Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Η απόφαση του ΔΕΕ δεν απειλεί το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ

Η απόφαση του ΔΕΕ δεν απειλεί το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Παρά τη χθεσινή χρηματιστηριακή «ψυχρολουσία» σχετικά με τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

δεν δείχνουν ν’ ανησυχούν. Αν και η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ χθες κράτησαν κλειστά χαρτιά, τόσο ο ΟΠΑΠ όσο και ειδικοί στα τυχερά παίγνια έδειξαν ψυχραιμία μετά την έκδοση απόφασης του Δικαστηρίου της Ε.Ε. σχετικά με το παραχωρηθέν μονοπώλιο στα τυχερά παίγνια. Στελέχη του Ταμείου ανέφεραν χθες ότι αξιολογούσαν την απόφαση του ΔΕΕ και πρόσθεταν ότι «εκ πρώτης όψεως, δεν αλλάζει τίποτε στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ».

Σε ανακοίνωση του ο ΟΠΑΠ έκανε λόγο για «δικαίωση» των κύριων αξόνων της πολιτικής του ελληνικού Δημοσίου και για «επιχείρηση παραπληροφόρησης» σχετικά με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Το τελευταίο, απαντώντας σε ερωτήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας, άσκησε επικριτική στάση για τη χρήση και αξιοποίηση του μονοπωλίου των τυχερών παιγνίων της χώρας, με την έννοια ότι οι πολιτικές του ΟΠΑΠ δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς ύπαρξης του μονοπωλίου.

Ωστόσο, η απόφαση παρέμεινε στο πνεύμα της προγενέστερης νομολογίας του ΔΕΕ, ότι η αγορά τυχερών παιγνίων μπορεί να εξαιρείται από τις άλλες κοινοτικές διατάξεις στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών.

Μάλιστα, η χθεσινή απόφαση του ΔΕΕ, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, κάνει ένα ακόμη βήμα, ανέλπιστο για το ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΠΑΠ. Στο σημείο 46 της απόφασης κρίνει ότι, ακόμη κι αν η ελληνική νομοθεσία στο παρελθόν δεν ήταν συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο, «τα κράτη μέλη εξακολουθούν να διαθέτουν τη δυνατότητα μεταρρυθμίσεως του υφιστάμενου μονοπωλίου προκειμένου να καταστεί συμβατό προς τις διατάξεις της συνθήκης…». Στην πράξη, το ΔΕΕ δίνει μια σημαντική ευκαιρία στην ελληνική πολιτεία, ακόμη κι αν χάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να διασφαλίσει το μονοπώλιο, αλλάζοντας τακτική και προσανατολισμό.

Παράλληλα, όμως, η απόφαση, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΔΕΕ Α. Λάρσεν, ασκεί έντονη κριτική για τη χρήση του μονοπωλίου από την ελληνική πολιτεία και τον ΟΠΑΠ.  Σημειώνει ότι αν η λειτουργία του μονοπωλίου δεν επιτυγχάνει τους σκοπούς για τους οποίους αυτό εκχωρήθηκε, τότε το κράτος-μέλος θα πρέπει να απελευθερώσει την αγορά των τυχερών παιγνίων και να μη δημιουργεί εμπόδια στην είσοδο νέων παικτών. Στόχοι ενός μονοπωλίου στην αγορά των τυχερών παιγνίων είναι ο περιορισμός της εγκληματικότητας που συνοδεύει τέτοιου είδους δραστηριότητες, η συνεπής αποτροπή των παικτών από υπερβολικές δαπάνες σε τυχερά παίγνια κ.λπ.

Η απόφαση αυτή ερμηνεύθηκε ποικιλοτρόπως και -εν τοις πράγματι- εκ διαμέτρου αντίθετα από τους δύο διαδίκους. Οι προσφεύγοντες κατά του μονοπωλίου (Stanleybet, Sportingbet) έκαναν λόγο για «νίκη» και καταδίκη του μονοπωλιακού δικαιώματος του ΟΠΑΠ. Η προσφεύγουσα στο ΣτΕ εταιρεία Stanleybet ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση «ανοίγει τον δρόμο στην άρση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ». Η Ένωση Δικτυακών Παρόχων Τυχερών Παιγνίων (Remote Gambling Αssociration) έκανε λόγο για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας από τον ΟΠΑΠ.

Το σίγουρο είναι ότι n απόφαση του ΔΕΕ αποτέλεσε μια καλή αφορμή για μια σημαντική πτώση της τιμής της μετοχής του ΟΠΑΠ και ίσως για κερδοσκοπικά παιχνίδια. Η τιμή της μετοχής υποχώρησε χθες στο Χ.Α. μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας κατά 21,13%. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και δημοσίευμα του Bloomberg που έφερε τον τίτλο «Το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στα τυχερά παίγνια κρίθηκε παράνομο στο ΔΕΕ».

Οι πιο «ψύχραιμοι» και «διαβασμένοι», συνειδητοποίησαν ότι δεν επίκειται καμία αφαίρεση του μονοπωλίου από τον οργανισμό – τουλάχιστον άμεση. Έτσι, η πορεία της τιμής της μετοχής «διόρθωσε» μερικώς. Ακολούθησε μια αργή βελτίωση της μετοχής, η οποία όμως ανακόπηκε, μαζί με την πορεία του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α., μετά την ανακοίνωση περί επίταξης των απεργών από την κυβέρνηση.

Παράγοντες της αγοράς απέδωσαν την πορεία αυτή σε διόρθωση τόσο της τιμής της μετοχής του ΟΠΑΠ όσο και του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. γενικότερα, που -αμφότερα- τις τελευταίες εβδομάδες είχαν «υπερθερμανθεί».

Σημειώνεται ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε τελικά στα 6,26 ευρώ, όριο το οποίο είχε ξεπεράσει μόλις στις 12 Ιανουαρίου 2013.

Διαβάστε το άρθρο «Η απόφαση του ΔΕΕ δεν απειλεί το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ