Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Διαδικτυακό στοίχημα: Νηνεμία πριν τις… εξελίξεις

Διαδικτυακό στοίχημα: Νηνεμία πριν τις… εξελίξεις

από
Μόνο 2 λεπτά

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται ως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τη σημείωση του υπουργού Οικονομικών, κ. Στουρνάρα,

οι βελτιωμένες διατάξεις στο σχέδιο νόμου «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις».

Το εν λόγω σχέδιο νόμου βγήκε σε δημόσια διαβούλευση στις 31 Ιανουαρίου και σε αυτό περιλαμβάνονται άρθρα που αφορούν τον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, νομοθετικά, φορορυθμιστικά, λειτουργικά και διοικητικά, από τη λειτουργία της Ε.Ε.Ε.Π. ως και θέματα της ΟΠΑΠ A.Ε. Φυσικά και δεν προκαλεί εντύπωση που στα άρθρα του σχεδίου νόμου δεν καθίσταται σαφές εάν η ΟΠΑΠ A.Ε. πρόκειται να διατηρήσει το μονοπώλιο στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια και το στοίχημα, ποιο είναι το μέλλον των 24 -προσωρινά- αδειοδοτημένων παρόχων, το αν και πότε θα προκηρυχθούν κανονικές άδειες διαδικτυακού στοιχηματισμού, πέραν των κραυγαλέων παραλείψεων σε θέματα όπως η μοναδική ατομική κάρτα παίκτη ή η τα VLTs.

Το διαδικτυακό στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου τείνουν να εξελιχθούν σε «καυτή πατάτα» για το υπουργείο Οικονομικών, με τις φήμες -πολλές και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες!- σχετικά με την «επαναρρύθμισή» τους ή την οριστική τους κατάληξη υπό την ομπρέλα του Οργανισμού, να δίνουν και να παίρνουν το τελευταίο διάστημα! Την περασμένη εβδομάδα, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή για τον ΟΠΑΠ, διαδικασία που…
πάει πίσω χρονικά την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού. Στην πρόσκληση σημειωνόταν χαρακτηριστικά ότι «το Ταμείο Ανάπτυξης της ελληνικής Δημοκρατίας, αποφάσισε να προχωρήσει με την πώληση του 33% της συμμετοχής του στην ΟΠΑΠ μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών.

Σε μια συμφωνία της 15.12.2000, η ΟΠΑΠ χορηγήθηκε από την ΕΔ το δικαίωμα αποκλειστικής διαχείρισης των 13 παιχνιδιών στην Ελλάδα για ΖΟ χρόνια. Σε μια προσθήκη με ημερομηνία 12. 12.2011., η παραχώρηση παρατάθηκε 10 ακόμη χρόνια, μέχρι τον Οκτώβριο του Ζ030. Περαιτέρω, σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 10010/04.11.2011 του υπουργού Οικονομικών (Φ€Κ Β 2503/04.11.2011) και της συμφωνίας 04.11.2011, στον ΟΠΑΠ δόθηκε η αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης για 10χρόνια για τη λειτουργία των 35.000 βιντεολόττο (VLTs). εκ των οποίων 16.500 θα λειτουργούν από την ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα 18.500 από 4 έως 10 υπο-δικαιοδόχους που θα επιλεγούν μέσω δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού που θα διεξαχθεί από τον ΟΠΑΠ».

Όπως σημειώσαμε και την Παρασκευή, στο παραπάνω, όπως εν πολλοίς στο σχέδιο νόμου «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις», δεν γίνεται λόγος για τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου, που εύλογα εγείρει ερωτήματα! Να υπενθυμίσουμε ότι για την υπόθεση του διαδικτύου μετά την παρέμβαση της Κομισιόν, ανακοινώθηκε από την επιτροπή ελέγχου κι εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), πως 3 μήνες (συν ενός επιπλέον μήνα για την περίπτωση που άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. υποβάλει ένσταση) παγώνουν οι διαδικασίες επιβολής κυρώσεων για όσους προσφέρουν, παίζουν ή προωθούν διαφημιστικά τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο.
Όπως πολλάκις έχει επιβεβαιώσει η ιστορία, η (επίσημη) σιωπή είναι προάγγελος εξελίξεων και πολύ πιθανά αυτές θα φανερωθούν πριν το τέλος του μήνα.

Διαβάστε το άρθρο «Νηνεμία πριν τις… εξελίξεις» στην πηγή: MATCH MONEY

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ