Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ «Κλείνουν» τώρα οι άδειες ΟΠΑΠ και «Ελ. Βενιζέλος»

«Κλείνουν» τώρα οι άδειες ΟΠΑΠ και «Ελ. Βενιζέλος»

από
Μόνο 2 λεπτά

Σε ποια φάση βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις ως το τέλος του 2012. Τα έσοδα και τα αγκάθια.

Δύο αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ολοκλήρωσης, καθώς οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις οδηγούν στις τελικές υπογραφές.

Η μία, αυτή της επέκτασης της σύμβασης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» «κλείνει» από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς υπάρχει η συμφωνία για το τίμημα και το μόνο που απομένει είναι… ένα τηλεφώνημα για την οριστικοποίηση του ποσοστού που θα πάρει η εταιρία από τα κέρδη των Γερμανών.


Η δεύτερη, η επέκταση της άδειας των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και η παραχώρηση της άδειας βιντεολόττο (16.500 φρουτάκια) αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Οι συναντήσεις των ανθρώπων της διοίκησης του ΟΠΑΠ με το υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με τη συμμετοχή του οίκου Lazard είναι καθημερινές.


Ο στόχος για την άντληση συνολικά 5 δισ. ως το τέλος Δεκεμβρίου μοιάζει ακόμα ανέφικτος, αφού από τις δύο αΐιτές «δουλείες» θα εισπραχθούν γύρω στο 1,3 δισ. ευρώ και από τις επόμενες που μπαίνουν σε προγραμματισμό άμεσης δράσης, αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση να εισπραχθούν άλλα τόσα περίπου.
Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή θα έχουν εισπραχθεί 3,5 δισ. ευρώ μαζί με τα 390 εκατ. ευρώ του ΟΤΕ.


Ο ρόλος του κεντρικού διαχειριστή των αποκρατικοποιήσεων, κατ’ απαίτηση της Τρόικας, έχει περάσει στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου, η οποία συνεργάζεται με την Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.


Στο Ταμείο έχουν ήδη μεταφερθεί πέρα από τη σύμβαση παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος», την επέκταση της άδειας και τα νέα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

  • Η νέα παραχώρηση συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνία
  • Το 55% της ΔΕΠΑ.
  • Το 35% των ΕΛΠΕ και
  • Η πρώτη «ομάδα» 39 ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες που μπορούν να πωληθούν ή να ενοικιαστούν (sale and lease back) με δημοσιονομικό όφελος.

Από τη δημοπρασία των συχνοτήτων για τις εταιρίες κινητής αναμένεται η είσπραξη 380 εκατ. ευρώ (ως τον Δεκέμβριο).

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν προσληφθεί οι σύμβουλοι για τις αποκρατικοποιήσεις του πρώτου τριμήνου του 2012.

Διαβάστε το άρθρο ««Κλείνουν» τώρα οι άδειες ΟΠΑΠ και «Ελ. Βενιζέλος» στην πηγή: DEAL NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ