Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Οι απεργοί «ματώνουν» τα κέρδη του ΟΠΑΠ

Οι απεργοί «ματώνουν» τα κέρδη του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 4 λεπτά

Πρόταση Λουροπουλου προς το ΥΠ.ΟΙΚΟΝ. να μη φορολογούνται τα κέρδη των παικτών μέχρι τα €100. Τον ερχόμενο Μάρτιο

το αργότερο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών η πώληση του 33% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ Α.Ε., ποσοστό που βρίσκεται στην κατοχή του δημοσίου. Εξάλλου σε αυτή την προθεσμία κατέληξαν οι δύο πλευρές (υπουργείο και Ταμείο) κατά την τελευταία συνάντησή τους την προηγούμενη Παρασκευή.

Στόχος είναι τον ερχόμενο Μάρτιο να έχει ολοκληρωθεί η επιλογή και τον Ιούνιο το αργότερο να έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες.

Μάλιστα οι δύο πλευρές κατέληξαν να ακολουθηθεί η ίδια πάνω-κάτω διαδικασία τόσο για τον ΟΠΑΠ, όσο και για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, που θεωρούνται τα βαριά χαρτιά των αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικότερα για τον ΟΠΑΠ, το Ταμείο αναμένεται να πραγματοποιήσει σε δύο φάσεις τη διαδικασία επιλογής του προτιμητέου επενδυτή. Στην πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν το σχέδιο σύμβασης για την πώληση του 33% πάνω στο οποίο θα υποβάλουν παρατηρήσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ενσωματώσει τις παρατηρήσεις σε νέο σχέδιο σύμβασης, το οποίο επίσης θα παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους. Οι τελευταίοι θα υποβάλουν τις τελικές τους παρατηρήσεις και, με βάση αυτές, το Ταμείο θα συντάξει το τελικό σχέδιο σύμβασης πάνω στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν το προσφερόμενο τίμημα για την αγορά των μετοχών ΟΠΑΠ.

Η διαδικασία αυτή, που εκτιμάται ως χρονοβόρα, έχει και τα υπέρ για το Ταμείο, που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας την αποκρατικοποίηση. Πρώτον, με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν, θα βελτιώσει το προσφερόμενο τίμημα. Η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ έχει καλύψει το 60% έως 70% των απωλειών της μετά την επιβολή της φορολογίας του 30% στα μεικτά του κέρδη. Η επιβολή της φορολογίας έφερε την τιμή της μετοχής από τα 6,5 ευρώ στα 4,0 ευρώ και πλέον η τιμή της έχει ανέλθει πάνω από 5,5 ευρώ.

Δεύτερον, οι καθυστερήσεις παρέχουν στο Ταμείο τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να αποσαφηνιστούν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής’ Ενωσης οι προθέσεις τους για τα ειδικά δικαιώματα του ΟΠΑΠ. Το Ταμείο αναμένει την τελική απόφαση-απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προς το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας περίπου στο τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Η απόφαση αυτή, έως ένα βαθμό, θα ξεκαθαρίσει το καθεστώς με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, τόσο στα επίγεια τυχερά παίγνια, όσο και στα διαδικτυακά.


Η απεργία…
Στο μεταξύ οι απεργιακές κινητοποιήσεις των πρακτόρων επιφέρουν ζημίες ύψους 15 εκατ. ευρώ ημερησίως στον τζίρο του ΟΠΑΠ. Όπως μάλιστα αναφέρονται στα στοιχεία, η απεργία των πρακτόρων μπορεί να θεωρηθεί καθολική, καθώς καταγράφηκαν ποσοστά συμμετοχής που ξεπερνούν το 90%. Οι κινητοποιήσεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό, τόσο στη διοίκηση του Οργανισμού, όσο και στο Ταμείο Αποκρατικοποίησης, λίγες ημέρες πριν συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τελική φάση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.

Ο προβληματισμός αυτός εντείνεται και από το γεγονός ότι, κατά πληροφορίες, πρόταση των συμβούλων της αποκρατικοποίησης ήταν να μην επιβληθεί ο φόρος του 10% από το πρώτο ευρώ. Ωστόσο, οι χειρισμοί του ΥΠΟΙΚ συνολικά στο θέμα της ρύθμισης και φορολόγησης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και του ΟΠΑΠ και οι δεσμεύσεις προς την Ε.Ε. δεν άφησαν περιθώρια ελιγμών.


…και η πρόταση Λουρόπουλου

Ήδη έχει κατατεθεί αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στον υφυπουργό, Γ. Μαυραγάνη, να μην υπάρχει φορολογία για κέρδη μέχρι τα 100 ευρώ, ενώ από τα 101 ευρώ και πάνω να υπάρξει κλιμακωτή φορολόγηση. Αυτή την πρόταση προσπαθεί να περάσει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Κ. Λουρόπουλος, την οποία από ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αντιμετωπίζει θετικά το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, η πρόταση Λουρόπουλου αποφέρει τα ίδια έσοδα από τη φορολόγηση που ισχύει από την 1η του έτους και που έβγαλε στο… πεζοδρόμιο τους πράκτορες.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρακτόρων, Κυριάκος Τοπτσίδης, ανέφερε πως σε καμία χώρα του κόσμου δεν ισχύει φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια από το πρώτο ευρώ και πως η απόφαση αυτή έχει παρθεί από παράγοντες που δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών. «Δεν μπορούν να καταλάβουν πως η υπερβολική φορολόγηση θα φέρει μείωση στον τζίρο προς όφελος του παράνομου τζόγου».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κ. Λουρόπουλος τόνισε πως η διοίκηση θα παραμείνει σε διαρκή επικοινωνία με τους πράκτορες για την εξεύρεση λύσης. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ, τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο από τους φόρους 30% επί των μικτών κερδών και 10% επί των κερδών από το πρώτο ευρώ στα υπάρχοντα παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα ανέρχεται στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Το δημόσιο έχει επίσης λαμβάνειν ετησίως τον εταιρικό φόρο ως Α.Ε., τον φόρο επί των μερισμάτων που διανέμει η εταιρεία (εκτός εάν στο μέλλον αποφασιστεί επιστροφή κεφαλαίου) και, με ισχύ από την πρώτη ημέρα του 2013, τα αδιάθετα ποσά των κερδών των τυχερών παιγνίων που μετά τη λήξη κάθε οικονομικής χρήσεως αποδίδονται στα κρατικά ταμεία.

Λουκέτο

Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ καθώς και η μέχρι πρόσφατη ανοχή της πολιτείας στον παράνομο τζόγο έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους πράκτορες, όπου καθημερινά ολοένα και περισσότεροι βάζουν «λουκέτο» στα καταστήματά τους. Αποκορύφωμα αυτού ήταν προώθηση του ΟΠΑΠ για την καθιέρωση της «κάρτας του παίκτη» δίνοντας τη διάθεση πώλησης αυτής, όχι αποκλειστικά στους πράκτορες, αλλά και σε άλλους ιδιώτες, με αποτέλεσμα την απώλεια κερδών από τα πρακτορεία.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει σημαντική μείωση των πρακτορείων. Το 2010 ο αριθμός των πρακτορείων ανά την Ελλάδα έφτανε τα 5.500, ενώ το 2011 μειώθηκαν σε 5.136. Σήμερα ο αριθμός έχει φτάσει στα 4.685.

Διαβάστε το άρθρο : Οι απεργοί «ματώνουν» τα κέρδη του ΟΠΑΠ, στην πηγή: ΑΠΟΨΗ του Μιχάλη Κωτσάκου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ