Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Δαγκωτό «ναι» στη μετοχή του ΟΠΑΠ

Δαγκωτό «ναι» στη μετοχή του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Έχει χαρακτηριστεί ως «φιλέτο», ως «ναυαρχίδα των αποκρατικοποιήσεων», ως «πετράδι του στέμματος των ασημικών»

του Δημοσίου. Όποια παρομοίωση κι αν προτιμάτε, η αλήθεια παραμένει: ο ΟΠΑΠ είναι όλα τα παραπάνω μαζί και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι θεσμικοί επενδυτές που στο παρά πέντε των αποκρατικοποιήσεων «χτίζουν» θέσεις για τη μεγάλη μάχη της απόκτησης του 33% που βγάζει στο σφυρί το κράτος.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται ανάγλυφα στο ηλεκτρονικό χρηματιστηριακό ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, όπου η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει διαγράψει μια ξέφρενη πορεία ανόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 το «χαρτί» του ΟΠΑΠ παρουσιάζει άνοδο 70%, ενώ μόλις τον τελευταίο μήνα η μετοχή του Οργανισμού γράφει κέρδη της τάξης του 20%.

Αποκαλυπτικές της ψήφου εμπιστοσύνης που καταθέτουν οι θεσμικοί επενδυτές στον ΟΠΑΠ είναι οι εκθέσεις των αναλυτών. Η Eurobank Equities, για παράδειγμα, επανατοποθέτησε τον τίτλο του Οργανισμού στα top-picks για το 2013, εκτιμώντας –όπως λέει στη σχετική έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου– ότι «οι περισσότεροι κίνδυνοι είναι πλέον ζήτημα του παρελθόντος και σταδιακά οι επενδυτές θα αποδίδουν αξία στην άδεια βιντεολόττο (VLT) του ΟΠΑΠ».

Η Morgan Stanley, εξάλλου, αναβάθμισε τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε equalweight (από underweight) ανεβάζοντας την τιμή στόχο στα 5,5 ευρώ από 4 ευρώ προηγουμένως. Ο οίκος συγκαταλέγει τον τίτλο στις «πιθανές εκπλήξεις» του 2013, επισημαίνοντας πως με βάση το bull σενάριο των αναλυτών του η τιμή της μετοχής διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανόδου, ακόμη και έως τα 12 ευρώ.

Παρόμοιες εκτιμήσεις κάνουν στις εκθέσεις τους τόσο η UBS όσο και η BNP Paribas. Οι μεν Ελβετοί της UBS λένε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ ερμηνεύεται από μόνη της ως θετική προοπτική, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης είναι πολύ πιθανό να μεταβάλει τη στρατηγική της εταιρείας προς όφελος των μετόχων της, κάτι που μέχρι σήμερα λόγω των παρεμβάσεων του Δημοσίου –όπως λέει η UBS– δεν συνέβαινε στον επιθυμητό βαθμό. Οι δε Γάλλοι της BNP Paribas τονίζουν ότι η απόδοση του ΚΙΝΟ και του Πάμε Στοίχημα θα συνεχίσει να βελτιώνεται και στα επόμενα τρίμηνα, αντανακλώντας τη δυναμική των δύο παιχνιδιών που παρά τις αντιξοότητες συνεχίζουν να «πουσάρουν» την κερδοφορία του Οργανισμού

Τις παραπάνω απόψεις, λοιπόν, μοιάζει να ασπάζονται και οι θεσμικοί επενδυτές που έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες να αποκτήσουν πακέτα μετοχών, τα οποία με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα αντιστοιχούν στο 0,46% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ, αποδεικνύοντας ότι οι μεγάλοι «παίκτες» έχουν μοιραστεί ότι, παρά τη φορολόγηση του 30% στα μικτά κέρδη, ο Οργανισμός παραμένει «χρυσοφόρα όρνιθα».
Διαβάστε το άρθρο «Δαγκωτό «ναι» στη μετοχή του ΟΠΑΠ, στην πηγή: ΑΠΟΨΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ