Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Πολλά τα ερωτηματικά για την πορεία του ΟΠΑΠ

Πολλά τα ερωτηματικά για την πορεία του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Απογοητευτικό θεωρούν τον τζίρο από τα monitor games του ΟΠΑΠ όλοι οι οικονομικοί αναλυτές στις εκθέσεις τους για την εταιρεία,

ενώ εκφράζουν και προβληματισμούς για την επόμενη μέρα στο θέμα των φορολογιών. Το ΚΙΝΟ είναι το παιχνίδι που ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο απέναντι στην οικονομική κρίση, όμως αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα καλό νέο και μπορεί να υποδηλώνει μια στροφή του κοινού σε παιχνίδια με αυξημένη αμεσότητα λόγω των αυξημένων προσδοκιών για άμεσο κέρδος.

Μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνεται αύξηση της πελατειακής βάσης, που πρέπει να εκδηλωθεί με συμμετοχή που θα έχει αντοχή στο χρόνο, διαφορετικά τα κέρδη θα είναι πρόσκαιρα και θα οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα. To δικό της «μανιφέστο» εξέδωσε η ευρωπαϊκή ένωση παιχνιδιών και στοιχηματισμού (European Gaming and Betting Association,ή EGBA) ενόψει της δεύτερης συνάντησης της Κομισιόν για τον καθορισμό του πλαισίου στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι νομοθεσίες για τα online τυχερά παιχνίδια στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο γενικός γραμματέας της EGBA, Sigrid Ligne, δήλωσε σχετικά ότι το μανιφέστο σχεδιάστηκε για να δώσει την άποψη της ένωσης την κατάλληλη χρονική στιγμή, καθώς η Κομισιόν ετοιμάζει τη δράση της για τον διαδικτυακό τζόγο. «Ζητάμε την εισαγωγή ευρωπαϊκών κανόνων που θα διασφαλίζουν την προστασία του καταναλωτή, ενώ θα έχουμε τη δυνατότητα δίκαιης και διαυγούς διαδικασίας αδειοδότησης για τους Ευρωπαίους παρόχους».


Σύμφωνα με το κείμενο, ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορέσει να ρυθμίσει την αγορά και να διασφαλίσει το υπεύθυνο παιχνίδι online θα έπρεπε να διέπεται από Βασικές αρχές, όπως η συνεργασία των τοπικών κυβερνήσεων στη δημιουργία των εθνικών νομοθεσιών, η δημιουργία συγκεκριμένου νομικού πλαισίου από την EE, η λήψη μέτρων για τους παθολογικούς τζογαδόρους και η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των στημένων αγώνων Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το θέμα των ίντερνετ καφέ και την πρόσφατη εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.


Μέχρι στιγμής η ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα λόγω των απαιτήσεων της Πολιτείας που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους υπό το άγχος είσπραξης εσόδων. Οι πράκτορες θεωρούν ότι δημιουργείται επίγειο δίκτυο μέσω διαδικτύου, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά αντικειμενικά και νομικά προβλήματα στις διαδικασίες ελέγχου των ίντερνετ καφέ σε ό,τι αφορά την πρόβαση των πελατώντους σε αδειοδοτημένες εταιρείες.


Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση σε απάντησή της στην Κομισιόν δήλωσε ότι το μονοπώλιο έχει παραχωρηθεί στον ΟΠΑΠ μέχρι το 2020 στο αθλητικό στοίχημα και αυτό αφορά και το διαδίκτυο, όμως δεν διευκρίνισε γιατί η εταιρεία δεν έκανε επέκταση των δραστηριοτήτων της στο διαδίκτυο στα πρώτα 12 χρόνια, αν και διέθετε αυτό το μονοπώλιο. Με τον τρόπο που έδωσε την απάντηση η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε την εντύπωση ότι το μονοπώλιο του διαδικτύου μπορεί να δόθηκε στην ΟΠΑΠ Α.Ε. όχι για να το αξιοποιήσει αλλά για να ενοχοποιείται ο χώρος επί μια 20ετία.


Η ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών δεν απάντησε στα ερωτηματικά που συνοδεύουν την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα του διαδικτύου. Σήμερα κανένας δεν γνωρίζει αν η άρνηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. να βάλει τα παιχνίδια του στο διαδίκτυο αποτελεί σύμπτωση απόψεων των διοικήσεών του ή αν αποτελεί διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων. Ο,τι και να ισχύει υπάρχει ένα παράδοξο γεγονός, ασύμβατο με την επιχειρηματική λογική, εκτός και αν υπάρχει σχεδιασμός κοινωνικοποίησης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στο μέλλον, τον οποίο δεν γνωρίζουμε. Το σενάριο της κοινωνικοποίησης αποκλείει αυτόματα κάθε ιδιωτική συμμετοχή στο χώρο εκτός του τομέα της υπαλληλικής παροχής υπηρεσιών που θα υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο πάνω στο νέο οικονομικό ΤΟΠΙΟ. Αυτή η κοινωνικοποίηση με τη σημασία του όρου δεν έχει διατυπωθεί στους πολιτικούς σχεδιασμούς των δύο μεγάλων κομμάτων ώστε να μπορεί να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση.


Ασφαλώς λοιπόν υπάρχει τεράστια απόσταση από μια κοινωνικοποιημένη πολιτική στην αγορά τυχερών παιχνιδιών από τον κοινωνικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει συμβολικά ή αντισταθμιστικά κάθε κερδοσκοπική εταιρεία.

Διαβάστε το άρθρο «Bet times» στην πηγή: KINGBET

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ