Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ «Γδύνουν»… ή… «προικίζουν» τον ΟΠΑΠ;

«Γδύνουν»… ή… «προικίζουν» τον ΟΠΑΠ;

από
Μόνο 2 λεπτά

Η κυβέρνηση πρέπει να εγγράψει έσοδα 1,7 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Και προς το παρόν έχει εισπράξει μόλις 400 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ. Πώς θα καλύψει τον στόχο,

που, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία και να ικανοποιήσει τους δανειστές μας;

Η εύκολη λύση είναι ο ΟΠΑΠ. Ο οργανισμός στις 31/3/2011 είχε ταμειακά διαθέσιμα 748 εκατ. ευρώ. Περίπου 400 – 500 εκατ. ευρώ θα τα δώσει στο Δημόσιο για την επέκταση της άδειας παραχώρησης. Επιπρόσθετα, θα κληθεί να πληρώσει άλλα 525 εκατ. ευρώ στο κράτος για να λάβει τη μία και μοναδική άδεια για τα 35.000 ή 36.000 μηχανάκια βιντεολότο.

Κοντολογίες, μέχρι τον Σεπτέμβριο, το Δημόσιο θα αντλήσει περίπου 1 δισ. από τον ΟΠΑΠ και μαζί με τα έσοδα από την επέκταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα πιάσει τον στόχο του 1,7 δισ. ευρώ.

Από την επιχειρηματολογία Βενιζέλου φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα επικαλεστεί την παράταση του μονοπωλίου και την παραχώρηση των βιντεολόττο για να ζητήσει μετάθεση της πώλησης του 34% του ΟΠΑΠ. Με το σκεπτικό ότι πρέπει πρώτα να αποδώσει η προίκα που του δόθηκε. Μόνο που οι αναλυτές είναι διχασμένοι αν θα αποδώσει όντως αυτή η προίκα.


Οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι τα «φρουτάκια» θα ενισχύσουν σημαντικά τα EBITDA του ΟΠΑΠ, καθώς το καθένα από αυτά θα αφήνει στον οργανισμό μετά το pay out ένα κατοστάρικο την ημέρα. Στην Ιταλία, όπου προηγήθηκε η απόδοση μετά το pay out, έφθασε τα 200 ευρώ την ημέρα.


Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος κανιβαλισμού του ΚΙΝΟ, που έχει το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τον οργανισμό λόγω του χαμηλού pay out το να πάρει ο ΟΠΑΠ όλα τα μηχανάκια μειώνει κάπως το παραπάνω πρόβλημα γιατί ο τζίρος και τα κέρδη θα μείνουν σε αυτόν.


Ο κ. Βενιζέλος, όμως, προανήγγειλε ότι ο ΟΠΑΠ θα πάρει τη μία άδεια και μετά θα μοιράσει με το σύστημα των υπεργολαβιών τα μισά περίπου μηχανάκια σε τρίτους. Χωρίς να αναφέρει αν για την υπενοικίαση θα λαμβάνει κάποια προμήθεια.

Όσο για την παράταση του μονοπωλίου, τα οφέλη στη μετοχή προβλέπεται να είναι μικρά, αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2006 ο τίτλος του ΟΠΑΠ πέφτει γιατί η αγορά φοβάται πως η Κομισιόν θα επιβάλει απελευθέρωση της αγοράς τζόγου στην Ελλάδα. Παρότι η διαδικασία κινείται, με αργούς όμως ρυθμούς από τότε όπου ανέλαβε ο κ. Μπάρνιε.

Διαβάστε το άρθρο με τίτλο «Γδύνουν ή «προικίζουν» τον ΟΠΑΠ;» στην πηγή: ΜΕΤΟΧΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ