Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Η «θεία φώτιση» του ΤΑΙΠΕΔ και οι «τρεχάλες» του ΟΠΑΠ

Η «θεία φώτιση» του ΤΑΙΠΕΔ και οι «τρεχάλες» του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Έδιναν απαντήσεις σε πολλά ερωτηματικά, που αφορούσαν τόσο τον διαγωνισμό πώλησης του 33% όσο και το μέλλον του

Οργανισμού μετά τις 31 Ιουλίου 2013 που έληγε η συμβατική υποχρέωση της Intralot να υποστηρίζει τεχνολογικά τον Οργανισμό.

Υπενθυμίζουμε τις δυο ανακοινώσεις:

1 η ανακοίνωση ΟΠΑΠ (4/3/2013)

«Η ΟΠΑΠ Α.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με το Ν. 3556/2007 και την υπ’αριθμ.3/347/12.7.2005 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι το Δ.Σ. της εταιρίας αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση του της2ας Μαρτίου 2013 ομόφωνα, να ολοκληρώσει την διαδικασία του διαγωνισμού σε σχέση με την επιλογή του τεχνολογικού παρόχου του κεντρικού συστήματος με την υποψήφια ανάδοχο εταιρία ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΓΝΙΔΙΩΝ (ΙΝΤΡΑΛΟΤ).

Μετά από συστηματική επανεξέταση των τεχνικών και οικονομικών όρων και διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν με την ΙΝΤΡΑΛΟΤ, επετεύχθη αξιόλογη βελτίωση στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού σχετικά με τη χρονική δέσμευση της εταιρίας, που διαμορφώνεται σε τρία έτη, περίοδος μετά την οποία η εταιρία θα έχει δικαίωμα να επαναδιαπραγματευτεί ή να καταγγείλει τη σύμβαση .

2η ανακοίνωση ΟΠΑΠ (8/3/2013)

«Σε ότι αφορά στη σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου, ο Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, κ. Λουρόπουλος, ανέφερε ότι η διαγωνιστική διαδικασία επιλογής προέβλεπε J θετή διάρκεια συμβολαίου. Παρόλα ταύτα, κατόπιν διαπραγματεύσεων, η ΟΠΑΠ αποκτά το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση μετά τη παρέλευση 3 ετών. Ακολούθως, προβλέπεται 6μηνη περίοδος διαπραγματεύσεων και 18μηνη περίοδος μετάπτωσης, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή ενδεχόμενη μετάβαση σε νέο σύστημα.

Το ακριβές τίμημα της νέας σύμβασης δεν δύναται να δημοσιοποιηθεί προς το παρόν, αλλά αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, σε ετήσια βάση, το κόστος της νέας σύμβασης θα είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το τρέχον ετήσιο κόστος και ίδιο ανά έτος, σε σχέση με την αρχικά προβλεφθείσα ΙΟετή σύμβαση».

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος που έχει παρακολουθήσει τα θέματα του ΟΠΑΠ, αυτό που κατόπιν εντολών του ΤΑΙΠΕΔ και της τότε διοίκησης του δεν είχε ανακοινωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2012, ανακοινώθηκε μετά από εφτά μήνες, δηλαδή τον Μάρτιο του 2013. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης -με εξαίρεση τη διαπραγμάτευση- τότε και τώρα θα ήταν το ίδιο, μόνο τα πρόσωπα των δύο φορέων, ΟΠΑΠ και ΤΑΙΠΕΔ, θα ήταν διαφορετικά.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. με πρόεδρο τον Γιάννη Σπανουδάκη θα είχε αντικατασταθεί από το σημερινό Δ.Σ. με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Λουρόπουλο. Και στο ΤΑΙΠΕΔ, που τότε «έσκιζε τα ρούχα του» να μη γίνει η ανακοίνωση που έγινε τώρα, τους κ.κ. Κουκιάδη και Μητρόπουλο θα είχαν αντικαταστήσει οι κ.κ. Αθανασόπουλος και Εμίρης.
Υπενθυμίζουμε ότι τότε το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, έβαλε το μαχαίρι στον λαιμό της τότε διοίκησης να μην ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του αχαϊκού διαγωνισμού, και στη συνέχεια με βέτο κατάφερε την απομάκρυνση όλου του τότε Δ.Σ., που ούτως ή άλλως σε μεγάλο βαθμό θα είχε αλλαγές, αφού η κυβέρνηση είχε αλλάξει.

Τα φιλικά προφανώς προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες Media και τι δεν έγραψαν… Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, μιλούσαν για

  • φαλκίδευση διαγωνισμού,
  • ευνοϊκό προβάδισμα προς τον Σωκράτη Κόκκαλη και την Intralot στην πώληση του 33%,
  • απομάκρυνση των υποψηφίων επενδυτών-αγοραστών γιατί δεν θα ήθελαν να ήταν αιχμάλωτοι της Intralot,
  • ότι δεν γνώριζαν τους όρους της σύμβασης για το Ξυστό και τα Λαχεία, και διάφορα άλλα.

Από τότε, πέρασαν εφτά μήνες, και φτάσαμε στην άκρη του νήματος. Η διοίκηση Λουρόπουλου, βλέποντας ότι κάτω από την πίεση μέσω των Media των γνωστών και μη εξαιρετέων επιχειρηματιών ο ΟΠΑΠ έμπαινε σε μεγάλο κίνδυνο, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί. Με δεδομένα:

α) ότι η ισχύς της προσφοράς της Intralot έληγε στις 11/4/2013,

β) ότι στις 18/3/2013 θα ανακοινώνοντας τα επίσημα επιχειρηματικά σχήματα που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό της πώλησης του 33%,

γ) ότι στις 31/7/2013 έληγε κάθε τυπική υποχρέωση της Intralot για τεχνολογική υποστήριξη του Οργανισμού, έβαλε μεταξύ σφύρας και άκμονος το ΤΑΙΠΕΔ. Κι έτσι, αυτό που τον Αύγουστο του 2012 ήταν «σκάνδαλο», τον Μάρτιο του 2013 έγινε αναγκαιότητα.

Προφανώς, η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος που εορτάζεται στη γιορτή της Αναλήψεως, στις 16 Ιουνίου, ήλθε στους φωστήρες του ΤΑΙΠΕΔ τρεις μήνες νωρίτερα, με αποτέλεσμα να δοθεί το πράσινο φως στη διοίκηση του ΟΠΑΠ ώστε να προχωρήσει η τελευταία στις ανακοινώσεις που προαναφέραμε. Εδώ πρέπει να επισημανθούν και οι μεγάλες ευθύνες της διοίκησης του ΟΠΑΠ, αν ο Οργανισμός δεν είχε τεχνολογικό πάροχο ώστε και μετά τις 31/7/2013 να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού.

Βέβαια, ο Κώστας Λουρόπουλος και η διοίκησή του, φυλάγοντας τα ρούχα τους για να τα έχουν ολόκληρα, φέρνουν το θέμα στη Γενική Συνέλευση, όπου το ΤΑΙΠΕΔ με το 33%, ως βασικός μέτοχος, θα ψηφίσει το «ναι» ανακηρυσσόμενο σε πρωταθλητή του αθλήματος της κυβίστησης…

Βεβαίως, τα ΜΜΕ, που τότε μιλούσαν για σκάνδαλο και με καυτά άρθρα έκαναν λόγο για ανάμιξη της τρόικας, ώστε να μην ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, τώρα ποιούν την νήσσα. Τι να πουν, άλλωστε;

Τελειώνοντας, θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι μετά από είκοσι και πλέον χρόνια η Intralot -πρώην Intrasoft- κερδίζει έναν διαγωνισμό, αφού μέχρι σήμερα ό,τι αφορούσε τον ΟΠΑΠ της ανετίθετο απευθείας. Καιρός ήταν…

Διαβάστε το άρθρο: Η «θεία φώτιση» του ΤΑΙΠΕΔ και οι «τρεχάλες» του ΟΠΑΠ, στην πηγή: ΑΠΟΨΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ