Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Προσφυγή στην Κομισιόν για το e-στοίχημα

Προσφυγή στην Κομισιόν για το e-στοίχημα

από
Μόνο 2 λεπτά

Προσφυγή σχετικά με τον ελληνικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τη ρύθμιση της αγοράς του διαδικτυακού στοιχήματος κατέθεσε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Τυχερά

Παιχνίδια & το Στοίχημα (European Gaming and Betting Association – EGBA) και η Ένωση Διαδικτυακού Στοιχήματος (Remote Gambling Association – RGA), στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προσφυγή θέτει σειρά ζητημάτων, τα οποία κρίνεται ότι δεν είναι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αποτελούν εμπόδιο για την είσοδο νέων παικτών στην Ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών, ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών, να ασχοληθεί επειγόντως με αυτό το θέμα.

Περιορισμοί
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της RGA, παρά τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο νόμος για τα τυχερά παιχνίδια εξακολουθεί να περιλαμβάνει σειρά αδικαιολόγητων περιορισμών που δεν ενθαρρύνουν το θεμιτό ανταγωνισμό και επιβαρύνουν τους νέους παρόχους με περιττά και αδικαιολόγητα οικονομικά βάρη. Τέτοια βάρη είναι για παράδειγμα η υποχρέωση όλων των εταιρειών να διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και η υποχρέωσή τους να διενεργούν όλες τις οικονομικές συναλλαγές μέσω ελληνικών τραπεζών. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το νόμο για τα τυχερά παιχνίδια, το όριο ηλικίας για το διαδικτυακό στοίχημα είναι υψηλότερο από ό,τι για το επίγειο, χωρίς όμως να παρέχεται οποιοδήποτε στοιχείο που να δικαιολογεί αυτό τον περιορισμό.

Το νέο φορολογικό καθεστώς αποτελεί ένα από τα σημεία που επισημαίνονται. Σύμφωνα με αυτό, οι αδειοδοτημένοι πάροχοι που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, θα φορολογηθούν επί των εσόδων, που θα προκύψουν από τη δραστηριότητα των πελατών τους στην Ελλάδα και μάλιστα αυτό θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2010, μέχρι να κατοχυρωθούν οι νέες άδειες. Αυτή η διάταξη είναι ισοδύναμη με ένα τέλος εισόδου στην αγορά, που θα πρέπει να καταβληθεί από όλους τους παρόχους, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να αδειοδοτηθούν στην ελληνική αγορά.

ΟΠΑΠ
Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει στον ΟΠΑΠ, που κατέχει το μονοπώλιο στην επίγεια αγορά αθλητικού στοιχήματος και στα προϊόντα λοταρίας, δεκαετή επέκταση του μονοπωλίου του από το 2020 μέχρι το 2030, μέσω μιας εξ ολοκλήρου αδιαφανούς διαδικασίας, που δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό.

Σήμερα οι επίγειες υπηρεσίες στοιχήματος που προσφέρονται από τον ΟΠΑΠ εξαιρούνται της φορολόγησης 30% επί των ακαθάριστων κερδών, την οποία οι πάροχοι διαδικτυακού στοιχήματος είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νέα νομοθεσία.

Αυτή η αδικαιολόγητη διαφοροποίηση στη φορολογία παρουσιάστηκε σε ξεχωριστή προσφυγή σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, η οποία επίσης έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε το άρθρο «Τυχερά παιχνίδια: Προσφυγή στην Κομισιόν για το διαδικτυακό στοίχημα» της Mαρίνας Πρωτονοταρίου στην πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ