Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Ελέγχονται πράκτορες και υπάλληλοι του ΟΠΑΠ

Ελέγχονται πράκτορες και υπάλληλοι του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Έρευνα του ΣΔΟΕ για «ξέπλυμα» χρήματος με «τυχερά» λαχεία. Στόχος, να εξακριβωθεί αν χρησιμοποιήθηκαν βεβαιώσεις

κερδών για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Έρευνα για «ξέπλυμα» χρήματος μέσω κερδισμένων δελτίων από παιχνίδια του ΟΠΑΠ με την εμπλοκή πρακτόρων ή και υπαλλήλων του Οργανισμού ξεκινά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Την κατεπείγουσα έρευνα διέταξε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ I. Διώτης με στόχο να διακριβωθεί εάν βεβαιώσεις κερδών που εκδόθηκαν από τον ΟΠΑΠ έχουν χρησιμοποιηθεί για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ήδη δόθηκε εντολή στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων να ερευνήσει εάν οι βεβαιώσεις κερδών χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη τεκμηρίων αγοράς αγαθών μεγάλης αξίας, καθώς και αν υπήρξε εμπλοκή πρακτόρων του ΟΠΑΠ στη μη σύννομη διαχείριση και διάθεση κερδισμένων δελτίων.


Τα μέχρι στιγμής ευρήματα του ΣΔΟΕ υποδεικνύουν ύπαρξη κυκλώματος το οποίο, όπως περιγράφεται από στέλεχος του ΣΔΟΕ, λειτουργεί ως εξής·. Έστω ότι ο Χ κέρδισε στο ΛΟΤΤΟ 1.000 ευρώ. Προσέρχεται με το κερδισμένο δελτίο στο πρακτορείο του και το εξαργυρώνει, παίρνει τα χρήματά του και φεύγει. Ο πράκτορας του κυκλώματος κρατάει το δελτίο και το «πουλάει» με το αζημίωτο σε φορολογούμενος που χρησιμοποιούν τα κερδισμένα δελτία άλλων για την κάλυψη των τεκμηρίων.


Η… ευχέρεια αυτή παρέχεται από το « παραθυράκι» που δημιουργεί η ανωνυμία των δελτίων από παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σαχινίδη «δεν είναι βέβαιο πως η ονομαστικοποίηση των δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ κ.λπ., θα συντελέσει στην αποτελεσματική άσκηση της αντεγκληματικής πολιτικής», προσθέτει πάντως ότι «η βελτίωση της συνεργασίας των διωκτικών αρχών με τις υπηρεσίες του ΟΠΑΠ θα βοηθήσει».


ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΑ ΦΠΑ

Παράλληλα, σχεδιάζονται έλεγχοι για μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ σε 237.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων ενεργές είναι περίπου 173.500.


Σε έγγραφο του Φ. Σαχινίδη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, οι υποθέσεις που θα αποστέλλονται μέσω των διασταυρώσεων στις ΔΟΥ θα αξιολογούνται και θα μοριοδοτούνται αυτόματα και αντικειμενικά, στοιχείων και δεδομένων που συλλέγονται από τηρούμενα αρχεία της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων.

Διαβάστε το άρθρο «Έρευνα για τα κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ