Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Σήμερα ανοίγουν τα χαρτιά τους Intralot – Gtech

Σήμερα ανοίγουν τα χαρτιά τους Intralot – Gtech

από
Μόνο 2 λεπτά

Η πιο κρίσιμη ώρα για τον διαγωνισμό ανάδειξης τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ έφθασε. Σήμερα το απόγευμα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών από τους δύο συμμετέχοντες, την Intralot και την Gtech, θυγατρική της Lottomatica.

O νικητής, εκτός από μια πολυετή σύμβαση αξίας εκατομμυρίων ευρώ, θα αποκτήσει προνομιακή σχέση συνεργασίας με έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, σε μια περίοδο που επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες και αγορές.

Οι εκπρόσωποι των δύο ομίλων θα βρεθούν στο κτίριο του Οργανισμού για καταθέσουν τις προσφορές βάσει των οποίων η επιτροπή αξιολόγησης της ΟΠΑΠ ΑΕ θα αναδείξει τον ανάδοχο του έργου. Σύμφωνα με την προκαθορισμένη διαδικασία, οι φάκελοι που θα καταθέσουν οι Intralot και η Gtech θα παραμείνουν σε φυλασσόμενο χώρο εντός του κτιρίου μέχρι το πρωί της Τρίτης, όταν και θα αποσφραγιστούν παρουσία των συμμετεχόντων.

Οι όροι του διαγωνισμού προβλέπουν πως πρώτα θα εξεταστούν οι τεχνικές προσφορές και κατόπιν οι οικονομικές προσφορές. Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, η συνολική αξιολόγηση και ανάδειξη του αναδόχου θα έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο σε οκτώ εβδομάδες, όμως πρόθεση της επιτροπής είναι να ολοκληρώσει το έργο της νωρίτερα. Αυτό βέβαια, αναφέρουν τα ίδια στελέχη, θα εξαρτηθεί από τον όγκο και το μέγεθος των προσφορών που θα κληθούν να επεξεργαστούν.

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2010. Ακολούθησε η πρόσληψη μετά από δίμηνη διαγωνιστική διαδικασία τεχνικού συμβούλου (Deloitte) στο τέλος Οκτωβρίου και τον περασμένο Φεβρουάριο δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ένα μήνα αργότερα, μετά από αξιολόγηση, επελέγησαν οι Gtech (ανήκει στον όμιλο Lottomatica) και Intralot ως υποψήφιες για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

Πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους τεχνολογικούς παρόχους της παγκόσμιας αγοράς τυχερών παιχνιδιών, με συμβόλαια για λοταρίες, λαχεία και άλλες δραστηριότητες και στις πέντε ηπείρους. Ο όμιλος Lottomatica στο πρώτο εξάμηνο του 2011 εμφάνισε καθαρά κέρδη 68,1 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 1,404 δισ. ευρώ (με τη Gtech να πραγματοποιεί τζίρο 381 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Intralot ανήλθε σε 586,4 εκατ.ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας προ συναλλαγματικών διαφορών και διαγραφών με τη μορφή αποσβέσεων έφθασαν τα 18,5 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η προμήθεια λογισμικού, εξοπλισμού, υπηρεσιών υλοποίησης, την εκπαίδευση, θέση σε παραγωγική λειτουργία, συντήρηση, τεχνική διαχείριση συστημάτων (system administration), διαχείριση εφαρμογών (application administration) και υποστήριξη επιχειρησιακής λειτουργίας, που αφορούν στη λειτουργία τόσο των παιχνιδιών και δραστηριοτήτων που ήδη διεξάγονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε., όσο και αυτών στα οποία ενδέχεται να δραστηριοποιηθεί ο Οργανισμός μελλοντικά.

Όπως εξηγούσαν παράγοντες του χώρου, η σημασία του συγκεκριμένου έργου είναι τεράστια και για τις δύο εταιρείες. Εν πρώτοις, το αποτέλεσμα για πρώτη φορά θα καθοριστεί μέσω διαγωνισμού (σ.σ. ο διαγωνισμός του 2006 είχε κυρηχθεί άγονος ανοίγοντας το δρόμο για τις επεκτάσεις στη σύμβαση ΟΠΑΠ-Intralot), κάτι που λειτουργεί ως επιπλέον κίνητρο για τους συμμετέχοντες: η μεν Intralot επιθυμεί την διατήρηση «και με τη βούλα» της πολυετούς συνεργασίας της με την ΟΠΑΠ ΑΕ, η δε Gtech να αναλάβει ένα μεγάλο project στο έδαφος της αντιπάλου της αλλά και να γίνει δυνατή μια σύγκριση των οικονομικών προσφορών των δύο επιχειρήσεων, όπως έχουν αναφέρει στελέχη της.

Διαβάστε το άρθρο «Ανοίγουν τα χαρτιά τους Intralot – Gtech» στη πηγή: CAPITAL

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ