Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Στο “σφυρί” βγαίνει ο κρατικός τζόγος

Στο “σφυρί” βγαίνει ο κρατικός τζόγος

από
Μόνο 3 λεπτά

Ο ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία και ο ΟΔΙΕ έχουν μπει για τα καλά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης! Οι τελευταίες

πληροφορίες λένε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει να γυρίζει η… ρουλέτα για την ιδιωτικοποίηση του κρατικού τζόγου!

Στον κρατικό τζόγο, η προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, των Κρατικών Λαχείων και του ΟΔΙΕ είναι «μονόδρομος» για την κυβέρνηση. Η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο του ξεκαθαρίσματος των κρατικών ενισχύσεων για τον ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων και πλέον οι δύο εταιρείες είναι έτοιμες να μπουν σε διαδικασία αποκρατικοποίησης μέσα στον επόμενο μήνα. Ωστόσο, για τον ΟΠΑΠ αναμένεται από πολλούς να υπάρξουν αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του 29% του Οργανισμού.

Ακόμη και στελέχη των κομμάτων που αποτελούν την κυβέρνηση αντιδρούν στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του τζόγου, ο οποίος διαχειρίζεται κατά κύριο λόγο από τον Οργανισμό. Όμως, η Τρόικα και η εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία δεν αφήνουν άλλη επιλογή στην κυβέρνηση, παρά να προχωρήσει στην πώληση ποσοστού μετοχών του ΟΠΑΠ, με ένα καλό τίμημα!


 ΟΠΑΠ

Η περίπτωση του ΟΠΑΠ είναι ξεχωριστή και αναμένεται να προσελκύσει τους ισχυρότερους επενδυτές.

Πρώτοι που έχουν λάβει θέση σε αυτήν τη «μάχη» είναι οι εταιρείες Intralot και Lottomatica, ιδιοκτησίας του Σ. Κόκκαλή και του Δ. Μελισσανίδη αντίστοιχα.

Ο εφοπλιστής αποτελεί εταίρο των Ιταλών στην Ελλάδα, ενώ θυγατρική εταιρεία της Lottomatica κέρδισε διαγωνισμό για τον ιντερνετικό συνεργάτη του ΟΠΑΠ, τόσο σε εγχώριες δραστηριότητες όσο και σε τυχόν επεκτάσεις στο εξωτερικό.

Παράλληλα, στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον ΟΠΑΠ και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Μεταξύ αυτών φέρονται ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο Δημήτρης Κοπελούζος. Από τη λίστα των «μνηστήρων» δεν λείπουν και οι Όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούν συμμαχίες για να εισέλθουν στον διαγωνισμό. Επίσης, τα… ξίφη της φέρεται να ακονίζει και η βρετανική Camelot, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες, η οποία ελέγχει την κρατική λοταρία της Αγγλίας.

Η τρέχουσα αποτίμηση του ΟΠΑΠ ορίζεται περίπου στο 1,6 δισ. ευρώ και η πώληση του 29% της εταιρείας αποτιμάται στα 469 εκατ. ευρώ. Πολύ χαμηλό ποσό, αν αναλογιστεί κανείς πως ο ΟΠΑΠ το 2011 είχε κέρδη 537 εκατ. ευρώ. Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να «πιάσει» από την πώληση του 29% περίπου 700 με 800 εκατ. ευρώ, κάτι πολύ δύσκολο υπό τις σημερινές συνθήκες.

Πάντως, τον ακριβή χρόνο έναρξης των διαδικασιών για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ θα κρίνει και η απόφαση περί μονοπωλίου των τυχερών παιχνιδιών, την οποία θα λάβουν οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται να είναι θετική για τον ΟΠΑΠ, κάτι που σημαίνει πως θα αυξηθεί και η χρηματιστηριακή της αποτίμηση πέραν του 1,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα και έτσι θα είναι μεγαλύτερα τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία από την αποκρατικοποίηση.


ΛΑΧΕΙΑ – ΞΥΣΤΟ

«Μάχη» για τρεις ‘Έλληνες ισχυρούς είναι η απόφαση της κυβέρνησης για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα Κρατικά Λαχεία και το Ξυστό. Έτσι, ο διαγωνισμός από ελληνικής πλευράς εξελίσσεται σε μια… μονομαχία του Σ. Κόκκαλη σε συνεργασία με τον Δ. Μελισσανίδη και του Δ. Κοπελούζου.

Συγκεκριμένα, ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Δ. Μελισσανίδης συμμετέχουν στον διαγωνισμό μαζί με τον ΟΠΑΠ, την ιταλική Lottomatica και την αμερικανική Scientific Games. Ανταγωνιστής είναι ο Δημήτρης Κοπελούζος, που συμμετέχει με την Damcoenergy και την Damlot σε κοινό σχήμα με την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον τους για τη διεκδίκηση των μετοχών της εταιρείας που διαχειρίζεται τα Κρατικά Λαχεία έχουν καταθέσει τρεις κοινοπραξίες:

1) OSTERREICHISCHE LOTTERIEN GESELLSCHAFT mbH (Austrian Lotteries),

2) σύμπραξη των εταιρειών SISALS.ρ.Α-DAMCOENERGY S.ADAMLOTA.E (επικεφαλής SISAL SpA),

3) σύμπραξη των εταιρειών ΟΡΑΡ INVESTMENT LIMITED – LOTTOMATICA GIOCHIΕ FARTECIPAZIONI SrL-lntralot LOTTERIES LIMITED-SCIENTIFIC GAMES GLOBAL GAMING SarL (επικεφαλής OPAP INVESTMENT LIMITED).

Από τα Κρατικά Λαχεία το Δημόσιο υπολογίζει ότι θα εισπράξει πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός αφορά στα λαχεία Εθνικό, Λαϊκό, Ευρωπαϊκό, Στιγμιαίο (Ξυστό), Στεγαστικό, Κρατικό και Πρωτοχρονιάτικο.


ΟΔΙΕ

Φαίνεται ότι ο πρώτος δημόσιος οργανισμός που θα αποκρατικοποιηθεί θα είναι ο ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος). Δύο ελληνικές, μία γαλλική και μία νοτιοαφρικανική εταιρεία είναι οι υποψήφιοι αγοραστές του ΟΔΙΕ.

Ο Σ. Κόκκαλης με την Intralot και η εισηγμένη Avenir που δραστηριοποιείται βασικά στην Κύπρο εκπροσωπούν τον ελληνικό όμιλο του διαγωνισμού. Αντίπαλοι θα είναι ο γαλλικός όμιλος Paris Mutuel Urbain και η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ Phumelela Gaming & Leisure.

Η γαλλική εταιρεία ιπποδρομιών Paris Mutuel Ubrain είναι μια εταιρεία-κολοσσός με 9,5 δισ. ευρώ ετήσιο τζίρο, η οποία ήδη συμμετέχει στο ελληνικό ιπποδρομιακό στοίχημα και εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον ΟΔΙΕ.

Τα στελέχη της γαλλικής εταιρείας είχαν έρθει και στην Αθήνα και επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ΟΔΙΕ, που είναι οι πιο σύγχρονες στην Ευρώπη και για τις οποίες φαίνεται να έδειξαν ενδιαφέρον. Η αξία των εγκαταστάσεων υπερβαίνει τα 230 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε το άρθρο «Στο “σφυρί” βγαίνει ο κρατικός τζόγος» στην πηγή: ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ Του Νίκου Νικολακόπουλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ