Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Οι Βρυξέλλες «παίζουν» υπέρ του μονοπωλίου για ΟΠΑΠ

Οι Βρυξέλλες «παίζουν» υπέρ του μονοπωλίου για ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Προς διατήρηση του μονοπωλιακού χαρακτήρα του ΟΠΑΠ φαίνεται πως οδηγείται ο διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης

και των Βρυξελλών, ενώ όλα δείχνουν πως τελικά το άνοιγμα της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών θα αφορά μέχρι το 2020 παιχνίδια για τα οποία ο οργανισμός δεν έχει το αποκλειστικό δικαίωμα.


Όπως υπογράμμισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, I. Σπανουδάκης, ο Οργανισμός βάσει της σύμβασής του με το ελληνικό Δημόσιο έχει το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης των 11 παιχνιδιών, που συμπεριλαμβάνουν και το στοίχημα και τη διάθεσή τους με οποιοδήποτε μέσο, άρα και μέσω Διαδικτύου.


Εάν τελικά η κυβέρνηση έπειτα από συμφωνία με τις Βρυξέλλες τηρήσουν αυτή τη πολιτική, τότε ο μεν Οργανισμός ενισχύεται ακόμη περισσότερο -σε μια περίοδο όπου επίκειται η πλήρης ιδιωτικοποίησή του-, ενώ οι διαδικτυακές εταιρείες χάνουν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν σε μια αγορά όπου το Στοίχημα αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 70% του συνολικού online τζίρου.


Όπως είπε ο κ. Σπανουδάκης, οι πρόσφατες ειδικές διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, τις οποίες κατά την εκτίμησή του θα επαναφέρει η κυβέρνηση, καθώς τις απέσυρε, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις σε ορισμένους εκπροσώπους των κομμάτων, ενισχύουν το μονοπωλιακό ρόλο του ΟΠΑΠ. Η τριμελής Επιτροπή, που προβλέπουν οι ειδικές διατάξεις, έχει ως ρόλο την εποπτεία του οργανισμού κυρίως για τα θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική του ευθύνη.


Ο ίδιος εκτιμά ότι σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διάλογος ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και ης Βρυξέλλες, ενώ προκειμένου να προχωρήσει ο οργανισμός με τα σχέδιά ίου για τα VLT, το Διαδίκτυο και το Live στοιχηματισμό θα πρέπει να λάβει τους σχετικούς κανονισμούς από την Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων.


Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των ενισχυμένων αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένας σταθερός φορέας που θα λαμβάνει αποφάσεις για τη συγκεκριμένη αγορά και να μην περιμένουν υπουργικές αποφάσεις που καθυστερούν και περιλαμβάνουν περιπλοκότερες διαδικασίες.


Πώληση

Ως προς τη χρονική στιγμή της προώθησης της πώλησης του ΟΠΑΠ. ο κ. Σπανουδάκης σχολίασε ότι «υπάρχει μεγάλο upside στη μελλοντική πορεία του οργανισμού, καθώς θα δοθεί μεγάλη ώθηση από τις νέες δραστηριότητες».


Για τη φετινή χρονιά, ο ίδιος δεν «βλέπει» ενίσχυση του κύκλου εργασιών του οργανισμού και εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα έχουν και πάλι αρνητικό πρόσημο κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, όμως, οι δραστηριότητες του οργανισμού είναι ενισχυμένες συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, ενώ τα ταμιακά διαθέσιμα έχουν ξεπεράσει ήδη τα επίπεδα του δανείου που έχει λάβει ο οργανισμός, δηλαδή τα 290 εκατ. ευρώ.


Τέλος, ο ΟΠΑΠ γα την online επέκτασή του θα επιλέξει τεχνολογικό συνεργάτη ανάμεσα από τις εταιρείες Intralot, GTech και Playtech.

Διαβάστε το άρθρο «Οι Βρυξέλλες «παίζουν» υπέρ του μονοπωλίου για ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Της Μελίνας Καλαμπόκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ