Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ και η Cosmote στο “τοπ 3” της κερδοφορίας

Ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ και η Cosmote στο “τοπ 3” της κερδοφορίας

από
Μόνο 4 λεπτά

Ο ΟΠΑΠ καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών για το 2011 που καταρτίζει η ICAP Group,

βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2011, με τη ΔΕΗ και την Cosmote να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα της κατάταξης. Παράλληλα, η ICAP παρουσιάζει τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών, με τον ΟΤΕ στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενο από την Cosmote και την Coca-Cola 3E.

Το κριτήριο με βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των επιχειρήσεων (και ομίλων αντίστοιχα) είναι τα κέρδη EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization), δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες πριν την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων-εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των παγίων στοιχείων.

Στην ανακοίνωσή της η ICAP Group επισημαίνει πως στις συνθήκες συνεχούς ύφεσης, η συμμετοχή των 500 επιχειρήσεων της κατάταξης στα συνολικά μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι επιχειρήσεις αυτές, παρόλο που υπέστησαν σημαντική μείωση σε επίπεδο καθαρών κερδών, ωστόσο διατήρησαν τις εργασίες τους σε ικανοποιητικά επίπεδα και κατάφεραν να ανταπεξέλθουν με πολύ λιγότερες απώλειες τις επιπτώσεις της κρίσης, σε αντίθεση με το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων. Πράγματι, οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες:

•κάλυψαν με τον κύκλο εργασιών τους ποσοστό 49,2% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών (Επί συνόλου 22.376 εταιρειών που εξέδωσαν ισολογισμό τόσο για το 2011 όσο και για το 2010)

•εμφάνισαν κέρδη EBITDA της τάξης των 10 δισ., ενώ τα τελικά κέρδη EBITDA του συνόλου των επιχειρήσεων κατέστησαν αρνητικά (σημειώθηκε ανατροπή, από κέρδη το 2010 σε υψηλές ζημίες το 2011, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από τα αρνητικά αποτελέσματα του τραπεζικού τομέα).

•εμφάνισαν κέρδη προ φόρου της τάξης των 1,9 δισ. το 2011, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών ήταν για δεύτερη χρονιά ζημιογόνο, με ζημίες πολλαπλάσιες έναντι του 2010.

Βέβαια, οι συνθήκες κρίσης που επεκράτησαν το 2011 επηρέασαν αρνητικά και τις κερδοφόρες εταιρείες και ομίλους. Επισημαίνεται ότι το κατώτατο όριο κερδών EBITDA προκειμένου να συμπεριληφθεί μία επιχείρηση στις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες το 2011 διαμορφώθηκε σε 3,37 εκατ., όριο μειωμένο κατά 11% συγκριτικά με εκείνο των 3,79 της έκδοσης του 2010. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πτώση του ορίου προκύπτει για τέταρτη συνεχή χρονιά. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το όριο αυτό ήταν 5,9 εκατ. το 2007.

Πιο έντονα επηρεάστηκαν οι όμιλοι, αφού το κατώτατο όριο κερδών EBITDA, προκειμένου να συμπεριληφθεί ένας όμιλος εταιρειών στην κατάταξη των 200 πιο κερδοφόρων ομίλων το 2011 διαμορφώθηκε σε 2,47 εκατ., μειωμένο κατά 33% σε σχέση με το όριο των 3,68 εκατ. του 2010.

Σε επίπεδο ομίλων αποτυπώνεται η εξέλιξη των μεγεθών που προκύπτουν από τη συνολική δραστηριότητα τους, η οποία και διαφοροποιείται σε πολλά σημεία από την εικόνα που προκύπτει σε επίπεδο μεμονωμένων εταιρειών.

Βάσει των στοιχείων των ενοποιημένων ισολογισμών ομίλων του 2011, προκύπτει επιδείνωση της κερδοφορίας των ομίλων. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των ομίλων της κατάταξης αυξήθηκε κατά 5% περίπου, τα συνολικά κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 7,6% και τα προ φόρου κέρδη κατά 11,6%. Τέλος, τα συνολικά ίδια κεφάλαια των ομίλων εμφάνισαν αξιόλογη αύξηση το 2011/10.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Group, Νικήτας Κωνσταντέλλος, σχολίασε σχετικά: «Η βαθύτατη κρίση που πλήττει την Ελληνική Οικονομία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το 2011. Το γεγονός ότι συμπληρώνεται μία πενταετία συνεχούς και εντεινόμενης ύφεσης που σωρευτικά ξεπερνά το 21%, έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δυσμενέστατο περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα και τα δεδομένα ανατρέπονται συνεχώς. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, στο σύνολο των ελληνικών εταιρειών, τα Κέρδη EBITDA κατακρημνίστηκαν γυρίζοντας αθροιστικά από κέρδη 12 δισ. το 2010 σε ζημίες 33 δισ. το 2011. Σε αυτή την έντονα αρνητική συγκυρία λαμβάνει μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες συνολικά πέτυχαν αύξηση 6 δισ. ή 7% στον κύκλο εργασιών τους καθώς και 6% στα Κέρδη EBITDA, ενώ και τα ίδια κεφάλαια τους διευρύνθηκαν, σε μία περίοδο συρρίκνωσης των επενδύσεων γενικά.

Η εξέλιξη της κερδοφορίας των εταιρειών της έκδοσης είναι, λοιπόν, σαφέστατα θετικότερη σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών, στις οποίες διαπιστώνεται δραστική επιδείνωση. Βέβαια οι ακραίες συνθήκες κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια επηρέασαν αρνητικά και τις κερδοφόρες Εταιρείες και Ομίλους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το κατώτατο όριο Κερδών EBITDA προκειμένου να συμπεριληφθεί μία επιχείρηση στις 500 πιο κερδοφόρες για το 2011, να διαμορφωθεί στα 3,37 εκατ. όταν το όριο αυτό ήταν 5,9 εκατ. το 2007, δηλαδή μειώθηκε κατά 43% μέσα σε 4 χρόνια. Επίσης, πιο έντονα επηρεάστηκαν οι Όμιλοι αφού το κατώτατο όριο για να συμπεριληφθεί κάποιος στους 200 πιο κερδοφόρους Ομίλους το 2011 μειώθηκε κατά 33% μέσα σε μόνο μία χρονιά. Χαρακτηριστικό της μεταβλητικότητας της εποχής είναι ότι 107 εταιρείες της αντίστοιχης κατάστασης του 2010 δεν περιλαμβάνονται στην κατάταξη του 2011 και αντικαθιστώνται από νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις, Τέλος, το γεγονός ότι από τις 500 κερδοφόρες εταιρείες του 2011, μόνον 61 είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνει το πόσο μακρύ δρόμο έχει αυτό να διανύσει ώστε να καταστεί πόλος έλξης των σημαντικότερων Ελληνικών εταιρειών.»

Δείτε αναλυτικά στη δεξιά στήλη “σχετικά αρχεία” τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών, βάσει των στοιχείων της ICAP Databank.

Διαβάστε το άρθρο «ICAP: Ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ και η Cosmote στο “τοπ 3” της κερδοφορίας» στην πηγή: capital

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ