Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Σειρά μέτρων από τον ΟΠΑΠ για τη θωράκιση του συστήματος

Σειρά μέτρων από τον ΟΠΑΠ για τη θωράκιση του συστήματος

από
Μόνο 2 λεπτά

Σειρά μέτρων για την αποφυγή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ

λαμβάνει ο οργανισμός, όπως τονίζεται σε επιστολή που έστειλε στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Γιάννης Σηανουδάκης, με αφορμή δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο διάφορα κυκλώματα ξεπλένουν βρόμικο χρήμα χρησιμοποιώντας το σύστημα των παιχνιδιών.


Στο δημοσίευμα της “ΜτΚ” αναφερόμασταν σε στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνες των διωκτικών αρχών, σύμφωνα με τα οποία διάφοροι επιτήδειοι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τον ΟΠΑΠ στην προσπάθειά τους να νομιμοποιήσουν έσοδα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες.


Επισημαίναμε ότι από τις έρευνες που έχουν γίνει δεν προέκυψαν στοιχεία για οποιαδήποτε ανάμειξη εργαζόμενων στον οργανισμό με τις απόπειρες “ξεπλύματος” που έγιναν από κυκλώματα μέσω της αξιοποίησης κερδισμένων δελτίων.
Άλλωστε, όπως υπογραμμίζαμε στο δημοσίευμα, τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν με βάση τους καταλόγους που ο ίδιος ο ΟΠΑΠ έχει δώσει στις διωκτικές αρχές, ενώ επισημάναμε τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν από στελέχη του οργανισμού για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων.


Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί το αναγνωρίζει και ο πρόεδρος της εταιρείας στην απαντητική επιστολή στην οποία αναφέρει ότι “κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, με βάση την εμπειρία που έχει αποκομίσει η εταιρεία, αλλά και με αφορμή τη διερεύνηση από τις ελεγκτικές αρχές διαφόρων υποθέσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η ΟΠΑΠ ΑΕ έχει λάβει σειρά μέτρων, προκειμένου να αποτρέπονται τέτοιες περιπτώσεις».


Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων που αναφέρεται ότι έχουν ληφθεί είναι η μείωση του ποσού κέρδους που πρέπει να καταβάλλεται επώνυμα στον παίκτη (1.500 ευρώ), η αυστηροποίηση των διαδικασιών με σαφείς εντολές προς τους συνεργάτες του οργανισμού και η διεξαγωγή εσωτερικών ελέγχων για υποθέσεις που κρίνονται ότι πρέπει να τύχουν διερεύνησης.


“Η ΟΠΑΠ ΑΕ διεξάγει τα παιγνίδια της με ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο on line μηχανογραφικό σύστημα που εγγυάται την ακεραιτότητα και την ασφάλεια όλων των πραγματοποιούμενων συναλλαγών.


Για τη συμμετοχή στα παιγνίδια και για την καταβολή των κερδών στους τυχερούς, η εταιρεία ακολουθεί διαδικασίες που συμβαδίζουν με τις συνήθεις πρακτικές που έχουν υιοθετήσει διεθνώς οι εταιρείες τυχερών παιγνιδιών για τα επίγεια δίκτυά τους”, τονίζεται στην επιστολή.


Παράλληλα, στη σειρά των μέτρων επισημαίνεται ότι έχει αναβαθμιστεί το σύστημα διασύνδεσης και ανταλλαγής δεδομένων με τις τράπεζες, για να είναι εύκολα προσβάσιμα τα στοιχεία των δικαιούχων, όπως και η ανάπτυξη λογισμικού λεπτομερούς απεικόνισης των στοιχείων δελτίων που συνδέονται με τις βεβαιώσεις κερδών.


Ακόμη αναφέρονται μέτρα που έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθούν, για να θωρακίσουν ακόμη περισσότερο το αδιάβλητο του ΟΠΑΠ, όπως

  • το σύστημα αυτόματων ειδοποιήσεων στην περίπτωση που μία υπό έκδοση βεβαίωση είναι απαραίτητο να διερευνηθεί,
  • η νέα πολιτική έκδοσης βεβαιώσεων κέρδους με αυστηρότερα στοιχεία ταυτοποίησης του δικαιούχου, αλλά και
  • η εφαρμογή της “κάρτας παίκτη”, για να αποτρέπεται η διακίνηση δελτίων από μη δικαιούχους.

“Το νέο σύστημα έκδοσης και παρακολούθησης βεβαιώσεων κέρδους έχει τη δυνατότητα δημιουργίας αυτόματων ειδοποιήσεων, εάν μία υπό έκδοση βεβαίωση σε φυσικό πρόσωπο πληροί κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ενδέχεται να πρέπει να τεθεί υπό διερεύνηση. Τα κριτήρια αυτά μπορούν να τεθούν σε συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές, ώστε να είναι άμεσος ο εντοπισμός πιθανών παράτυπων ενεργειών”, υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Σπανουδάκης.


Διαβάστε το άρθρο «Σειρά μέτρων από τον ΟΠΑΠ για τη θωράκιση του συστήματος» στην πηγή: ΜΑΣΚΕΔΟΝΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ