Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Δυσκολίες στην πώληση του 34% του ΟΠΑΠ

Δυσκολίες στην πώληση του 34% του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

 «Φούντωσαν» τα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, έπειτα από συνέντευξη του υπ. Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου στην εφημερίδα «Τα Νέα». Στις δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι δεν είναι αντίθετος σε μια ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ,

 αρκεί αυτή να είναι συμφέρουσα για τη χώρα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εργάζονται προς άλλες κατευθύνσεις της ενίσχυσης της χώρας αλλά και του ΟΠΑΠ ειδικότερα.

Πολλοί χαρακτήριζαν χθες τη δήλωση Γερουλάνου ως «παράθυρο» για την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, χωρίς, ωστόσο, να επιβεβαιώνεται από άλλες κυβερνητικές πηγές. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν δύσκολο εγχείρημα της κυβέρνησης μια ιδιωτικοποίηση του οργανισμού στα επίπεδα τιμών που βρίσκεται σήμερα η μετοχή. Οι οπαδοί του κρατικά ελεγχόμενου ΟΠΑΠ αναφέρουν ότι ο οργανισμός παρέχει κάθε χρόνο στην κυβέρνηση τόσα έσοδα, ώστε το εκτιμώμενο τίμημα από την πώληση του 34% των μετοχών του θα καλυφθεί σε διάρκεια 2-3 ετών. Εξάλλου, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν έσοδα που θα μειώσουν το έλλειμμα, παρά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που θα κατευθυνθούν στην πιο μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους.

Αλλά δεν είναι μόνον το αντίτιμο που προβληματίζει. Αρκετοί είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν για την οικονομική ευρωστία των πιθανών στρατηγικών επενδυτών -αντίστοιχοι του ΟΠΑΠ οργανισμοί- που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για τον οργανισμό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, οι ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και θα ήταν δύσκολη μια εκταμίευση 2,0 δισ. ευρώ για την εξαγορά του 34% του οργανισμού, κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου. Εκτός και αν η κυβέρνηση επιλέξει η πώληση της συμμετοχής της να γίνει ακόμη και σε χρηματοοικονομικούς φορείς (π. χ. επενδυτικά κεφάλαια).

Οι εξελίξεις, ωστόσο, φαίνεται ότι θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις της Ε. Ε. σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς τυχερών παιχνιδιών που επιδιώκει η κυβέρνηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της ακόμη, αφού το σχέδιο νόμου, προτού εγκριθεί από την Ε. Ε., εισήχθη στην ελληνική Βουλή για ψήφιση! Και όπως ανέφεραν στελέχη της αγοράς, κανένας φορέας δεν θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, προτού η Ε. Ε. ξεκαθαρίσει τους κανόνες του παιχνιδιού στη χώρα μας.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για διάσταση απόψεων κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό, τι αφορά τον ρόλο του ΟΠΑΠ στη νέα αγορά που δημιουργείται με τις νέες ρυθμίσεις, καθώς το δικαίωμα πρώτης αίρεσης που λαμβάνει ο οργανισμός στα νέα τυχερά παιχνίδια χαρακτηρίζεται από πολλούς αντικοινοτικό μέτρο. Τέλος, αντικοινοτική χαρακτηρίζεται και η διαφορά τρόπου φορολόγησης των κερδών των παικτών στα παιχνίδια Διαδικτύου και στο φυσικό δίκτυο του ΟΠΑΠ.

Οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις της Ε.Ε. σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.

 Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ