Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Γερμανία:Απόφαση του ΔΕΚ για τα τυχερά παιχνίδια

Γερμανία:Απόφαση του ΔΕΚ για τα τυχερά παιχνίδια

από
Μόνο 2 λεπτά

Οι περιορισμοί που ισχύουν για τα τυχερά παιχνίδια στη Γερμανία δεν συνάδουν με τους κοινοτικούς κανονισμούς και περιορίζουν την ελεύθερη διακίνηση των υπηρεσιών, απεφάνθη σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΚ), σε μια απόφαση που δικαιώνει για πρώτη φορά τις ιδιωτικές εταιρείες στοιχηματισμού, οι οποίες εδώ και καιρό επιδιώκουν να σπάσουν τα κρατικά μονοπώλια στον κλάδο.

Μετά την παραπομπή τριών υποθέσεων από γερμανικά δικαστήρια, το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο επισημαίνει στην απόφασή του, ότι αν και τα μονοπώλια στοιχηματισμού δικαιολογούνται σε κάποιες περιπτώσεις, οι ενέργειες της Γερμανίας για προώθηση του στοιχήματος δεν συνάδουν με τον σκοπό της προστασίας των καταναλωτών.

«Οι κανόνες που ισχύουν στην Γερμανία για τον αθλητικό στοιχηματισμό συνιστούν περιορισμό στην ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών και στην ελευθερία εγκατάστασης», τονίζει το Δικαστήριο, προσθέτοντας ότι το μονοπώλιο διοργάνωσης αθλητικού στοιχήματος και αριθμολαχείων στη Γερμανία δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της συνεπούς και συστηματικής αντιμετώπισης των κινδύνων που ενέχει ο στοιχηματισμός, ενώ η έντονη διαφήμιση και οι πρακτικές προώθησης παιχνιδιών τύπου καζίνο δεν συνάδουν με τον σκοπό της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Την απόφαση του ΔΕΚ χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυχερών Παιγνίων και Στοιχηματισμού (EGBA), στην οποία ανήκουν εταιρείες όπως η PartyGaming. «Πρόκειται για απόφαση-ορόσημο που θα έχει καθοριστικές επιπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις που είναι απολύτως αναγκαίες στη Γερμανία», δήλωσε ο Σίγκριντ Λίγκνε, γενικός γραμματέας της Ένωσης.

«Και άλλα κράτη μέλη έχουν ανοίξει ή ανοίγουν τις αγορές τους… Δείχνουν ότι οι καταναλωτές μπορεί να είναι καλύτερα προστατευμένοι σε μια αγορά που και ρυθμίζεται και είναι ανοικτή στον ανταγωνισμό», πρόσθεσε.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Λοταριών, που εκπροσωπεί τις αδειοδοτημένες κρατικές λοταρίες σε 40 χώρες, επισημαίνει πάντως ότι η απόφαση δεν ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση του κλάδου. «Αντίθετα με το πώς οι υπέρμαχοι της απελευθέρωσης θα ήθελαν να ερμηνεύσουν αυτές τις αποφάσεις, το Δικαστήριο σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει την απελευθέρωση των τυχερών παιχνιδιών», δήλωσε ο Φρίντριχ Στίκλερ, επικεφαλής της Ένωσης.

Με προηγούμενες αποφάσεις του το ΔΕΚ έκρινε ότι οι περιορισμοί επί των τυχερών παιγνίων δικαιολογούνται, όσο αυτοί εξυπηρετούν την προστασία των καταναλωτών ή την αποτροπή φαινομένων απάτης. Το Δικαστήριο θα αποφανθεί επί ανάλογης υπόθεσης στην Αυστρία την Πέμπτη.

Πηγή : NAFTEMPORIKI.GR

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ