Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Προς νέες αλλαγές στη φορολόγηση του ΟΠΑΠ

Προς νέες αλλαγές στη φορολόγηση του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Την κατάργηση του φόρου 10% επί των κερδών των παικτών της ΟΠΑΠ Α.Ε. εξετάζει, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων

στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται – έπειτα από παρεμβάσεις παραγόντων της αγοράς – να έχει πεισθεί πως η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ για τους παίκτες θα φέρει εν τέλει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και θα μειώσει έτι περαιτέρω το τζίρο του Οργανισμού αφού ο φόρος θα περιορίσει την επανατοποθέτηση των κερδών (ανακύκλωση) πάνω στην οποία είναι βασισμένη η φιλοσοφία των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Σημειώνεται πως σήμερα τα κέρδη των παικτών άνω των 100 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%, ενώ με βάση τις προωθούμενες αλλαγές που αναμένεται να ισχύσουν από την αρχή του έτους, ο νέος φόρος θα επιβάλλονταν από το πρώτο ευρώ.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις και τα επιχειρήματα των στελεχών του ΟΠΑΠ και των πρακτόρων φαίνεται, βάσει των ίδιων πληροφοριών, να μεταβάλλουν τον αρχικό σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ. Όπως υποστήριξαν προς το υπουργείο, εάν τελικώς επιβληθεί φόρος από το πρώτο ευρώ, ο τζίρος του Οργανισμού θα μειωθεί κάθετα αφού τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ έχουν δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους σε μικροποσά (κάτω των 150 ευρώ) και ο παίκτης να προτιμά να επανατοποθετεί τα κέρδη του στο παιχνίδι.

Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, ο συνολικός ανακυκλούμενος τζίρος ξεπερνά τουλάχιστον τρείς φορές το αρχικό κεφάλαιο του παίκτη. Αυτό με τη σειρά του κρατά τον παίκτη για περισσότερη ώρα στα πρακτορεία, με συνέπεια τον αυξανόμενο τζίρο της ΟΠΑΠ ΑΕ και τα αυξανόμενα κέρδη (από τη φορολόγηση της εταιρείας) για το κράτος.

Σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς, αν ληφθούν ως δεδομένο τα 226 εκατομμύρια ευρώ που προσδοκά να εισπράξει το Υπουργείο από το νέο φόρο, τότε οι συνολικές απώλειες σε τζίρο για την ΟΠΑΠ ΑΕ, θα προσεγγίσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ ή περίπου το 20% του σημερινού τζίρου της εταιρείας.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξει μεταβολή και στο ύψος της φορολόγησης επί των μεικτών κερδών του Οργανισμού, καθώς ο συντελεστής του 30% (gaming tax) χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα υψηλός σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25%.

Συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι σε συνέχεια οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήλθε σε συμφωνία μαζί της σε σχέση με την εναρμόνιση της φορολογίας στην αγορά των παιγνίων, περιλαμβανομένων των παιγνίων που διεξάγονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε.

Η συμφωνία περιελάμβανε:

α. Από 01.01.2013 τα κέρδη των παικτών από τα παίγνια της ΟΠΑΠ Α.Ε. θα φορολογούνται ανεξαρτήτως ύψους με 10%, όπως προβλέπεται και για τα κέρδη των παικτών από παίγνια στο διαδίκτυο και στα παιγνιομηχανήματα.

β. Από 01.01.2013 και μέχρι την 12.10.2020 επιβάλλεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα της ΟΠΑΠ Α.Ε. ίση με 30% επί του μικτού κέρδους από τα παίγνια που προβλέπονται στην από 15.12.2000 σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΟΠΑΠ Α.Ε.

γ. Σχετικά με το χρονικό διάστημα από 13.10.2020 μέχρι και 12.10.2030 σημειώνεται ότι ήδη κατά τους όρους της επέκτασης της από 15.12.2000 σύμβασης, προβλέπεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη κατά ποσοστό 5%. Επίσης, κατά τους όρους της επέκτασης μέρος του τιμήματος που κατεβλήθη το 2011 αντιστοιχεί σε προπληρωμή της διαφοράς μεταξύ 5% και 30%. Σύμφωνα με την κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται μηχανισμός επιβεβαίωσης του ύψους της προπληρωμής σύμφωνα με μαθηματικό τύπο κατά τον οποίο μπορεί να υπάρξουν διορθωτικές πληρωμές εκατέρωθεν. Κατά την από 12.12.2011 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ Α.Ε. για την επέκταση της διάρκειας της από 15.12.2000 σύμβασης, η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεσμεύεται από τη συμφωνία για τον μηχανισμό επιβεβαίωσης, δυνάμενη μόνο να καταγγείλει συνολικά την από 12.12.2011 σύμβαση.

δ. Σε σχέση με τα έσοδα της ΟΠΑΠ Α.Ε. από παιγνιομηχανήματα θα προβλεφθεί ότι, αν τα έσοδα της ΟΠΑΠ Α.Ε. υπερβούν ορισμένα όρια, το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη της ΟΠΑΠ Α.Ε. από τη σχετική δραστηριότητα θα αυξάνεται από το προβλεπόμενο σήμερα ποσοστό 30% κλιμακωτά και μέχρι κατ’ ανώτατο όριο το ποσοστό 35%.

Διαβάστε το άρθρο «Προς νέες αλλαγές στη φορολόγηση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: CAPITAL,  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ