Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΠΑΠ: Οι μεσάζοντες, το ΤΑΙΠΕΔ και ο κερδισμένος

ΟΠΑΠ: Οι μεσάζοντες, το ΤΑΙΠΕΔ και ο κερδισμένος

από
Μόνο 2 λεπτά

Διαμαρτύρονται, λέει, οι υποψήφιοι επενδυτές του ΟΠΑΠ επειδή δεν έχουν πρόσβαση στην απόρρητη σύμβαση της Intralot

με τον Οργανισμό που υπεγράφη το 2010 και δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν άποψη για το τίμημα που θα προσφέρουν στις 5 Απριλίου στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση του 33%.Αυτό όμως δεν ισχύει από τη στιγμή που τα οικονομικά στοιχεία είναι γνωστά και απόρρητα στοιχεία της σύμβασης αφορούν τεχνολογικής φύσεως πληροφορίες, για τις οποίες δεν ενδιαφέρονται ούτε η BC Partners ούτε το Texas Pacific Group ούτε και οι Κινέζα της Fosun, κα σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το τίμημα που θα προσφέρουν α παραπάνω επενδυτές.

Αντιθέτως, ενδιαφέρουν έλληνες μεσάζοντες ξένων εταιρειών, ανταγωνιστών της Intralot που κάνουν φασαρία στο ΤΑΠΊΕΔ.

Γι’ αυτό άλλωστε και σύσσωμη σχεδόν η Βουλή αντέδρασε στην τροπολογία που προέβλεπε την άρση του απορρήτου των επιχειρηματικών συμβάσεων κρατικών εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα του ΤΑΠΊΕΔ και ετοιμάζονται να αποκρατικοποιηθούν.

Διότι, μαζί με τον ΟΠΑΠ, θα έπρεπε να αποκαλυφθούν συμβάσεις αμυντικών βιομηχανιών, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι αντέδρασαν έντονα και άλλες διοικήσεις εταιρειών, όπως των Ελληνικών Πετρελαίων

…το ΤΑΙΠΕΔ…

Όλα αυτά βεβαίως έχουν άρωμα διαπλοκής και όλες οι πλευρές εμφανίζονται να έχουν δίκιο. Αυτό οφείλεται στη στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ που λειτουργεί παρεμβατικά στη διοίκηση του ΟΠΑΠ και αποφασίζει για το 66% των ιδιωτών μετόχων του Οργανισμού χωρίς αυτοί να ερωτώνται.Τρανό παράδειγμα είναι η καθυστέρηση στην εγκατάσταση των VLTs.

Ο ΟΠΑΠ πλήρωσε τον Νοέμβριο του 2011 ακριβώς 560 εκατ. ευρώ για να πάρει την άδεια των παιγνιομηχανημάτων κα ακόμη δεν τα έχει εγκαταστήσει, αφού το ΤΑΠΊΕΔ εκτιμά ότι στα VLTs πρέπει να έχει λόγο ο νέος ιδιοκτήτης.Αποτέλεσμα είναι ο Οργανισμός να έχει περάσει στην ουσία χειροπέδες στη διοίκηση της εταιρείας, η οποία απλώς προεδρεύει. Όπως λένε στην αγορά, αν οι παρεμβάσεις αυτές στο μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ γίνονταν σε άλλη χώρα, τα στελέχη του ΤΑΠΊΕΔ θα είχαν να αντιμετωπίσουν προσφυγές από ιδιώτες μετόχους για διαφυγή κερδών.

…και ο κερδισμένος

Το πάγωμα μάλιστα του διαγωνισμού για τον τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ στον οποίο έχει ανακηρυχθεί από το καλοκαίρι του 2012 προτιμητέος υποψήφιος η Ιητηίοτ,έχει κατά στήσει την τελευταία ρυθμιστή των εξελίξεων.Και αυτό διότι ο ΟΠΑΠ υποχρεώνεται να ανανεώνει κάθε τρίμηνο την αρχική σύμβαση του 2010 για να έχει τεχνολογική υποστήριξη, ενώ ο νέος ιδιοκτήτης θα κληθεί ή να αποδεχθεί τον διαγωνισμό που έχει στην ουσία κερδίσει η Intralot ή να ανανεώσει τη σύμβαση του 2010 που έχει ισχύ ως τον Ιούλιο του 2013 για ένα ικανό χρονικό διάστημα, ώσπου να διενεργήσει αυτός διαγωνισμό για να επιλέξει τον τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ.

Διαβάστε το άρθρο «ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ» στην πηγή: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ