Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ: Αποτίμηση στο “παρά πέντε” του διαγωνισμού

ΟΠΑΠ: Αποτίμηση στο “παρά πέντε” του διαγωνισμού

από
Μόνο 2 λεπτά

Αιφνιδίασε την αγορά, κυρίως ως προς τον χρονισμό της, η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην πρόσληψη ανεξάρτητου

αποτιμητή στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού να προβλέπει ότι την 5η Απριλίου θα κατατεθούν οι προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές για το 33% του Οργανισμού, εκ των πραγμάτων τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση της αποτίμησης είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Στην πρόσκληση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή αναφέρεται πως οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την 1η Μαρτίου 2013. Στις 7 Μαρτίου, δε, ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2012, τα οποία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αποτίμησης. Επίσης σημειώνεται πως μπορεί να δοθεί και μια παράταση της διάρκειας της δέσμευσης μεταξύ του Ταμείου ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας που θα πραγματοποιήσει της αποτίμηση.

Στελέχη της αγοράς σημείωναν πως η ανάγκη για πραγματοποίηση ανεξάρτητης αποτίμησης σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού, εισάγει στη διαδικασία ακόμη έναν παράγοντα καθυστέρησης που εάν συνυπολογιστεί με άλλα ζητήματα, όπως αυτό της τροπολογίας για το data room που ακόμη αναμένεται, μπορεί να μεταθέσει ξανά την αποκρατικοποίηση. Παράλληλα, έθεταν το ερώτημα γιατί απαιτείται τώρα ένας τέτοιος υπολογισμός της αξίας της εταιρείας από την στιγμή που ο ΟΠΑΠ αποτελεί μια εισηγμένη εταιρεία η οποία αποτιμάται ήδη στο Χρηματιστήριο.

«Όταν η πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου αφορά το ποσοστό μιας εισηγμένης εταιρείας, η αποτίμηση είναι δεδομένη. Τα μοντέλα που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι συγκεκριμένα – peer comparison, sum of parts κ.α. -αλλά δεν γίνεται να μην ληφθεί υπόψη η αποτίμηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο», αναφέρουν, προσθέτοντας πως υπήρχε άπλετος χρόνος να πραγματοποιηθεί μια αποτίμηση τους προηγούμενους μήνες και όχι τελευταία στιγμή.

«Συνήθης διαδικασία»

Από το περιβάλλον του ΤΑΙΠΕΔ γίνεται λόγος για μια συνήθη διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε ιδιωτικοποίηση. Όπως εξηγούν, προβλέπεται από σχετικό άρθρο (6.3 του Ν. 3986/2011) που αναφέρει πως πριν από την ιδιωτικοποίησή ενός περιουσιακού στοιχείου που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη αποτίμηση. Παράλληλα, εκτιμούν πως ο χρόνος για την ολοκλήρωση της αποτίμησης του ΟΠΑΠ πριν την υποβολή των προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές είναι επαρκής ενώ τονίζουν πως σε μια ιδιωτικοποίηση, η τρέχουσα αξία της προς πώληση συμμετοχής δεν αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για το επιδιωκόμενο τίμημα.

Πάντως, έμπειροι παρατηρητές των διεργασιών αναφορικά με την πώληση του ΟΠΑΠ ανέφεραν στο Capital.gr πως η αναγκαιότητα μιας ανεξάρτητης αποτίμησης του οργανισμού σχετίζεται με το ενδεχόμενο να υπάρξoυν τελικά λιγότερες -ακόμη και μία- προσφορά για τον Οργανισμό και, κυρίως, με την πρόθεση να τοποθετηθεί ένας πήχης, κοντά ή πάνω από τον οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι προσφορές προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιτυχώς για τα συμφέροντα του Δημοσίου η αποκρατικοποίηση.

Διαβάστε το άρθρο: ΟΠΑΠ: Αποτίμηση στο “παρά πέντε” του διαγωνισμού, του Ν. Χρυσικόπουλου στην πηγή: capital

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ