Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ: Χορηγίες προς τις ΠΑΕ με… όρους

ΟΠΑΠ: Χορηγίες προς τις ΠΑΕ με… όρους

από
Μόνο 2 λεπτά

κι αν η κυβέρνηση είχε διακηρύξει σε όλους τους τόνους τον περασμένο Μάρτιο ότι θα ανασταλεί η χρηματοδότηση προς το ελληνικό ποδοσφαιρο λόγω των συνεχών κρουσμάτων βίας; Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα ενόψει της εμφάνισης νόμιμων ανταγωνιστών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, ο υπό κρατικό έλεγχο ΟΠΑΠ προχωρά εκ νέου στην οριοθέτηση των σχέσεών του με την αθλητική κοινότητα και κυρίως με τις 70 ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες.
Πέραν της προγενέστερης συμφωνίας με τη Superleague (70 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια), ο Οργανισμός αποφάσισε να προχωρήσει σε χορηγίες προς σχεδόν όλες τις ΠΑΕ της Superleague, μεταξύ των οποίων ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ (διαφήμιση στην εμφάνιση των ομάδων για το «Πάμε Στοίχημα»), ο Άρης και η ΑΕΚ (αντίστοιχα για το ΚΙΝΟ).

Έτσι, την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο οι χορηγίες του ΟΠΑΠ προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, από 40 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. 

Πάντως, όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, το συνολικό κονδύλι που αφορά διαφήμιση, χορηγίες και δωρεές τη χρονιά αυτή θα μειωθεί στα περίπου 125 εκατ. ευρώ, από περίπου 158 εκατ. ευρώ πέρυσι, στο πλαίσιο του προγράμματος περιστολής δαπανών.

 «Ρήτρες βίας»

 Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική διαφοροποίηση στο χορηγικό πρόγραμμα της ΟΠΑΠ προς τις ΠΑΕ, εν μέρει στο πλαίσιο όσων είχαν εξαγγελθεί την άνοιξη από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή περί αναστολής κάθε χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέσω της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Πρόκειται για τις «ρήτρες βίας», έναν τρόπο να συνδράμουν και οι ίδιες οι ομάδες ενεργότερα στην καταπολέμηση φαινομένων βίας στο επαγγελματικό (και όχι μόνο) ποδόσφαιρο. Φαινόμενα τα οποία υποβαθμίζουν το αθλητικό προϊόν στο οποίο επενδύουν όχι μόνον ο ΟΠΑΠ, αλλά κατά καιρούς όμιλοι των ΜΜΕ όπως η ΕΡΤ, η NOVA, ο ΣΚΑΪ, και ο Αντέννα που έχουν αποκτήσει ή αποκτούν τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης αγώνων. 

Έτσι, οι αθλητικές εταιρείες μπορεί να γεμίζουν σε δύσκολες εποχές τα ταμεία τους, όμως δεσμεύονται με σειρά όρων που διασφαλίζουν ουσιαστικά την επένδυση του Οργανισμού. Μεταξύ αυτών οι περίφημες ρήτρες βίας, οι οποίες προβλέπουν παρακράτηση ποσού ισοδύναμου με τα πρόστιμα που θα τους επιβάλουν τα αρμόδια αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα σε περίπτωση τιμωρίας.

            
Λόγου χάρη, το ποσό των 100 χιλ. ευρώ που επιβάλλεται ως πρόστιμο σε μια ΠΑΕ για επεισόδια των οπαδών της, θα αφαιρείται αυτόματα και από το ύψος της χορηγίας του ΟΠΑΠ. Ζητούμενο, βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι να υπάρξουν αυστηρότερες (και χρηματικά) ποινές για να αντιμετωπιστεί συνολικότερα το θέμα της βίας στα γήπεδα, κάτι που πάντως ήδη εξετάζεται και από την κυβέρνηση. 

            
Όπως ανακοινώθηκε, τα χρήματα που θα περικόπτονται από τους «απείθαρχους», στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου θα μοιράζονται στις ομάδες που θα προωθήσουν το φίλαθλο πνεύμα και το fair play αλλά και για κοινωνικούς σκοπούς. Επιπλέον, οι χορηγούμενες αθλητικές εταιρείες υποχρεούνται να μη διαφημίζουν προϊόντα ανταγωνιστικά προς την ΟΠΑΠ ΑΕ, σε μια σαφή κίνηση να περιοριστεί η διαπραγματευτική ικανότητα πιθανών ανταγωνιστών.

            
Συνολικά, μέχρι στιγμής η ΟΠΑΠ ΑΕ έχει υπογράψει χορηγίες με τη Superleague, τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα κάτω των 21 και κάτω των 17 ετών, τα πρωταθλήματα της Β΄ και Γ΄ Εθνικής, το πρωτάθλημα Α1 μπάσκετ, το πρωτάθλημα Α1 βόλεϊ, την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, το ποδοσφαιρικό Κύπελλο Ελλάδας

Πηγή :Ημερήσια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ