Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Η μεγάλη «προίκα» έφερε… γαμπρούς στον ΟΠΑΠ

Η μεγάλη «προίκα» έφερε… γαμπρούς στον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

H μεγάλη «προικοδότηση» της κυβέρνησης προς τον ΟΠΑΠ φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στο θέμα της πώλησης του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.

Τα 800 μίνι καζίνο, η ευνοϊκή για τον ΟΠΑΠ ρύθμιση των αδειών του διαδικτύου και η επέκταση του μονοπωλίου για δέκα χρόνια αποτελούν εγγύηση για σίγουρα κέρδη από την πλευρά των ξένων επενδυτών. Ο ΟΠΑΠ επιπλέον παίζει δυνατά και στο θέμα των κρατικών λαχείων, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον και εμπλοκή του στο σχήμα των υποψήφιων αγοραστών του ΟΔΙΕ. 


Το κατά πόσο θα κερδίσει η ελληνική οικονομία από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που θα διοργανώνει όλα τα τυχερά παιχνίδια φαίνεται να αποτελεί ένα πολυτελές ερώτημα. Μπροστά στην ανάγκη της Πολιτείας για ρευστό που το αναζητεί κυρίως πουλώντας μελλοντικά δικαιώματα φαίνεται ότι αίρονται όλα τα θεσμοθετημένα δικαιώματα πολιτών, επιχειρήσεων και εργαζομένων.


Σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» αναφέρονται για το ενδιαφέρον των γαμπρών-επενδυτών και τα εξής:

«Κάτω από άκρα μυστικότητα και χωρίς να αποκαλύπτουν την ιδιότητά τους, παρά μόνον σε πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης, βρέθηκαν στην Ελλάδα υψηλόβαθμα στελέχη, των Kohlberg Kravis Roberts (KKR). Apax Partners και Apollo, τριών εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών ομίλων στον κόσμο. Σκοπός τους να ενημερωθούν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο για τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και να συναντηθούν με τους επικεφαλής του Οργανισμού, ώστε να σχηματίσουν μια καλύτερη εικόνα για τις προοπτικές μιας πιθανής επένδυσης στην Ελλάδα.


Όπως αποκαλύπτει το «Κ», ρόλο-κλειδί στην έλευση των τριών mega-funds έχουν η Deutsche Bank AG (London Branch) και η Εθνική Τράπεζα ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Δημοσίου, ενώ και άλλα μεγάλα «σπίτια» του εξωτερικού έχουν κινήσει ανάλογες διαδικασίες για λογαριασμό δικών τους πελατών.


Για τα μεγέθη της KKR –το ενεργητικό της φτάνει τα 60 δισ. δολάρια- και των εξαγορών που έχει πραγματοποιήσει (όπως της ενεργειακής TXU έναντι του τιμήματος ρεκόρ των UU δισ δολαρίων προ τριετίας) στο παρελθόν, ένα deal στην Ελλάδα ΠΡΟΠΟ το πιθανότερο είναι να κοστίσει λίγα και να αποδώσει πολλά.


Οι επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού θεωρούν πως π πλήρης αποδιάρθρωση της αγοράς στην Ελλάδα δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες, που διαφορετικά δεν θα ήταν διαθέσιμες, και τις οποίες σκοπεύουν να διεκδικήσουν.


Ανάλογη διάθεση εμφανίζεται και από πλευράς Apax Partners. Η γνωστή στην Ελλάδα από την εξαγορά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίαςΤΙΜ Hellas (νυν Wind), ποτέ δεν έπαψε να αναζητά ευκαιρίες στη χώρα μας, έχοντας ενδιαφερθεί στο παρελθόν και για την τότε πώληση της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής. Η private equity και venture capital εταιρεία, έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο, με ενεργητικό 20 δισ. δολάρια, έχει βρει στο πρόσωπο του Σωκράτη Κομινάκη, τέως CEO τηςΤΙΜ Hellas και αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επενδυτικά μέσω του Milos Fund, τον «σύνδεσμο» της στην Ελλάδα.

Γνώστες του χώρου αναφέρουν πως η Apax διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με σημαντικό παίκτη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, με τον οποίο δεν αποκλείεται να διεκδικήσουν από κοινού το 29% του ΟΠΑΠ».

 

Διαβάστε το άρθρο «Η μεγάλη «προίκα» έφερε… γαμπρούς» στην πηγή: KINGBET

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ