Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ «Κληρώνει» αύριο για τα κρατικά λαχεία

«Κληρώνει» αύριο για τα κρατικά λαχεία

από
Μόνο 2 λεπτά

Αύριο θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την άδεια κρατικών λαχείων οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, με βασικότερο διεκδικητή τον ΟΠΑΠ ο οποίος έχει συμμαχήσει, σύμφωνα με

πληροφορίες, με εγχώρια εταιρεία αλλά και με διεθνείς ομίλους.

Μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη κοινοπραξία είναι η μόνη που έχει επιβεβαιωθεί ότι θα διεκδικήσει τη συγκεκριμένη άδεια, καθώς θολό παραμένει το τοπίο για το εάν τελικά θα υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους ομίλους όπως η γαλλική Francaise de Jeux, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες λοταρίες στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.
Το ελληνικό Δημόσιο προσδοκά, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσελκύσει ποσό που θα ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη άδεια, ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τελική συμφωνία θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η εν λόγω άδεια με 12ετή ισχύ αφορά στα υφιστάμενα λαχεία, δηλαδή Εθνικό, Λαϊκό και το Ειδικό Λαχείο, που κληρώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κρατικών Λαχείων, όποτε αυτό επανενεργοποτηθεί, το στιγμιαίο λαχείο (ξυστό), το Στεγαστικό Κρατικό Λαχείο, τα δώρα του οποίου περιλαμβάνουν κατοικίας, το πρωτοχρονιάτικο, αλλά και κάθε άλλο μελλοντικό λαχείο.

Από τα ελκυστικότερα λαχεία είναι το ξυστό, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να επιτύχει ετήσιες πωλήσεις που θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών υπογραμμίζουν πως η εν λόγω άδεια που θα παραχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα διάθεσης του ξυστό και Διαδικτυακά, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης του. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τοποθετούν οι ίδιοι κύκλοι το τίμημα της άδειας σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προσδοκά το ελληνικό Δημόσιο.

Ο σκοπός της πρόσκλησης για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι να προσελκύσει η κυβέρνηση τους ενδιαφερόμενους για τη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις.

Ο σκοπός της πρώτης φάσης είναι να επιλεγούν οι υποψήφιοι επενδυτές που διαθέτουν την τεχνική και χρηματοοικονομική ικανότητα για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, ενώ στη δεύτερη φάση θα μπορούν να υποβάλουν τα σχόλιά τους επί της σύμβασης χορήγησης άδειας και να υποβάλουν και ης οικονομικές τους προσφορές.

Μαζί με την προσφορά, οι ενδιαφερόμενες επιχείρησης θα κληθούν να υποβάλουν μεταξύ άλλων και το σχετικό business plan μαζί με την εγγυητική επιστολή συμμετοχής.
0 διαγωνισμός, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κριτήρια, προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις, που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να παρουσιάζουν ενοποιημένα ετήσια έσοδα, είναι τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, διαθέτουν μέσο όρο ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ και ο μέσος όρος του συνόλου του ενεργητικού τους είναι τουλάχιστον 200 εκατ.ευρώ.

Στα τεχνικά κριτήρια, όμως, ο πήχης είναι ακόμη πιο υψηλά, καθώς ο υποψήφιος επενδυτής ή ο επικεφαλής, στην περίπτωση που υπάρχει κοινοπραξία εταιρειών, θα πρέπει να τελευταία τρία χρόνια να έχει συνολικά έσοδα τουλάχιστον 1,5 δισ.
ευρώ από τα τυχερά παιχνίδια και να διαθέτει δίκτυο διανομής με τουλάχιστον 3.000 σημεία πώλησης Τα κρατικά λαχεία αντιστοιχούν σήμερα στο 4% της συνολικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, η οποία, το 2010, παρουσίασε συνολικές πωλήσεις ύψους 8,26 δισ. ευρώ.

Διαβάστε το άρθρο ««Κληρώνει» αύριο για τα κρατικά λαχεία της Μελίνας Καλαμπάκα στην πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ