Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Μετά τη ΔΕΗ «χτίζει θέση» και στον ΟΠΑΠ το fund Silchester

Μετά τη ΔΕΗ «χτίζει θέση» και στον ΟΠΑΠ το fund Silchester

από
Μόνο 2 λεπτά

Ετοιμάζεται εν όψει αποκρατικοποιήσεων; Λειτουργεί για δικό του λογαριασμό ή για πελάτες του; Η είδηση πέρασε «στα ψιλά»

λόγω της προεκλογικής περιόδου, μια και το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά για τους ανθρώπους της αγοράς έχει αυξημένη σημασία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΑΠ στο ΧΑ το fund Silchester International Investors LLP κατέχει πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού ποσοστό 5,01%. Και προφανώς χτίζει τη θέση εδώ και κάμποσο χρονικό διάστημα καθώς μόλις με τις συναλλαγές που πραγματοποίησε στην αρχή της εβδομάδας ξεπέρασε το όριο του 5%. Πλέον, μετά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που κατέχει το 20% του ΟΠΑΠ, τον παραδοσιακό επενδυτή Capital που ελέγχει σχεδόν 16%, η Silchester βρέθηκε να κατέχει ποσοστά ανάλογα με αυτά που έχουν το Δημόσιο και η αμερικανική Fidelity.


Για όσους δεν θυμούνται την περίπτωση της Silchester, σημειώνουμε ότι σταδιακά το fund έφθασε να κατέχει το 13,8% της ΔΕΗ, ανεβάζοντας σταδιακά τα μερίδιά του, στην οποία το Δημόσιο κατέχει το 51,5% και η Fidelity το 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Με απλά λόγια, το Βρετανικό επενδυτικό σχήμα, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 25 δισ. δολάρια, δεν είναι άγνωστο στους ελληνικούς χρηματιστηριακούς κύκλους και στον επιχειρηματικό κόσμο.
Και συνηθίζει να επενδύει σε περιπτώσεις εταιρειών που προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις και προοπτικές, ενδεχομένως και για λογαριασμό πελατών του.


Δεδομένου ότι οι δύο, γνωστές τουλάχιστον, επενδύσεις του στο ΧΑ είναι η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, εύλογο είναι η αγορά να τις συνδέει με το γεγονός ότι το Δημόσιο προωθεί την αποκρατικοποίησή τους, νωρίτερα του ΟΠΑΠ και ακολούθως, κατά τα φαινόμενα, της ΔΕΗ. Με απλά λόγια, το fund «έχτισε θέσεις» για να δηλώσει «παρών» στις διαδικασίες πώλησης των δύο κρατικών «φιλέτων». Η δε υποχώρηση των τιμών των μετοχών στο ΧΑ προφανώς ευνόησε τη στρατηγική του fund που αγόρασε «φθηνά».


Το θέμα είναι αν λειτουργεί για δικό του σκοπό, αν πρόκειται δηλαδή για μια επενδυτική κίνηση που αποσκοπεί στην αποκόμιση κερδών εν όψει των ιδιωτικοποιήσεων με στόχο να τα πουλήσει στους υποψήφιους μνηστήρες-επενδυτές σε καλύτερες τιμές, ή αν λειτουργεί για λογαριασμό κάποιων πόλων που έχουν βάλει το hind να μαζεύει χαρτιά σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Διαβάστε το άρθρο : Μετά τη ΔΕΗ «χτίζει θέση» και στον ΟΠΑΠ το fund Silchester στην πηγή: ΑΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ