Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ «Μάχη» ΚΑΙ έντονο ενδιαφέρον για το 33% του ΟΠΑΠ

«Μάχη» ΚΑΙ έντονο ενδιαφέρον για το 33% του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Έντονο αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον που θα προκύψει για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ. Ήδη αρκετά σχήματα

βρίσκονται σε θέση «μάχης» προκειμένου να διεκδικήσουν την ελληνική εταιρεία στοιχηματισμού. Μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι η ιταλική Lottomatica, η ελληνική Intralot, η τουρκική Dogan, ενώ ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει και από ισραηλινό fund.

Χθες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση του 33% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στον ΟΠΑΠ. Να σημειωθεί ότι ήδη το Ταμείο κατέχει το 29% και τις επόμενες ημέρες θα μεταβιβαστεί ένα επιπλέον ποσοστό 4% από το ελληνικό δημόσιο, που θα μείνει με το συμβολικό 1%.

Επίσης ένας από τους λόγους που δεν διατίθεται το σύνολο των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο, είναι ότι πολύ δύσκολα κάποιος επενδυτής θα ήθελε να αποκτήσει πάνω από το 33,3%, αφού θα ήταν αναγκασμένος να υποβάλει δημόσια προσφορά. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το αργότερο μέχρι την 19η Οκτωβρίου του 2012, στις 19:00.

Σε ό,τι αφορά το ποσό που το Δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του, οι εκτιμήσεις είναι πολύ δύσκολο να γίνουν, αφού αφενός η χρηματιστηριακή συγκυρία μπορεί να έχει υποεκτιμήσει την αξία του Οργανισμού και αφετέρου οι ασάφειες που υπάρχουν αναφορικά με το μονοπώλιο δημιουργούν αμφιβολίες για το πώς θα εξελιχθεί το συγκεκριμένο θέμα. Η χθεσινή χρηματιστηριακή αξία του 33% του ΟΠΑΠ ήταν στα 439 εκατ. ευρώ, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου ήταν 719 εκατ. ευρώ. Δηλαδή εντός του 2012 η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει 38,95%. Ωστόσο, ανεπίσημες πηγές κάνουν λόγο για τιμή αρκετά υψηλότερη από τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δυο φάσεις, με επιφύλαξη του δικαιώματος του ΤΑΙΠΕΔ να εισάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών. Κατά την πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία με την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι υποψήφιοι επιλεγούν, θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Όροι
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, εάν κάποιος υποψήφιος κριθεί κατάλληλος ή όχι για να συμμετάσχει στη δεύτερη φάση, θα καθοριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ βάσει των όρων του διαγωνισμού.

Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν γραπτώς από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για το εάν πέρασαν ή όχι στη δεύτερη φάση, με αυτούς που δεν περνούν, να ενημερώνονται για τους λόγους για τους οποίους δεν κρίθηκαν κατάλληλοι. Για να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας, προκειμένου να λάβουν τις οδηγίες για την κατάθεση προσφορών. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κριτήρια, στην προκήρυξη επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα χρειαστεί να αποδείξουν, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ότι:

Στην περίπτωση εταιρικής οντότητας, ο μέσος όρος των EBITDA των τελευταίων τριών χρήσεων που έχουν ελεγχθεί, ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ ή,

Εάν πρόκειται για fund, το σύνολο των ενεργών και μη επενδεδυμένων κεφαλαίων ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση κοινοπραξίας, το κριτήριο θα πρέπει να εκπληρώνεται από κάθε ένα από τα μέλη της κοινοπραξίας αναλογικά (pro rata) με το μερίδιό του στην κοινοπραξία.

Σχολιάζοντας τη σχετική ανακοίνωση, ο Γιάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσε τα εξής:

«Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης του συνολικού εθνικού σχεδίου επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Στόχοι του προγράμματος είναι η προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό.

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα εκτελεσθεί με απόλυτη διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ώστε να συνδράμει αποφασιστικά στους στόχους αυτούς».

Η Deutsche Bank AG, παράρτημα του Λονδίνου και η Εθνική Τράπεζα ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Καρατζά & Συνεργάτες, ενεργούν ως νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ.

Aνοίγουν οι προσφορές για το IBC

Ανοίγουν σήμερα σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων οι δεσμευτικές προσφορές για το IBC, ενώ θα αξιολογηθούν οι προσφορές για την Αφάντου Ρόδου. Να σημειωθεί ότι για το IBC έχουν υποβληθεί τρεις δεσμευτικές προσφορές από την Lamda Development, την Reds και την Talima Ventures. Στόχος της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ είναι να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία εντός του τρέχοντος έτους. Για την έκταση της Αφάντου στη Ρόδο έχουν υποβληθεί επτά μη δεσμευτικές προσφορές.

Διαβάστε το άρθρο: «Μάχη» για το 33% του ΟΠΑΠ, στην πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου και του Θανάση Παπαδή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ