Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Η εισήγηση της Εισαγγελέα του Ε.Δ για ΟΠΑΠ

Η εισήγηση της Εισαγγελέα του Ε.Δ για ΟΠΑΠ

από
Μόνο < 1 λεπτό

Στην ελληνική δικαιοσύνη εναπόκειται να κρίνει εάν δικαιολογείται η χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος

από το ελληνικό κράτος στη διαχείρηση και λειτουργία τυχερών παιγνιδιών από τον ΟΠΑΠ.

Την εισήγηση αυτή έκανε σήμερα στο Ευρωπαικό Δικαστήριο η Γενικής Εισαγγελέας Eleanor Sharpston, η οποία εξέτασε προδικαστικά ερωτήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικα με τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο.

Σύμφωνα με τον Γενική Εισαγγελέα η χορήγηση στον ΟΠΑΠ του αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής, διαχειρίσεως και λειτουργίας τυχερών παιγνίων επιβάλλει περιορισμούς τόσο στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών όσο και στην ελευθερία εγκαταστάσεως.

Ωστόσο, επικαλούμενοι νομολογία του Διακστηρίου αναφέρει ότι οι ηθικής, θρησκευτικής ή πολιτιστικής φύσεως ιδιαιτερότητες, καθώς και οι ηθικώς και οικονομικώς επιζήμιες, για το άτομο και την κοινωνία μπορούν να δικαιολογήσουν την εξουσία των εθνικών αρχών να καθορίζουν τις απαιτήσεις που συνεπάγεται η προστασία των καταναλωτών και της κοινωνικής τάξεως.

Οι σκοποί οι οποίοι ενδέχεται να δικαιολογούν τους επίμαχους περιορισμούς είναι η μείωση των προσφερομένων παιγνίων και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αναφέρει η Εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι το ζήτημα ποιον από τους σκοπούς αυτούς επιδιώκει στην πραγματικότητα η επίμαχη ελληνική νομοθεσία πρέπει να επιλυθεί από το αιτούν δικαστήριο.

Η οριστική απάντηση του Ευρωπαικού Διακστηρίου στα προδικαστικά ερωτήματα του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί μέσα στους δύο επόμενους μήνες, ενώ κατά κανόνα οι Δικαστές ακολουθούν τις εισηγήσεις του Γενικού Εισαγγελέα.

Διαβάστε το άρθρο «Η εισήγηση της Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για ΟΠΑΠ» στην πηγή: Newsnow.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ