Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ «Στριπ-τίζ» του ΟΠΑΠ σχεδιάζει η κυβέρνηση;

«Στριπ-τίζ» του ΟΠΑΠ σχεδιάζει η κυβέρνηση;

από
Μόνο 2 λεπτά

«Στριπ-τίζ» ΟΠΑΠ σχεδιάζει η κυβέρνηση;Νέα πτώση χθες στο ΧΑ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, με τον τίτλο του Οργανισμού να έχει χάσει:   Χθες μάλιστα είχαμε και νέο χαμηλό οκταετίας…

21,74% το τελευταίο έτος με χθεσινό νέο χαμηλό δωδεκαμήνου
• 62,18% την τελευταία τριετία
• Και 69,7% την τελευταία πενταετία
Είναι λάθος να νομίσει κάποιος πως η πτώση της τιμής της μετοχής οφείλεται στην τρέχουσα οικονομική κρίση
και στην επίδρασή της στα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού. Και αυτό γιατί τα κέρδη του ΟΠΑΠ το 2010 (575,8 εκατ. μετά και την έκτακτη φορολόγηση) ήταν μεγαλύτερα από εκείνα πχ του 2006 (τέσσερα χρόνια πριν) όταν είχαν διαμορφωθεί στα 509,8 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, θα πίστευε κάποιος πως σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ (έστω και σε δεύτερο χρονικό στάδιο) αυτό θα είχε πυροδοτήσει κάποιο πρόσθετο ενδιαφέρον για τη μετοχή, η οποία -αν μη τι άλλο- δεν θα έκανε το ένα χαμηλό δωδεκαμήνου πίσω από το άλλο…

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ενδιαφέρον παρουσιάζει η χθεσινή έκθεση της Alpha Finance (outperform, τιμή-στόχος 13 ευρώ) η οποία -μεταξύ άλλων- αναφέρει:

Α. Την πιθανότητα να «γδυθούν» (stripped out) τα μετρητά του ΟΠΑΠ, προκειμένου να τροφοδοτηθούν τα ταλαίπωρα κρατικά έσοδα, πράγμα που δημιουργεί θέματα στην αγορά.

Β. Το φόβο της πως ο ΟΠΑΠ θα πιεστεί να υπερ-πληρώσει για την επέκταση της χρονικής άδειας του κρατικού μονοπωλίου, ή/και για την ανάληψη του «Ξυστό».

Σύμφωνα με τον ελληνικό Οίκο, ο ΟΠΑΠ θα κληθεί να καταβάλει 525-700 εκατ. για τα VLT’s, πάνω από 400 εκατ. για τη χρονική επέκταση της άδειας και πάνω από 300 εκατ. ευρώ για το «Ξυστό».

Γ. Επιπλέον, επισημαίνει πως η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει στον ΟΠΑΠ το 50% των VLT μηχανημάτων και η επέκταση της κρατικής άδειας χωρίς διαγωνισμό, θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τη βάση στην οποία στηρίζεται το μονοπωλιακό καθεστώς του Οργανισμού.

Ανεξάρτητα τώρα από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης έκθεσης, το ζήτημα δεν σταματά εδώ.

Γιατί αν υποθέσουμε πως η κυβέρνηση “αρμέξει” τα μετρητά του ΟΠΑΠ, τον “φορτώσει” με κάποια δάνεια και ενδεχομένως του προσθέσει και μερικά “νομικά” θέματα, πώς μετά θα μπορέσει να πουλήσει το 34% του Οργανισμού;

Οι κακές γλώσσες λένε πως είτε δεν θα τον πουλήσει, είτε θα τον “σπρώξει” σε γνωστό(τατο) “οικογενειακό κύκλο”...

Διαβάστε το άρθρο ««Στριπ-τίζ» ΟΠΑΠ σχεδιάζει η κυβέρνηση;» στην πηγή: : EURO2day

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ