Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Προσφυγή στο ΣτΕ από τις εταιρείες διαδικτυακού τζόγου

Προσφυγή στο ΣτΕ από τις εταιρείες διαδικτυακού τζόγου

από
Μόνο 3 λεπτά

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέβαλλε σήμερα η Ένωση Διαδικτυακού Στοιχήματος (Remote Gambling Association –

RGA h οποία εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους παρόχους παγκοσμίως, σχετικά με το καθεστώς φορολογίας που υιοθέτησε η Ελληνική Κυβέρνηση για την αγορά διαδικτυακού στοιχήματος. Την προσφυγή συνυπογράφουν οι εταιρείες bet365, Betfair και William Hill.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο φορολογικό καθεστώς προβλέπει ότι οι αδειοδοτημένοι πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να καταβάλλουν φόρους επί των εσόδων που προκύπτουν από τη δραστηριότητα των πελατών τους που έχουν βάση την Ελλάδα, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι την ημερομηνία που θα χορηγηθούν οι άδειες διαδικτυακού στοιχήματος (το 30% των μικτών τους κερδών).

Επίσης, θα πρέπει να καταβάλουν φόρο 10% επί των κερδών κάθε παίκτη και πάλι αναδρομικά από τις 16 Δεκεμβρίου 2011. Πρόσφατα μόλις 16 εταιρείες από τις περίπου 200 που «παίρνουν» στοίχημα από την Ελλάδα υπέβαλαν αίτηση για να αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα και πολλές από αυτές δήλωσαν έναρξη εργασιών στα τέλη του 2011 και δεν μπορούν να φορολογηθούν για τις χρήσεις 2010 και 2011, αφού δεν είχαν τότε δραστηριότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της RGA, στόχος της προσφυγής είναι η ακύρωση της υπουργικής απόφασης που υπαγορεύει την αναδρομική καταβολή φόρων τόσο επί των ακαθάριστων εσόδων των παρόχων, όσο και επί των κερδών του παίκτη.

Η ενέργεια αυτή βασίζεται στο επιχείρημα ότι τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα είναι αντισυνταγματικά, καθώς παραβιάζουν το δικαίωμα του επιχειρείν και δε συμβαδίζουν με την αρχή της αναλογικότητας. Επιπλέον, οι προτάσεις δε συνάδουν με την αρχή ότι οι διεθνείς συνθήκες υπερισχύουν τυχόν αντικρουόμενων διατάξεων που προβλέπονται στο Ελληνικό Δίκαιο.

Όπως υποστηρίζει η RGA, οι φορολογικές υποχρεώσεις που προτείνονται για τους διαδικτυακούς παρόχους είναι αντισυνταγματικές και μη συμβατές με τις απαιτήσεις της Ε.Ε., την ίδια στιγμή που η Ελληνική Κυβέρνηση χορηγεί στον ΟΠΑΠ, ο οποίος κατέχει το μονοπώλιο στην offline αγορά τυχερών παιχνιδιών, επέκταση της υφιστάμενης άδειας του για τη διατήρηση του μονοπωλίου στην offline αγορά τυχερών παιχνιδιών, για 10 επιπλέον χρόνια. Η επέκταση της άδειας που ισχύει για την περίοδο 2020-2030, πραγματοποιήθηκε με τρόπο αδιαφανή, που αντίκειται πλήρως στις αρχές του δίκαιου ανταγωνισμού.

Επιπλέον, σήμερα ο ΟΠΑΠ δεν πληρώνει φόρους για τη δραστηριότητα του στην offline αγορά, ενώ οι διαδικτυακοί πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρους της τάξης του 30% επί των ακαθάριστων κερδών τους. Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί ότι οι πελάτες του ΟΠΑΠ δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 10% (για τα κέρδη κάτω των €100).

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2011, η RGA υπέβαλε δύο προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη ψήφιση του Νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς του διαδικτυακού στοιχήματος – μία που υποβλήθηκε από την ίδια για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων και μια που υποβλήθηκε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εταιριών για τα Τυχερά Παιχνίδια & το Στοίχημα (EGBA), εγείροντας θέματα λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. Οι προσφυγές θέτουν αρκετά ζητήματα που αφορούν στη μη συμβατότητα του Νόμου με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τη δημιουργία εμποδίων σε όσους νέους παίκτες επιθυμούν να εισέλθουν στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα ζητούν από την Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, να ασχοληθεί επειγόντως με αυτό το θέμα.

«Η RGA σκοπεύει να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, όσο οι ενέργειες αυτής δε συνάδουν με θεμελιώδεις διατάξεις της Ευρωπαϊκής αλλά και της Ελληνικής Νομοθεσίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, η εφαρμογή του προτεινόμενου καθεστώτος φορολογίας και των άλλων ρυθμίσεων που προβλέπει η νομοθεσία περί τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο σημαίνει τον αποκλεισμό από την ελληνική αγορά όσων θα μπορούσαν δυνητικά να επιδιώξουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτή.

Το γεγονός αυτό με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των δυνητικών κρατικών εσόδων από τη φορολόγηση της στοιχηματικής δραστηριότητας, ενώ την ίδια στιγμή οι Έλληνες καταναλωτές θα ενθαρρύνονται να ποντάρουν εκτός της εγχώριας αγοράς, αφού αυτή θα είναι μη ανταγωνιστική και μη βιώσιμη», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ο κ. Clive Hawkswood, διευθύνων σύμβουλος της RGA δήλωσε σχετικά:

«Η RGA πιστεύει ότι το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς διαδικτυακού στοιχήματος είναι θετικό βήμα.

Ωστόσο, το προτεινόμενο καθεστώς φορολόγησης θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, καθώς θέτει μη-ανταγωνιστικές οικονομικές επιβαρύνσεις στους δυνητικούς δικαιοδόχους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υλοποίηση αυτών των προτάσεων θα σημάνει την αποτυχία της ρύθμισης της αγοράς σε βάρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελλήνων καταναλωτών. Υπάρχει ακόμα χρόνος να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση και να αναθεωρηθεί το ύψος της φορολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, ελπίζω ότι τα αρμόδια στελέχη από το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι πρόθυμα να συζητήσουν μαζί μας εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα είναι βιώσιμες.

Την ίδια στιγμή, αναμένουμε την ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις δύο προσφυγές που έχουν κατατεθεί, όπου την παροτρύνουμε να διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν στην Ελλάδα οι θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς».

Μέλη της RGA είναι οι εταιρίες: 888, Ash Gaming, bet365, Betfair, Boylesport, bwin. party, Gala Coral, Gamesys, IGT, Ladbrokes, Microgaming, Paddy Power, PKR, Playtech, Rank Group, SBOBET, Skybet, Sportingbet, Sportech, Stan James, Stanleybet, Talarius, Unibet, VCBet, Virgin, William Hill και WMS

Διαβάστε το άρθρο «Προσφυγή στο ΣτΕ από τις εταιρείες διαδικτυακού τζόγου» στην πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ