Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ” Η ΝΕΑ ΚΑΡΤΑ της ΟΠΑΠ ” Γράφει ο Π.Ντόμαλης

” Η ΝΕΑ ΚΑΡΤΑ της ΟΠΑΠ ” Γράφει ο Π.Ντόμαλης

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 6 λεπτά

  Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τα πάντα γύρω μας αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς και πολλές φορές με βίαιο τρόπο .

  Οι αλλαγές που γίνονται γύρω μας επηρεάζουν και την ΟΠΑΠ να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς , που έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να το κάνει ανεξάρτητα με το γενικότερο περιβάλλον και αυτό διότι ο χώρος που δραστηριοποιείται αλλάζει άμεσα και γρήγορα.

 

  Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ΟΠΑΠ αλλάζει εντελώς πρόσωπο.

   Η βασική αλλαγή σήμερα που προσπαθεί να κάνει είναι να διεκδικήσει κομμάτι από μια πίττα σε έναν χώρο που δεν είναι άλλος από το internet.

   Τους επόμενους μήνες , το τοπίο του «τζόγου» στην χώρα μας θα αλλάξει εντελώς πρόσωπο και αυτό διότι με το νομοσχέδιο το οποίο έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση και αφορά στην «συνολική ρύθμιση του χώρου »  ανοίγει την αδειοδότηση του ιντενετικού παιχνιδιού αλλά και την εισαγωγή των vlts .

   Αυτό όμως όπως εκτιμάται πρακτικά δεν πρόκυπτε να εφαρμοστεί πριν το τέλος του 2011.

   Μέχρι τότε η ΟΠΑΠ  προσπαθεί εκμεταλλευόμενη το διάστημα αυτό , να προλάβει και να πάρει την θέση της σε μια πιο ανοικτή αγορά που πρόκυπτε να προκύψει ,(σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες).

   Οι κινήσεις τις οποίες κάνει λοιπόν είναι (επιγραμματικά τις αναφέρω διότι είναι γνωστές) η  εισαγωγή ενός τύπου παιχνιδιών (monitor games ) , η Ενιαία Εταιρική Μορφή των Πρακτορείων , η εισαγωγή ΝΕΩΝ υπηρεσιών υποστήριξης των πρακτορείων αλλά και προώθησης των παιχνιδιών μέσα από ένα αναβαθμισμένο Horiozon αλλά και με την ΟΠΑΠ TV.

 ¨Όλα αυτά όμως είναι λίγο πολύ γνωστά και αναμενόμενα και  για όποιον παρακολουθεί τις εξελίξεις του κλάδου δεν του προξενούν ιδιαίτερη εντύπωση.

 Ένα πράγμα όμως που αλλάζει τα δεδομένα που μέχρι σήμερα ισχύουν στην διάθεση των παιχνιδιών μέσω των πρακτορείων είναι η εισαγωγή της «ΚΑΡΤΑ της ΟΠΑΠ » και η δυνατότητα  που αυτή θα παρέχει για «παιχνίδι εξ αποστάσεως»  στα υφιστάμενα σήμερα παιχνίδια της ΟΠΑΠ τα οποία παίζονται αποκλειστικά στα πρακτορεία.

 

Πάμε να δούμε όμως περί τίνος πρόκειται ακριβώς (σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες)

  Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρα πως ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΚΟΜΗ.

 

Η ΚΑΡΤΑ της ΟΠΑΠ λοιπόν είναι διπλού τύπο.

Α) Η ΕΠΩΝΥΜΗ ΚΑΡΤΑ

 Β) Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΑΡΤΑ.

 

Α) Η «ΕΠΩΝΥΜΗ ΚΑΡΤΑ»

Είναι μια κάρτα σαν στις γνωστές σε όλους μας τηλεφωνικές κάρτες που όμως έχουν και μαγνητική ταινία εκτός από το «τσιπάκι»

Η κάρτα αυτή για να δημιουργηθεί θα πρέπει να συμπληρωθεί μια αίτηση από το πελάτη που επιθυμεί  να την αποκτήσει στο πράκτορα της επιλογής του .

 Στην αίτηση αυτή ο πελάτης θα καταγράφει μια σειρά από στοιχεία που θα δηλώνουν την «ταυτότητα» του (πχ. ΑΔΤ, ΑΦΜ , διεύθυνση κατοικίας , μια ερώτηση ασφαλείας (πχ πως έλεγαν τον πρώτο σας δάσκαλο) κτλ.

 Αφού ο πελάτης  συμπληρώσει  της αίτησης σε ειδικό έντυπο που θα διαθέτουν ΜΟΝΟ οι ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ της ΟΠΑΠ , αυτή θα μεταφέρεται μέσω της coronis στο κεντρικό σύστημα της ΟΠΑΠ όπου μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα εγκρίνεται (αφού πρώτα γίνει η σχετική επεξεργασία της ) και θα εκδίδεται- ενεργοποιείται  από το πράκτορα.

  Η ΟΠΑΠ έχει την πρόθεση για την εγγραφή και με την πρώτη φόρτιση τις κάρτας από τον πελάτη να μεταφέρει ένα χρηματικό ποσό που θα είναι το “bonus” εγγραφής για την εν λόγω κάρτα στον πράκτορα.

 Εδώ πρέπει να τονιστεί πως η κάρτα ΑΝΗΚΕΙ στον  πελάτη (όπως οι πιστωτικές)

 Με την κάρτα αυτή ο πελάτης θα μπορεί να παίξει ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ της ΟΠΑΠ όπου ΑΥΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ.

Τα παιχνίδια εκτός από τα πρακτορεία με τον γνωστό τρόπο σήμερα θα προσφέρονται (όταν αυτό ετοιμαστεί από την ΟΠΑΠ)  και

 

α)  ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ SITE της ΟΠΑΠ

β)  ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ της ΟΠΑΠ

γ)  Μέσω ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

δ)  ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ (χρησιμοποιώντας ο πελάτης την  κάρτα του ΣΑΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ)

 

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ένα βασικό θέμα που αφορά στην προμήθεια του πράκτορα.

 

Ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΠΟΥ «ΦΟΡΤΊΖΕΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ» κάθε φορά την κάρτα ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ (και τα κέρδη που πιθανόν θα προκύπτουν και θα επανατοποθετούνται στο ηλεκτρονικό του πορτοφόλι και θα τα ξαναπαίζει) ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΧΥΕΙ  ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

 Στην ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΠΕΛΑΤΗ ΠΑΙΖΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ (παιχνίδι του) ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ (σε αυτή την περίπτωση την προμήθεια θα την εισπράττει ο πράκτορας στου οποίου έγινε το παιχνίδι.)

 Τέλος αν ο πελάτης χάσει την κάρτα του θα υπάρχει διαδικασία νέας έκδοσης της με τα στοιχεία του για να συνεχίσει (όπως περίπου ισχύει σήμερα στις πιστωτικές κάρτες των τραπεζικών ιδρυμάτων)

 

 Β) Η «ΑΝΩΝΥΜΗ  ΚΑΡΤΑ»

Εδώ η διαφορά με την «ΕΠΩΝΥΜΗ ΚΑΡΤΑ» είναι πως η κάρτα δεν «ΑΝΗΚΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ» ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ αλλά είναι του πράκτορα (όπως η κάρτα των ΤΑΧ με την διαφορά πως ο πελάτης δεν είναι υποχρεωμένος να την επιστρέφει κάθε φορά που τελειώνει το παιχνίδι του στον πράκτορα όπως κάνει σήμερα στην κάρτα των ΤΑΧ) .

  Από αυτό συνεπάγεται πως η «ΑΝΩΝΥΜΗ  ΚΑΡΤΑ» θα έχει τις γνωστές ιδιότητες της κάρτας των ΤΑΧ δηλαδή δεν θα μπορεί να ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΤΕΙ (και γενικά να παίξει αλλά και να εξαργυρωθεί) σε ΑΛΛΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ .

  Αν ο πελάτης θέλει να παίξει σε άλλο πρακτορείο με ανώνυμη κάρτα τότε θα πρέπει να αποκτήσει μια νέα από το πρακτορείο τις επιλογής του .

  Ο πελάτης (που πλήρη τις προϋποθέσεις π.χ. δεν είναι ανήλικος ) θα μπορεί να έχει όσες «ΑΝΩΝΥΜΕΣ  ΚΑΡΤΕΣ» επιθυμεί.

  Για την προμήθεια στην «ΑΝΩΝΥΜΗ  ΚΑΡΤΑ» θα ισχύει ότι ακριβώς και στις κάρτες των ΤΑΧ δηλαδή το ο πράκτορας που εξέδωσε την κάρτα θα παίρνει την προμήθεια του συνόλου του παιχνιδιού που κάνει ο πελάτης (με όποιο τρόπο και αν το κάνει) μέσω της κάρτας.

 

 

Αυτές είναι οι μέχρι τώρα γνώστες προϋποθέσεις – σκέψεις για την λειτουργία των καρτών

 

 Αξίζει να σημειωθεί πως σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΤΕΘΗ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΠΩΣ Η ΚΑΡΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΝΕΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΑΧ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ CORONIS ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΠΑΠ ΑΕ.

 Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τον «Γενικό κανονισμό οργάνωσης, λειτουργίας και διεξαγωγής των παιχνιδιών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ΦΕΚ 78/22.01.2009 »  που για την ιστορία η τότε διοίκηση της ΠΟΕΠΠΠ ΕΊΧΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ που στο Άρθρο 1 παράγραφος 3 αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η συμμετοχή στα παιγνίδια γίνεται μέσω ειδικών τερματικών μηχανών, οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε εξουσιοδοτημένα από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. σημεία πώλησης και είναι συνδεδεμένες με Κεντρικό Μηχανογραφικό Σύστημα (στο εξής Κ.Μ.Σ.) για την πραγματοποίηση των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο (on line σύνδεση)». Καθώς και στην παράγραφο 5

«Η συμμετοχή στα παιγνίδια γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των συμμετεχόντων, είτε με ειδικά έντυπα/δελτία, τα οποία διατίθενται για το σκοπό αυτό αποκλειστικά από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., είτε με ηλεκτρονικό τρόπο με απευ­θείας καταχώρηση των προβλέψεών τους στις ειδικές τερματικές μηχανές και την επικύρωσή τους και στις δύο περιπτώσεις. Η με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή κα­ταγράφεται (αποδεικτικό συμμετοχής) είτε σε εκτύπωση από τις ειδικές τερματικές μηχανές, είτε σε ηλεκτρονικό μέσο. Με το αποδεικτικό συμμετοχής είναι δυνατή η διαπίστωση της καταχώρησης της εν λόγω συμμετοχής στο Κ.Μ.Σ.. Η συμμετοχή προϋποθέτει την καταβολή από τον συμμετέχοντα του αναλόγου αντιτίμου.»

 

Αυτό το αναφέρω για να προλάβω κάποιους που θα βγουν και θα που πως ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΟΠΑΠ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ.

 

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως οι κάρτες δεν θα είναι γεμάτες όταν βρίσκονται στην κατοχή του πράκτορα προς διάθεση σε πελάτες του και ως εκ τούτου είναι ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΑΦΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΓΕΜΙΣΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΠΛΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΚΕΝΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ.

 

Τέλος θα πρέπει να αναφέρω πως αυτή την στιγμή η ΠΟΕΠΠΠ βρίσκετε σε συζητήσεις με την ΟΠΑΠ και για τις κάρτες όπως για μια σειρά από θέματα που απασχολούν τον κλάδο χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία και πως τις έχει παρουσιαστεί μια μελέτη για τα οικονομικά αποτελέσματα που θα φέρει στα πρακτορεία η εισαγωγή της αλλά αυτό θα παρουσιαστεί αργότερα.

  Για όποια απορία ερώτηση για το θέμα των καρτών είμαι στην διάθεση του κάθε συναδέλφου για περαιτέρω εξηγήσεις πάνω στο θέμα.

 Κουβέντα γύρω από το θέμα όπως και για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο θα μπορεί να γίνεται μέσα από την περιοχή των μελών του praktores.com στο «ΚΑΦΕΝΕΙΟ του ΠΡΑΚΤΟΡΑ»  που θα «ανοίξει» σε λίγες ημέρες και που σκοπό έχει την καλύτερη μεταξύ μας επικοινωνία.

  

 Παναγιώτης Ντόμαλης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ