Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Στη Βουλή το θέμα εκποίησης του ΟΠΑΠ

Στη Βουλή το θέμα εκποίησης του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Στη Βουλή έφτασε η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για την εκποίηση του ΟΠΑΠ και τον διάτρητο διαγωνισμό που διοργανώνει

το ΤΑΙΠΕΔ με εταιρεία που, με 1000 ευρώ εγγύηση, διεκδικεί έναν οργανισμό που κερδίζει 800 εκατομμύρια τον χρόνο. Δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για την πώληση του ΟΠΑΠ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από την Αλεξανδρούπολη, αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, είχε ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου «τουλάχιστον να καθίσει στο σκαμνί αυτούς που έκαναν δεκτές τέτοιες προσφορές, τους υπεύθυνους του ΤΑΙΠΕΔ, που δεν είναι άλλο από Ταμείο λεηλασίας της Δημόσιας περιουσίας. Αυτούς που εμποδίζουν επενδύσεις προκειμένου να ξεπουλήσουν “όσο όσο” τον δημόσιο πλούτο της χώρας».

«Με σημαντικά κέρδη»

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Νίκος Βούτσης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Παπαδημούλης, Θεόδωρος Δρίτσας, Δημήτρης Γάκης, Δημήτρης Γελαλής, Κωσταντϊνος Δερμιτζάκης, Μαρία Διακάκη, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος και Ηρώ Διώτη, τονίζεται ότι «η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΟΠΑΠ ΑΕ. μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, που βρίσκεται υπό εξέλιξη, αποτελεί ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια «από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στα κρατικά έσοδα».

Παράλληλα, τονίζουν ότι η πώληση του μεριδίου του Δημοσίου «θα αποδειχθεί ζημιογόνα», αφού το επιχειρησιακό σχέδιο του Οργανισμού προβλέπει ότι «τα επόμενα ίο χρόνια τα καθαρά κέρδη του οργανισμού θα πολλαπλασιαστούν και θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ» καθώς και ότι «τα κέρδη του Δημοσίου, πέραν της φορολογίας, μπορεί και να ξεπεράσουν το ι δισ. ευρώ».

Οι δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν ότι «η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ανεξάρτητης αρχής, της ΕΕΕΠ, η οποία μάλιστα είναι υποστελεχωμένη και επί της ουσίας δεν λειτουργεί», ενώ σημειώνουν ότι «τα τυχερά παίγνια αποτελούν μια μορφή “φορολογίας” και μάλιστα αντίστροφα προοδευτική».

Προσθέτουν δε ότι «η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΟΠΑΠ Α Ε. συνιστά επί της ουσίας πώληση του πελατολογίου του οργανισμού σε ιδιωτικά συμφέροντα», με αποτέλεσμα «όχι μόνο να μην υπάρχει χώρος για νέες επενδύσεις, αλλά και οι επενδύσεις αυτές δεν είναι θεμιτές από τη σκοπιά της προστασίας των καταναλωτών ».

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις της « Εφ.Συν.», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν ορισμένες εταιρείες πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στον διαγωνισμό», σημειώνοντας ότι «το κυρίαρχο ζήτημα εδώ είναι αν υφίστανται μηχανισμοί ελέγχου των πράξεων και των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον».

Σημειώνουν δε ότι εγείρονται πολλά ζητήματα «σε σχέση με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης καθαυτή, την οποία διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ και όπου έχει στηθεί ένα πεδίο σύγκρουσης ισχυρών εγχώριων και διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων».
Ο Γιάννης Στουρνάρας ερωτάται από τους βουλευτές «αν έχει λάβει γνώση των πρόσφατων δημοσιευμάτων του Τύπου σχετικά με τα προβλήματα που εμφανίζονται στις προσφορές ορισμένων εταιριών» και, αν ναι, «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί» καθώς και αν «σκοπεύει να προχωρήσει στη διαδικασία πώλησης του μεριδίου του Δημοσίου στην ΟΠΑΠ ΑΕ, έπειτα από τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη δημοσίευση του επιχειρηματικού σχεδίου του Οργανισμού».

«Ξεπούλημα»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην « Εφ.Συν.» δήλωσε ότι «η συγκυβέρνηση, αδυνατώντας να συγκρουστεί με την παθογένεια της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, συντηρώντας την ενδημούσα κοινωνική αδικία στη συνείδηση του λαού, επιχειρεί το ξεπούλημα μιας κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση, την ώρα που «επιχειρηματολογεί για την ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων, καταθέτει κρυφά και αποσύρει μετά τις αποκαλύψεις διάταξη στο νομοσχέδιο περί κεφαλαιαγοράς με την οποία επιβεβαιώνει τη λογική διαπλοκής με τα μεγάλα συμφέροντα που εξακολουθούν να μένουν στο απυρόβλητο ».

Ο Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι «η σχεδιαζόμενη πώληση του ΟΠΑΠ δεν έχει σχέση ούτε με τη δημοσιονομική εξισορρόπηση ούτε με την εξυγίανση του Δημοσίου.
Είναι άλλο ένα “δώρο” σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Διαβάστε το άρθρο «Στη Βουλή τα θέμα εκποίησης του ΟΠΑΠ» στην πηγή: Εφημερίδα συντακτών Του Νίκου Σβέρκου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ