Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Πιέσεις για ΟΠΑΠ, εύκολο «στοίχημα», οι οδικοί άξονες

Πιέσεις για ΟΠΑΠ, εύκολο «στοίχημα», οι οδικοί άξονες

από
Μόνο 2 λεπτά

Πιέσεις υπάρχουν και για το έτερο κρατικό «φιλέτο», τον ΟΠΑΠ, τόσο σε θέματα διοίκησης όσο και σε θέματα ολοκλήρωσης

της αποκρατικοποίησης. Η αποχώρηση του Capital τους τελευταίους μήνες από το μετοχολόγιο δείχνει ότι ο οργανισμός δεν είναι η ασφαλής και επικερδής επένδυση που ήταν κάποτε. Έτσι ασκείται ισχυρή πίεση στο κράτος να συνεχίσει τις διαδικασίες για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και το άνοιγμα νέων αγορών (VLT, διαδικτυακό στοίχημα), που αφέθηκαν στη μέση και οι οποίες μπορεί να φέρνουν στο κράτος έσοδα χωρίς το… κόστος πωλήσεων.


Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ της κεφαλαιοποίησης των 4,3 δια. το 2010 έχει πέσει στα 1,14 δισ. λόγω της αβεβαιότητας για τα μελλοντικά του σχέδια και το ρίσκο μιας επενδυτικής κίνησης στην Ελλάδα. Το κάποτε ισχυρό ενδιαφέρον ξένων εταιρειών όπως η Lottomatica έχει περιοριστεί και, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η όποια κίνηση στο μέλλον θα γίνει υπό την προϋπόθεση μιας συνεργασίας με κάποιον μεγάλο χρηματοδοτικό οίκο, όπως το Apax, το KKR ή το Apollo που έχουν ήδη ακουστεί.


Ίσως το πιο εύκολο «στοίχημα» να είναι οι οδικοί άξονες. Τα δύο από τα τρία κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση είχαν υποστηρίξει την επανέναρξη των εργασιών στους αυτοκινητόδρομους και αυτό αναμένεται να κάνουν προσεχώς, αφού οι δρόμοι, έστω και προσωρινά, φέρνουν θέσεις εργασίας.


Ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται να δοθεί σε κλάδους που επηρεάζονται από την πτώση του τουρισμού. Η κρίση στην ακτοπλοΐα, με τις συνεχείς αρνητικές χρήσεις, δεν επηρεάζει μόνο τις εταιρείες του χώρου, αλλά θα απειλήσει και τη σύνδεση πολλών νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό από το φθινόπωρο και μετά. Αντίστοιχοι φόβοι υπάρχουν και για τις αεροπορικές εταιρείες, ενώ σταδιακά και οι ξένοι (πλην των εταιρειών χαμηλού κόστους) αποχωρούν από τη χώρα μας, την οποία θεωρούν ασύμφορο προορισμό.


Θα μπορέσει η Ελλάδα να ανακάμψει με τέτοιους όρους;

Άγνωστο. Κατά τον Ρουμπινί, πάντως, η τελική πράξη της ελληνικής τραγωδίας δεν έχει ακόμη παιχτεί.


Τι εκτίμησε ο κορυφαίος μετρ της καταστροφολογίας;

Ότι τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ θα αποτύχει παταγωδώς, καθώς η οικονομία θα βυθιστεί σε βαθύτερη ύφεση. Όπως έγραψε, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πάει σε νέες εκλογές, στις οποίες θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και η χώρα θα βγει από το ευρώ. Ιδού λαμπρό… στοιχηματικό πεδίο.

Διαβάστε το άρθρο «Κυβέρνηση έχουμε. Και τώρα;» στην πηγή: ΠΟΝΤΙΚΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ