Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Η έλλειψη ορατότητας επιβραδύνει την ΟΠΑΠ Α.Ε.

Η έλλειψη ορατότητας επιβραδύνει την ΟΠΑΠ Α.Ε.

από
Μόνο 3 λεπτά

Το θολό τοπίο στην αγορά τυχερών παιχνιδιών επιβραδύνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην ΟΠΑΠ Α.Ε. αλλά και στην

ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών. Σήμερα διαπιστώνεται ότι οι άστοχοι χειρισμοί σε πολλά θέματα μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να στερείται έσοδα αλλά και η ίδια η αγορά να υποχωρεί επειδή δεν βαδίζει σε σταθερό έδαφος αλλά σε κινούμενη άμμο, που δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση των πάσης φύσεως συμφερόντων.

 

Δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν σήμερα ότι η προσπάθεια προικοδότησης της ΟΠΑΠ Α.Ε. και η πρόθεση υπεράσπισης και επέκτασης του μονοπωλίου μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ, με την κυβέρνηση να ανοίγει πολλαπλά μέτωπα και χωρίς να είναι χειροπιαστά τα οικονομικά ανταλλάγματα.

Άλλωστε το ενδεχόμενο παραχώρησης του 29% από το 34% που διαθέτει σήμερα το ελληνικό δημόσιο αφαιρεί σε διαχρονική βάση το δικαίωμα υπεράσπισης ενός ιδιωτικού μονοπωλίου.
Πριν από 100 χρόνια περίπου είχε παραχωρηθεί ανάμεσα σε άλλα και το μονοπώλιο των τραπουλόχαρτων στους ξένους πιστωτές, επειδή η χώρα είχε τεθεί υπό Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο λόγω της χρεοκοπίας.

Επί δεκαετίες η ελληνική οικονομία είχε μόνο συμβολικά δικαιώματα σε μεγάλο αριθμό μονοπωλιακών δραστηριοτήτων, περιοριζόμενη στις αμοιβές της χονδρικής και λιανικής πώλησης Αυτά τα μονοπώλια έπεσαν μέσα στη δεκαετία του 1970 και η εξέλιξη αυτή έδωσε μεγάλες ανάσες στην ελληνική οικονομία, ανεξάρτητα αν στη συνέχεια σωρεία λαθών στην οικονομική πολιτική δημιούργησαν υψηλό χρέος και μεγάλη ύφεση.
Σχετικό με τα προβλήματα που δημιουργεί η αβεβαιότητα στον ΟΠΑΠ είναι και δημοσίευμα του Capital, gr που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η έλλειψη ορατότητας για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ομίλου, αναφέρουν αναλυτές, προβληματίζει πλέον σοβαρά τα ξένα χαρτοφυλάκια. Η υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε τη δαπάνη για τυχερά παιχνίδια.

Μόνο στο «Πάμε Στοίχημα», που μαζί με το ΚΙΝΟ αποτελούν τη Βασική πηγή εσόδων, ο τζίρος υποχώρησε σε ποσοστό 24% σε μόλις 12 μήνες (Δεκέμβριος 2010 Δεκέμβριος 2011). Το σημείο καμπής, όμως, για την πίεση που ασκείται σήμερα στα μεγέθη και, κατ’ επέκταση, στη μετοχή του ΟΠΑΠ έχει να κάνει με τρεις παράγοντες: την αποτυχημένη, στην πράξη, προσπάθεια απελευθέρωσης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, που αφήνει σειρά ανοιχτών θεμάτων, τις παλινωδίες στην ιδιωτικοποίηση ή μη και τους ρυθμιστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, όπως σημειώνει και η IBG Analysis.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι ξένοι διαχειριστές βλέπουν ένα από τα μεγαλύτερα projects των τελευταίων ετών για τον ΟΠΑΠ, την ανάπτυξη δικτύου 16.500 -από τα συνολικά 35.000- VLTs, για τα οποία κατέβαλε 560 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και με σχέδια για επένδυση τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, να καθυστερεί τουλάχιστον για έναν χρόνο, με τη διοίκηση να τοποθετεί πλέον την εισαγωγή τους στην αγορά τον Ιανουάριο του 2013.

Αιτία η πολιτική αβεβαιότητα, η αδυναμία να δοθείτο πράσινο φως από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και οι εκκρεμότητες με την E E. Ακριβώς αυτή η έλλειψη ορατότητας για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ομίλου προβληματίζει πλέον σοβαρά τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Όπως σημειώνει η Proton, η ανατροπή του business plan για τα βιντεολόττο, τα οποία ο ΟΠΑΠ ανέμενε πως θα αντιστοιχούσαν στο 40% της συνολικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα έως το 2015, οφείλεται στην απουσία έγκρισης του Κανονισμού Λειτουργίας από τον Ρυθμιστή, ενώ οι αντιρρήσεις των Βρυξελλών στην αδειοδότησή τους δημιουργούν σκιές και στην προωθούμενη παραχώρηση ποσοστού 29% στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Οι ξένοι θεσμικοί «απαρνούνται» το μέρισμα, λόγω country risk.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη πίεση στη μετοχή ασκήθηκε τον τελευταίο χρόνο, ως αποτέλεσμα των ρευστοποιήσεων από θεσμικό κεφάλαιο που ανησυχούν για τις προοπτικές της χώρας και κατ’ επέκταση, της εταιρείας.
Σταθερά τα τελευταία χρόνια ο ΟΠΑΠ συγκαταλεγόταν στις ευρωπαϊκές εταιρείες με τα μεγαλύτερα ποσοστά διανομής κερδών προς τους μετόχους. Για τη χρήση του 2010, το μέρισμα των 1.54 ευρώ διατήρησε τη μερισματική απόδοση σε διψήφιο ποσοστό. Την περσινή χρήση, το μέρισμα σε απόλυτο μέγεθος μειώθηκε στο μισό (σ.σ.: λόγω της υποχώρησηςτης κεφαλαιοποίησης, η απόδοση διατηρείται σε διψήφιο ποσοστό), παραμένει, όμως, σημαντικό.
Παρά ταύτα, οι ρευστοποιήσεις δείχνουν να μη σταματούν ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Σαφέστατα, η διοίκηση του ΟΠΑΠ καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα για τα οποία εμφανίζεται να διαθέτει περιορισμένες επιλογές, λόγω των συνθηκών. Ακόμα και ένα project που θεωρητικά θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί, ο διαγωνισμός για την επιλογή νέου τεχνολογικού εταίρου, μεταξύ της Intralot και της Lottomatica, στην Ελλάδα της κομματικής εξάρτησης έχει αναρτήσει πινακίδα με την επιγραφή «κλειστόν λόγω εκλογών»».

Διαβάστε το άρθρο:  “Η έλλειψη ορατότητας επιβραδύνει την ΟΠΑΠ Α.Ε.στην πηγή: KINGBET

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ