Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Μεγάλο «ψαλίδι» στους μισθούς του ΟΠΑΠ

Μεγάλο «ψαλίδι» στους μισθούς του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Περικοπές αποδοχών από 25% έως 30% έχει προτείνει η διοίκηση του ΟΠΑΠ στους περίπου 240 μόνιμους υπαλλήλους που απασχολούνται στη μητρική εταιρεία.

Η σκληρή αυτή πρόταση έχει πυροδοτήσει οξύτατες αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα ως προς το τι τελικά θα γίνει. Τουλάχιστον επί του παρόντος δεν έχει βρεθεί σημείο σύγκλισης των δύο πλευρών, παρά το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις συναντήσεις.

 

Η πρόεδρος του σωματείου Μαρίνα Μασσαρά αποφεύγει να μπει σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια «από τη στιγμή κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η ίδια αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι δεν έχει τεθεί χρονικό περιθώριο για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.
Από την άλλη πλευρά, θεωρείται βέβαιο ότι η διοίκηση θα κληθεί να εφαρμόσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την κυβερνητική εντολή για περιορισμό των μισθοδοτικών δαπανών στις εταιρείες δημοσίου συμφέροντος. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι τελικές προτάσεις να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα μειώσεων από τα αρχικά διατυπωμένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέσες ετήσιες αποδοχές για τους υπαλλήλους του ΟΠΑΠ ανέρχονται σε 80.000 ευρώ, εκ των οποίων όμως περίπου το 40% αφορά υπερωρίες.
Παράμετρος που αφορά τη φύση των εργασιών του ΟΠΑΠ, καθώς τα πολλά τυχερά παιχνίδια τα οποία διαχειρίζεται απαιτούν την αυξημένη απασχόληση όλες τις μέρες της εβδομάδας και σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι αργά τη νύχτα, αφού βρίσκονται σε εξέλιξη κληρώσεις και διαγωνισμοί.
Πέραν των υπερωριών, οι υπάλληλοι του ΟΠΑΠ λαμβάνουν πριμ για τη συμμετοχή τους σε εξειδικευμένες «ομάδες εργασίας», ενώ τα χρονοεπιδόματά τους αναπροσαρμόζονται κάθε δύο χρόνια.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η προωθούμενη μείωση των αποδοχών τους είναι εκτός λογικής, «αφού δουλεύουμε σε μια κερδοφόρο εταιρεία χωρίς να επιβαρύνουμε τα δημόσια ταμεία, τα οποία σε τελική ανάλυση δεν θα έχουν κανένα όφελος. Ότι ποσό κι αν εξοικονομηθεί θα μείνει στα ταμεία της εταιρείας και το πολύ πολύ να προστεθεί στα μερίσματα που δίνονται στους μετόχους.

Αλλά κι εκεί το Δημόσιο θα πάρει το 34%, ενώ οι ξένοι μέτοχοι, που κατέχουν άνω του 50% συνολικά, θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος».
Στον ΟΠΑΠ, πάντως, υπάρχουν δύο… κατηγορίες εργαζομένων, αφού, εκτός από τους 240 που απασχολούνται στη μητρική εταιρεία, άλλοι περίπου 700 είναι στη θυγατρική ΟΠΑΠ Υπηρεσιών. Πρόκειται για παλαιούς ωρομισθίους, οι οποίοι εντάχθηκαν επί διοικήσεως Χατζηεμμανουήλ και έχουν διαφορετικό καθεστώς απασχόλησης, αφού έχουν υπογράψει ξεχωριστές ατομικές συμβάσεις.

Οι αποδοχές τους είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες των 240 υπαλλήλων και εκτιμάται ότι κυμαίνονται, στην πλειονότητά τους, γύρω στα 1.000 ευρώ, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες. Για  τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν περικοπές, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. π

Πηγή: Ο Κόσμος του Επενδυτή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ