Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ “Κρυφά” bonus στο διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα

“Κρυφά” bonus στο διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα

από
Μόνο 2 λεπτά

Λύνει τα χέρια των υποψήφιων αγοραστών η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του δικαιώματος

–και όχι των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων του ΟΔΙΕ– αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για 20 χρόνια μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ αποτελούσε γόρδιο δεσμό για το ΤΑΙΠΕΔ, κυρίως λόγω ζητημάτων που σχετίζονταν με κρατικές ενισχύσεις προς τον Οργανισμό, τη δανειοδότησή του και τις συσσωρευμένες ζημιές του. Η πρόταση των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ να πωληθεί το δικαίωμα διοργάνωσης και διεξαγωγής του ιπποδρομιακού στοιχήματος αν και χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για το τίμημα, επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση ακόμη μιας αποκρατικοποίησης.

Όπως ορίζεται στο 4111/13 που καθορίζει το πλαίσιο για τον ΟΔΙΕ, ο νέος ιδιοκτήτης δεν αποκτά μόνο το αποκλειστικό δικαίωμα διοργανώσεως και διεξαγωγής προσθέτου αμοιβαίου στοιχήματος επί ιπποδρομιών (sweepstake) αλλά και το αποκλειστικό δικαίωμα διοργανώσεως και διεξαγωγής αμοιβαίων στοιχημάτων επί ιπποδρομιών που διενεργούνται μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν περισσότερα του ενός ιπποδρόμια με διαφορετικούς ιδιοκτήτες, αλλά μόνον ένας διοργανωτής στοιχήματος, μοντέλο που λειτουργεί σε αρκετές χώρες και πιο επιτυχημένα στη Γαλλία.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα, από την πώληση του ΟΔΙΕ εκτιμώνται έσοδα 60 εκατ. ευρώ. Καθώς η ακίνητη περιουσία του ΟΔΙΕ αποσυνδέεται από την παραχώρηση της άδειας για 20 χρόνια, το δημόσιο θα μπορεί να μισθώσει τις εγκαταστάσεις του ΟΔΙΕ στο Μαρκόπουλο στον ιδιώτη παραχωρησιούχο, αξιοποιώντας το μίσθωμα για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων ΟΔΙΕ που εκτιμώνται στα 100 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του Οργανισμού αφορά τα δάνεια που είχε λάβει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τη μετεγκατάσταση από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο, σε καινούριες εγκαταστάσεις που σχεδιάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Tότε, ο ΟΔΙΕ δανείστηκε 210 εκατ. ευρώ με μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την μεταστέγαση και την ίδρυση των νέων εγκαταστάσεων.

Συγχρόνως η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους ιδιοκτήτες αλόγων (από το 2010 υποχρεώνονται να ανοίξουν βιβλία εσόδων και εξόδων, ενώ ως τότε τα έπαθλα των αλόγων είχαν αυτοτελή φορολόγηση και φορολογούνταν στην πηγή με 10%) είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση πολλών ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, τα μικτά έσοδά του ΟΔΙΕ το 2011 υποχώρησαν σε 124,11 εκατ. ευρώ, από 194,35 εκατ. ευρώ το 2010 (261,23 εκατ. ευρώ το 2009), ενώ οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 20,90 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών προ φόρων 27,41 εκατ. ευρώ το 2010. Μετά την πρόβλεψη για φόρους η καθαρή ζημιά της εταιρείας ανέρχεται σε 21,90 εκατ. ευρώ έναντι καθαρής ζημιάς 28,32 εκατ. ευρώ το 2010. Λόγω των υψηλών συσσωρευμένων ζημιών τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας είναι αρνητικά (-72,11 εκατ. ευρώ).

Διαγωνισμός

Το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει πως οι ενδιαφερόμενοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό έως τις 12 Απριλίου. Εκτιμάται πως θα υπάρξει ενδιαφέρον τόσο από τη γαλλική PMU, όσο και από την Intralot, η οποία αποτελεί τεχνολογικό συνεργάτη του Οργανισμού. Στην προηγούμενη προσπάθεια πώλησης του ΟΔΙΕ ενδιαφέρον υπήρξε και από τη νοτιοαφρικανική Phumelela και την Avenir, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν όμως ότι αναμένουν συμμετοχή και από άλλα σχήματα.

Διαβάστε το άρθρο: “Κρυφά” bonus στο διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα, στην πηγή: CAPITAL

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ