Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ «Κλειστό πόκερ» για το νέο αφεντικό του ΟΠΑΠ

«Κλειστό πόκερ» για το νέο αφεντικό του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Το «χρώμα του χρήματος» είναι εκείνο που θα καθορίσει ποιο θα είναι το νέο μεγάλο αφεντικό στον ΟΠΑΠ. Σε μια περίοδο

ιδιαίτερα δύσκολη για την πρόσβαση σε πηγές ρευστότητας και με το δημοσιονομικό ρίσκο της χώρας να παραμένει σε επίπεδα «συναγερμού», φαίνεται ότι όποιος έχει και αποφασίσει να βάλει τα λεφτά θα πάρει το προσφερόμενο πακέτο (33%) της ελληνικής εταιρείας. Μπορεί να μοιάζει απλό, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο, λένε οι άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι σπεύδουν να προσθέσουν ότι οκτώ δυνητικά ενδιαφερόμενοι για τον ΟΠΑΠ δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους.

Η αρχική φάση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης είναι κατ’ ουσίαν ένα «κλειστό» παιχνίδι πόκερ, με αβέβαιη έκβαση, καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλα, αποφασιστικά «χτυπήματα».
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα ανοίξουν την ελληνική αγορά του τζόγου, τόσο με την πώληση της κρατικής συμμετοχής στον ΟΠΑΠ, όσο και με την παραχώρηση της άδειας για τα λαχεία. Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση θέλει να δείξει ουσιαστικό έργο στους δανειστές της τρόικας, αλλά από την άλλη καλείται καινά διαχειριστεί τις σύνθετες ισορροπίες που διαμορφώνονται ανάμεσα στους Έλληνες επιχειρηματίες και τους ξένους μνηστήρες.


Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, στην αφετηρία της αποκρατικοποίησης βρέθηκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι Κόκκαλη, Κοπελούζου και Μελισσανίδη. Βρέθηκαν, επίσης, funds και εταιρείες που εκφράζουν κεφαλαιακά συμφέροντα Αμερικανών, Καναδών, Κινέζων, Ισραηλινών, Βρετανών, Τσέχων, Ρώσων και Γερμανών. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα funds, η κεφαλαιακή τους υπόσταση μπορεί να προέρχεται από διάφορους ξένους επιχειρηματίες, ορισμένοι από τους οποίους προτιμούν να μην εμφανίζονται στο προσκήνιο.


Ανεξαρτήτως αυτών, και όπως όλα δείχνουν, το Ταμείο Διαχείρισης της Περιουσίας του Δημοσίου και οι σύμβουλοι του αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη να ξεκαθαρίσουν ποιοι από τους οκτώ διεκδικητές του ΟΠΑΠ θα περάσουν στην επόμενη φάση. Από τότε και για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων πιστεύεται ότι θα γίνουν εκτεταμένες «ζυμώσεις», έτσι ώστε να μορφοποιηθούν τα σχήματα των ενδιαφερομένων που θα κάνουν το επόμενο βήμα. Θα υποβάλουν δηλαδή δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, αν και το Ταμείο των Αποκρατικοποιήσεων μπορεί να προχωρήσει και σε μια άλλη «εμβόλιμη φάση», η οποία θα αφορά την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.


Σε εμπλοκή τα λαχεία

Ενώ όμως τρέχουν οι διαδικασίες για τον ΟΠΑΠ, η υπόθεση της παραχώρησης της άδεις για τα κρατικά λαχεία, παρ’ ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία, αντιμετωπίζει έκδηλα προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από κατά τεκμήριο έγκυρες πηγές, η επιχειρηματική χημεία δεν είναι καθόλου καλή ανάμεσα στα μέλη της κοινοπραξίας της οποίας ηγείται ο ΟΠΑΠ και θεωρείται φαβορί για να αποκτήσει τη 12ετή άδεια των λαχείων. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι οι σχέσεις της ιταλικής LottoMatica (έχει το 33% στην κοινοπραξία) με τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ Κωνσταντίνο Λουρόπουλο δείχνουν να είναι… ψυχροπολεμικές.
Μάλιστα, στις 13 Οκτωβρίου ο ιταλικός όμιλος έστειλε επιστολή στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στην οποία αναφέρει ότι δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς του ΟΠΑΠ (κατέχει το 34% στην κοινοπραξία) στο συζητούμενο τίμημα για τα λαχεία… Τα άλλα δύο μέλη της κοινοπραξίας (η Ιντραλότ και η αμερικανική Scientific Games, που κατέχουν από 15,5%) παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα παράταση του διαγωνισμού (πέραν της 30ής Νοεμβρίου). Δεν αποκλείεται ο ΟΠΑΠ να θελήσει «να περάσει το δικό του» και (προφανώς καθ’ υπόδειξιν της κυβέρνησης) να προσφέρει τελικά ένα μεγάλο τίμημα για τα λαχεία. Ανεβάζοντας, ίσως, το ποσοστό του στην κοινοπραξία και αφήνοντας τους άλλους εταίρους με αισθητά μικρότερη συμμετοχή. Για την οποία, φυσικά, εκείνοι θα έχουν μικρότερο κόστος συμμετοχής στην πλειοδοτική προσφορά.


Ντόμινο εξελίξεων

Οι εξελίξεις αυτές εξηγούν ως έναν βαθμό γιατί η ιταλική LottoMatica δεν έχει εμφανή παρουσία ανάμεσα στους διεκδικητές του ΟΠΑΠ. Ωστόσο, οι πλέον ενήμεροι για πρόσωπα και πράγματα λένε ότι η επιχειρηματική οικογένεια Ντι Αγκοστίνι, που ελέγχει τη LottoMatica, έχει ισχυρή θέση στο βρετανικό private equity fund BC Partners, στο οποίο κορυφαίο διαχειριστικό στέλεχος είναι ο’Ελληνας ΝίκοςΣταθόπουλος. To BC Partners εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ, διαθέτει ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια, αλλά στο παρελθόν η εξαγορά της Hyatt (Καζίνο Πάρνηθας και θεσσαλονίκης) εξελίχθηκε σε ναυάγιο. Διότι, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων, η εταιρεία έφυγε από το χαρτοφυλάκιο του fund και ξαναπήγε στους αρχικούς πωλητές (όμιλος Λασκαρίδη και πιστώτριες τράπεζες).


Επίσημο ενδιαφέρον για το πακέτο του ΟΠΑΠ έδειξε και η Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη, που προφανώς σε μεταγενέστερο στάδιο θα αναζητήσει οικονομικούς συμμάχους. Ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει τον τελευταίο καιρό πυκνές επαφές στις Η Π Α, που ενδεχομένως να οδηγήσουν «σε κάτι μεγάλο», όπως ακούγεται στην αγορά.
Από πλευράς Μελισσανίδη, η διεκδίκηση του ΟΠΑΠ γίνεται μέσω fund (με την παρουσία του γιου του επιχειρηματία Γιώργου Μελισσανίδη) στο οποίο εκφράζονται τα τσεχορωσικά συμφέροντα του PPF Fund, το οποίο έχει μετοχική θέση στην Τράπεζα Πειραιώς.
Ο όμιλος Κοπελούζου διεκδικεί τον ΟΠΑΠ με Γερμανούς (GauselMan) και Ισραηλινούς (Playtech) συμμάχους.


Οι άλλοι τέσσερις αρχικοί διεκδικητές του ΟΠΑΠ είναι η κινεζική εταιρεία Fosun (έχει μετοχική συμμετοχή στην ελληνική εταιρεία Folli), το αμερικανικό fundTPG, η επίσης αμερικανική εταιρεία Third Point (που έχει κάνει παιχνίδι με τα ελληνικά ομόλογα…) και η καναδική Triple Five. Αν μη τι άλλο, προβλέπεται να γίνει «χοντρός τζόγος» με την πώληση του ΟΠΑΠ.

Διαβάστε το άρθρο «Παγκόσμιος «πόλεμος» για τα ελληνικά φιλέτα» στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΟΡΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ