Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ο Βενιζέλος, ο τζόγος και… οι εκλεκτοί

Ο Βενιζέλος, ο τζόγος και… οι εκλεκτοί

από
Μόνο 3 λεπτά

Υπάρχει σίγουρο κέρδος στον τζόγο; Ναι, είναι η απάντηση, αν πάρεις την κατάλληλη θέση, με καλό μισθό, νομοθετικά κατοχυρωμένη για… τέσσερα χρόνια, διά χειρός Βενιζέλου.

Στις νομοθετικές ρυθμίσεις γύρω από τον τζόγο είχε αναφερθεί το euro2day την προηγούμενη εβδομάδα μέσω της στήλης Dr. Money.

Επανερχόμαστε, όμως, καθώς το ρεπορτάζ αποκαλύπτει νέες πτυχές. Αφορμή η άρτι συσταθείσα Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Ο αρχικός νόμος του 2004 από το ΠΑΣΟΚ, που θέσπισε την επιτροπή, προέβλεπε τη λειτουργία της ως Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά δεν εφαρμόστηκε από τη Ν.Δ.

Τον περασμένο Αύγουστο, ψηφίστηκε νόμος, με εισηγητή υπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και προέβλεψε τη λειτουργία της επιτροπής ως απλής διοικητικής επιτροπής. Δηλαδή, ως μιας από τις πολλές που έχει το κράτος.

Σχεδόν αμέσως, όμως, άρχισαν οι τροποποιήσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2011, μόλις έναν μήνα μετά την ψήφιση του νόμου, έγινε η πρώτη. Άλλαξε αρκετά ο νόμος, αλλά την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων δεν την πείραξε.

Τον Δεκέμβριο του 2011, δύο μήνες μετά την πρώτη τροποποίηση του νόμου 4002/2011, πάλι με εισήγηση Βενιζέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προτάθηκε ο κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος για πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), χωρίς να γίνει καμιά αναφορά στον χαρακτήρα και στη λειτουργία της Ε.Ε.Ε.Π. ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής. Η πρότασή του πέρασε ΜΟΝΟ με τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και το παρών του ΛΑΟΣ. Η Ν.Δ., το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν κατά.


Κρατήστε αυτό το στοιχείο, γιατί από εδώ αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2011, ο Βενιζέλος διόρισε με απλή Υπουργική Απόφαση τα μέλη της Ε.Ε.Ε.Π. και ενεργοποίησε τη λειτουργία της έτσι ώστε, πέραν των άλλων, να καταβάλλονται οι αμοιβές.

Αίφνης, στις 10 Ιανουαρίου 2012, στο λεγόμενο Πολυνομοσχέδιο, ο Βενιζέλος, ως εισηγητής του ν/σ, προτείνει τη μετατροπή της μόλις ψηφισθείσας Ε.Ε.Ε.Π. σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, με όλα τα προνόμια που ορίζει η νομοθεσία:

Με ειδική νομοθετική αναφορά στον Πρόεδρο και στα μέλη της, που μόλις διόρισε, καθορίζεται ότι θα παραμείνουν για ολόκληρη την πρώτη θητεία τους, χωρίς αλλαγή, δηλαδή πλήρη εξασφάλιση της τετραετούς θητείας τους, χωρίς καμιά δυνατότητα σε αυριανή κυβέρνηση να τα αλλάξει, αφού πλέον είναι μέλη Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής διά νόμου.

Καλύτερη κατοχύρωση των «κολλητών» δεν γίνεται.

Υπάρχει, βέβαια, μία μικρή διαφορά, που ο συνταγματολόγος καθηγητής Βενιζέλος καταλαβαίνει πολύ καλά. Αφού υφάρπαξε την απλή πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που απαιτεί η νομοθεσία για τις απλές επιτροπές, στη συνέχεια επιχειρεί νομοθετικά την ανακήρυξη της Ε.Ε.Ε.Π. σε Ανεξάρτητη Αρχή, με μισθούς των 9.000 ευρώ μηνιαίως για τον Πρόεδρο και φίλο Ευγ. Γιαννακόπουλο και διασφαλισμένη για μία πλήρη τετραετή θητεία.

Παρακάμπτοντας την απαίτηση του Κανονισμού της Βουλής για διορισμό του προέδρου και όλων των μελών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με εισήγηση του Προέδρου της Βουλής και τη σύμφωνη γνώμη των 4/5 των μελών της ή ομόφωνα, όπως το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής επιτάσσουν (βλέπε στη στήλη συνοδευτικό υλικό το αντίστοιχο άρθρο του κανονισμού της Βουλής).

Όλες αυτές οι ακροβασίες και οι πολιτικοκοινοβουλευτικές πιρουέτες του Βενιζέλου για να βολευτεί ο εκλεκτός του, που δεν πρόλαβε να επιβάλει στη διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αφού στύλωσε τα πόδια ο Μπεγλίτης.

Άραγε, θα το καταπιούν και αυτό οι νυν και διατελέσαντες πρόεδροι της Βουλής; Η Ν.Δ. δεν βλέπει το μίνι κοινοβουλευτικό πραξικοπηματάκι και το παιγνίδι του Βενιζέλου για να θωρακίσει τον εκλεκτό του; Ακόμα και στην περίπτωση όπου εκλεγεί νέα κυβέρνηση, να μην μπορεί κανείς να τον αλλάξει ή να τον μετακινήσει, όπως συμβαίνει με τα μέλη των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

Τα κόμματα που χθες ξεγελάστηκαν από τον Βενιζέλο και σήμερα κοροϊδεύονται και εμπαίζονται για δεύτερη φορά θα αρκεστούν στον ρόλο του κομπάρσου που ο Βενιζέλος τους επιφυλάσσει; Ή θα παριστάνουν ότι δεν το βλέπουν επειδή και καλά το ν/σ είναι πολύ μεγάλο;

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν εκπλήξεις για όσους γνωρίζουν. Επιβεβαιώνουν τη φήμη του Βενιζέλου ως «ικανού για όλα».

Διαβάστε το άρθρο «Ο Βενιζέλος, ο τζόγος και… οι εκλεκτοί» στην πηγή: EURO2DAY

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ