Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ενστάσεις Κομισιόν καθυστερούν την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ

Ενστάσεις Κομισιόν καθυστερούν την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Αργεί η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για το αντίθετο. Η ελληνική πλευρά «συγκρούστηκε»

για άλλη μια φορά με την κοινοτική για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοτική πλευρά παρέμεινε ανένδοτη.


Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι στο θέμα της φορολογίας, ο ΟΠΑΠ πρέπει να ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου 4002.

Ο νόμος προβλέπει φορολογία στους παρόχους τυχερών παιγνίων 30% επί των μεικτών τους κερδών, ενώ εξαιρεί τον ΟΠΑΠ από αυτή τη διάταξη. Η διάκριση αυτή έχει προκαλέσει αρκετές καταγγελίες από την πλευρά των ανταγωνιστών του ΟΠΑΠ στην Κομισιόν.


Η ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει, ζήτησε να προσαρμοστεί n φορολογία του ΟΠΑΠ στις διατάξεις του νόμου 4002 σταδιακά μέχρι και το 2020. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Αθήνα, τόσο με το υπουργείο Οικονομικών, όσο και με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), η Κομισιόν παραμένει ανελαστική, ζητώντας από την πολιτεία να ισχύσει n αρχή της μη διάκρισης.


Η στάση αυτή αναμφίβολα «ναρκοθετεί» τα σχέδια της κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση του οργανισμού. Σύμφωνα με την Alpha Finance, μια άμεση προσαρμογή του ΟΠΑΠ στο νέο φορολογικό πλαίσιο, θα οδηγήσει σε ραγδαία μείωση των λειτουργικών κερδών του οργανισμού, καθιστώντας τον λιγότερο ελκυστικό στους επενδυτές. Η επενδυτική εταιρεία, σε σημείωμά της με ημερομηνία 7 Σεπτεμβρίου 2012, αναφέρει ότι η προσαρμογή της φορολογίας του ΟΠΑΠ στον ν. 4002 θα επιφέρει φόρους ύψους 347 εκατ. ευρώ αντί 110 εκατ. ευρώ με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς. Παράλληλα, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του οργανισμού θα μειωθεί κατά περίπου 50% με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην αποτίμηση του ΟΠΑΠ.


Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι n αποκρατικοποίηση του οργανισμού, τελικά δεν είναι τόσο κοντά όσο θα ήθελαν ορισμένοι στην κυβέρνηση. Παράλληλα πηγές προσκείμενες στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι τα θέματα κρατικών ενισχύσεων στον ΟΠΑΠ θα συνεχίσουν ν’απασχολούν για -τουλάχιστον- μερικές εβδομάδες.

Διαβάστε το άρθρο «Ενστάσεις Κομισιόν καθυστερούν την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ», στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ