Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ: Η αποκρατικοποίηση διώχνει τους μετόχους

ΟΠΑΠ: Η αποκρατικοποίηση διώχνει τους μετόχους

από
Μόνο 3 λεπτά

O διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Γιάννης Σπανουδάκης δεσμεύτηκε ότι η εταιρεία θα διανείμει για το 2012 τουλάχιστον

το 50% των καθαρών κερδών ως μέρισμα έναντι 43% το 2011.

Το ρίσκο της χώρας που σκιάζει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα πληρώνει και ο ΟΠΑΠ, αφού ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας μετά το Ελληνικό Δημόσιο, η αμερικανική Capital Research and Management Company, ρευστοποιεί επιθετικά μετοχές του οργανισμού οδηγώντας τον τίτλο στα 3,8 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση στο 1,2 δισ. ευρώ, όταν πριν από τρεις μήνες η χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ βρισκόταν στα 3,6 δισ. ευρώ.

Η Capital από περίπου 47 εκατ. μετοχές του οργανισμού (15% του μετοχικού κεφαλαίου) που κατείχε στα μέσα του 2011 έχει περιοριστεί στα 15,7 εκατ. μετοχές (4,92%) και κανένας δεν ξέρει πού θα σταματήσει, παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός εξακολουθεί να εμφανίζει μεγάλη κερδοφορία, να έχει ισχυρές ταμειακές ροές και να αναπτύσσεται σε πολλά μέτωπα.

Δεδομένου ότι στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις έχουν αλλάξει χέρια 56 εκατ. μετοχές του ΟΠΑΠ προκύπτει ότι οι funds managers της Capital επεδίωκαν να περιορίσουν τη θέση τους στον οργανισμό ως τις σημερινές εθνικές εκλογές εξ ου και οι άκρως επιθετικές πωλήσεις.

Ορισμένοι αποδίδουν τη συμπεριφορά της Capital στο γεγονός ότι έχει περιοριστεί η άλλοτε γενναία μερισματική πολιτική του οργανισμού ώστε να χρηματοδοτηθούν η επέκταση του μονοπωλίου ως το 2030 (375 εκατ. ευρώ) και η εξασφάλιση της άδειας για την εγκατάσταση 35.000 VLTs (560 εκατ. ευρώ), αλλά και στο ότι για πρώτη φορά ο ΟΠΑΠ από εφέτος θα έχει να καταβάλει και χρεωστικούς τόκους λόγω του δανείου των 290 εκατ. ευρώ που σύναψε για να καλύψει τις παραπάνω δράσεις.

Αναλυτές του κλάδου αναφέρουν ότι οι παραπάνω παράγοντες λίγο ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωση της στρατηγικής της επενδυτικής εταιρείας. Αντιθέτως υποστηρίζουν ότι το ρευστό πολιτικό περιβάλλον και ο τρόπος που θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του οργανισμού ήταν οι βασικές αιτίες που έχουν θορυβήσει όχι μόνο την Capital αλλά και άλλους ιδιώτες επενδυτές του ΟΠΑΠ και εξηγούν:

«Ως τώρα το κρατικό management όσο και αν ακούγεται παράξενο αποτελούσε μια δικλείδα ασφαλείας για τα μεγάλα funds – μετόχους του ΟΠΑΠ. Ήξεραν ότι υπήρχε ένα κονδύλι μεταξύ 100 – 150 εκατ. ευρώ για χορηγίες και δωρεές που ήταν στη διακριτική ευχέρεια του ΔΣ να τα διαθέσει και πέραν τούτου ουδέν. Μάλιστα διαχρονικά οι διοικήσεις του ΟΠΑΠ λόγω της κρατικής ομπρέλας ήταν πολύ προσεκτικές σε αναθέσεις και διαγωνισμούς, αφού οτιδήποτε στραβό έβγαινε στον αέρα μέσα από την ίδια την εταιρεία.

Η απόφαση να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ χωρίς δεσμεύσεις το 29% σε ενδιαφερόμενους επενδυτές που λόγω της διεθνούς αρνητικής συγκυρίας είναι μεγάλα private equity funds έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις των υπολοίπων μετόχων, αφού φοβούνται ότι οι πράξεις και κινήσεις του νέου μετόχου που θα μπορεί να διορίζει όλο το ΔΣ θα αποβούν σε βάρος τους (π.χ. σύναψη δανεισμού για την εξαγορά του ΟΠΑΠ από την ίδια την εταιρεία, αδιαφάνεια σε συμβάσεις με προμηθευτές κ.ά.) για αυτό και επιλέγουν τη σταδιακή αποεπένδυση».

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Γιάννης Σπανουδάκης με επιστολή του στους μετόχους σε μια προσπάθεια να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας για τη συνέχεια δεσμεύτηκε ότι η εταιρεία θα διανείμει για το 2012 τουλάχιστον το 50% των καθαρών κερδών ως μέρισμα έναντι 43% το 2011.

Επίσης, με δηλώσεις του εστίασε τη στρατηγική του ΟΠΑΠ

  • στην ανάπτυξη των VLTs,
  • στην επέκταση των δραστηριοτήτων στη διαδικτυακή αγορά έπειτα από τις κατάλληλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις και
  • στη διεκδίκηση της άδειας για τα κρατικά λαχεία.

Την ίδια στιγμή όμως η διοίκηση του ΟΠΑΠ κατηγορείται ότι στο θέμα της έναρξης λειτουργίας των VLTs έχει καθυστερήσει σημαντικά – το Ιnternet και ο διαγωνισμός για τα κρατικά λαχεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εκλογή κυβέρνησης – και δεν θα έπρεπε η παρατεταμένη ακυβερνησία να χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Μάλιστα έχουν σταλεί και επιστολές από μέλη του διοικητικού συμβουλίου προς τον διευθύνοντα σύμβουλο που επισημαίνουν ακριβώς αυτή την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εγκατάσταση των παιχνιδομηχανών και στις οποίες κάνουν λόγο για διαφυγόντα κέρδη του ΟΠΑΠ.

€1 εκατ. την ημέρα στο live betting

  • Ποσά της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ τζιράρονται κάθε ημέρα στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ για τον ζωντανό στοιχηματισμό (live betting) στους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

 

  • Μια αρκετά καλή εξέλιξη για την εταιρεία που λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς οι ειδικοί αναφέρουν πως το live betting δεν έχει επηρεάσει τα πονταρίσματα στο σύνολο των κουπονιών τού Πάμε Στοίχημα.

 

  • Στον ΟΠΑΠ προσδοκούν ότι τα έσοδα από το Euro 2012 θα προσεγγίσουν τα 200 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι στο – λιγότερο ανταγωνιστικό από πλευράς ενδιαφέροντος και δυναμικότητας ομάδων – Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική τα έσοδα είχαν προσεγγίσει τα 150 εκατ. ευρώ.

 

  • Η διαμόρφωση του pay out (ποσοστό επιστροφής κερδών σε νικητές) θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την κερδοφορία του ΟΠΑΠ από τη διοργάνωση αυτή.

Διαβάστε το άρθρο «Η αποκρατικοποίηση διώχνει τους μετόχους» στην πηγή: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ του Βασίλη Κώτση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ