Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΔΕΗ και ΟΠΑΠ “επικράτησαν” των τραπεζών

ΔΕΗ και ΟΠΑΠ “επικράτησαν” των τραπεζών

από
Μόνο 2 λεπτά

Συγκρατημένη άνοδο σημείωσε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. τη Δευτέρα, ενώ μετά την ευφορία της Παρασκευής, ο τζίρος επέστρεψε

στα… συνήθη χαμηλά επίπεδα. ΔΕΗ και ΟΠΑΠ με κέρδη 8% και 5% αντίστοιχα, οδήγησαν την άνοδο, απώλειες 2,3% για τον τραπεζικό δείκτη.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας διατήρησε θετικό πρόσημο, παρά τις σοβαρές πιέσεις που δέχτηκαν οι τράπεζες, εκτός από την ΕΤΕ, ενώ στην άνοδο συνέβαλαν επίσης… τα μέγιστα οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και τις πολύ σημαντικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η αγορά πλέον θα αρχίσει σταδιακά να εστιάζει στις εγχώριες εξελίξεις. Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης για τη δημοσιονομική πολιτική, τις αποκρατικοποιήσεις και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ανακοίνωση των όρων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι τελικές αποφάσεις μετά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αναφορικά με τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης, θα καθορίσουν την τάση του επόμενου διαστήματος.

Στα τραπεζικά νέα, η Εθνική Τράπεζα επιβεβαίωσε, με επίσημη ανακοίνωσή της, τις συζητήσεις με την Credit Agricole, για το θέμα της Εμπορικής. Επίσης, συνεχίζεται το «σίριαλ» Alpha Bank – Eurobank, με φόντο την ακύρωση του deal. Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Eurobank περί αθετήσεως της υποχρεώσεως της πρώτης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης. Το επόμενο «επεισόδιο» θα είναι στο πλαίσιο της διαιτητικής διαδικασίας.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη Δευτέρα με κέρδη 0,71% στις 615,47 μονάδες, έχοντας νωρίτερα βρεθεί να ενισχύεται έως και 1,73%. Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 32 εκατ. τεμαχίων συνολικής αξίας 35,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά, 69 μετοχές ολοκλήρωσαν ενισχυμένες, 49 υποχώρησαν και 157 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Ο δείκτης των τραπεζών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 2,29% στις 229,86 μονάδες. Από τη σύνθεσή του, τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε η μετοχή του ΤΤ σε ποσοστό 6,75% στα 0,3590 ευρώ και ακολούθησαν οι τίτλοι των Alpha Bank, Λαϊκή, Eurobank και Κύπρου με πτώση άνω του 4%. Σε ποσοστό άνω του 2% υποχώρησαν οι μετοχές των Πειραιώς και Attica Bank. Στον αντίποδα, εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της ΕΤΕ η οποία έκλεισε με κέρδη 0,71% στα 1,41 ευρώ.

Από τον «μοιρασμένο» 20άρη, ξεχώρισε η ΔΕΗ με άνοδο 8,56% στα 2,03 ευρώ και ο ΟΠΑΠ με κέρδη 5,05% στα 5,2 ευρώ. Ακολούθησε τίτλος των ΕΛΠΕ στα 4,88 ευρώ (+3,39%), ενώ Βιοχάλκο και Τιτάν ενισχύθηκαν σε ποσοστό άνω του 1%. Στα 14,10 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Coca-Cola 3E με κέρδη 0,71%.

Σε αρνητικό έδαφος, εκτός από τις τράπεζες, κινήθηκαν οι MIG, Motor Oil και ΜΕΤΚΑ με πτώση άνω του 3%, ενώ η Ελλάκτωρ ολοκλήρωσε στα 1,07 ευρώ με απώλειες 2,73%.

Διαβάστε το άρθρο «ΔΕΗ και ΟΠΑΠ “επικράτησαν” των τραπεζών» στην πηγή: CAPITAL

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ