Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ “Βέτο” από το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ

“Βέτο” από το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Πέππας επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη σε στελέχη του ΟΠΑΠ. Πέρυσι, λίγους μήνες μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης, είχε καταψηφίσει ως εκπρόσωπος του Δημοσίου τα bonus του τέως προέδρου

 και διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ και του συμβούλου της διοίκησης κ. Σ. Αλιφιεράκη με το αιτιολογικό της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Η χθεσινή του, όμως, παρέμβαση, στη γενική συνέλευση της ΟΠΑΠ Α.Ε. με την οποία γνωστοποίησε την πρόθεση του Δημοσίου όχι μόνο να περικοπούν περαιτέρω οι αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου αλλά και να επιλεγεί συγκεκριμένη ελεγκτική εταιρεία προκάλεσε έκπληξη και έδωσε λαβή για πολλαπλές ερμηνείες.

Αν και για το θέμα των διοικητικών εξόδων στον ΟΠΑΠ έχει χυθεί πολύ μελάνι, οι αριθμοί δείχνουν πως από την περυσινή χρονιά βρίσκονται σε διαδικασία… δημοσιονομικής προσαρμογής: από τα 1,1 εκατ. ευρώ (!) του 2009, οι αμοιβές των μελών του δ.σ. και των διευθυντικών στελεχών υποχώρησαν στις 660 χιλ. ευρώ το 2010 (μεικτά και προ φόρων). Η νυν διοίκηση πρότεινε στη χθεσινή γενική συνέλευση να μειωθούν ακόμη περισσότερο, στις 371 χιλ. ευρώ (μείωση 44%) για το 2011, πρόταση που ωστόσο συνάντησε το βέτο του βασικού μετόχου, δηλαδή του Δημοσίου.

Το υπουργείο Οικονομικών ως θεματοφύλακας του δημόσιου συμφέροντος πρότεινε (και έγινε αποδεκτό) περαιτέρω μείωση 20% στο ποσό αυτό, διαμορφώνοντας το σχετικό κονδύλι στα 297 εκατ.ευρώ. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν στο Capital.gr πως θα υπάρξουν ανάλογες μισθολογικές περικοπές και στις διοικήσεις των υπόλοιπων εισηγμένων εταιρειών που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Προωθούνται σημαντικές αλλαγές μέσω του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και οι εισηγμένες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση», ήταν το σχόλιο που έγινε.

Πρακτικά, βέβαια, αυτό σημαίνει ότι μετά και την αποχώρηση του Χ. Σταματόπουλου από τη θέση του προέδρου και την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Γ. Σπανουδάκη, ο τελευταίος θα αμείβεται λιγότερο και από τον επικεφαλής Διευθύνσεων του ΟΠΑΠ που βρίσκονται σήμερα κοντά στη σύνταξη. Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα είχαν κατατεθεί τον περασμένο Μάρτιο στην υπο-επιτροπή αθλητικών υποθέσεων της Βουλής, ο μισθός του κ. Σπανουδάκη ανέρχεται στα 15.500 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΟΙΚ ζήτησε εκτός από την PwC να οριστεί και η KPMG ως ελεγκτική εταιρεία στον ΟΠΑΠ (και να μοιραστούν εξ ημισείας οι δύο εταιρείες την προβλεπόμενη αμοιβή), κάτι που σχολιάστηκε έντονα εντός και εκτός Οργανισμού. Πέραν του παράδοξου το Δημόσιο να προτείνει συγκεκριμένη εταιρεία ορκωτών ελεγκτών και να επιβάλει τη συνεργασία της με την ήδη υπάρχουσα, η επιλογή της KPMG (έχει αναλάβει καθήκοντα συμβούλου της κυβέρνησης σε  θέματα ιδιωτικοποιήσεων) αναθέρμανε τα σενάρια περί άμεσης ενεργοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν και τον ΟΠΑΠ.

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις με τη μορφή του κατεπείγοντος θα λάβουν τη μορφή πώλησης μειοψηφικών ποσοστών σε κάθε εταιρεία (λ.χ στη ΔΕΗ προωθείται η παραχώρηση σε ιδιώτη αρχικά ποσοστού άνω του 10%, ενδεχομένως 17%). Επιπλέον εντός της κυβέρνησης διατυπώνονται όλο και περισσότερες φωνές που ζητούν την απεμπλοκή του κράτους από τον τζόγο, όπως φάνηκε και στη πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ όπου συζητήθηκε το ν/σ για τα τυχερά παιχνίδια. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο των εταιρειών αυτών, πετυχαίνοντας συγχρόνως να συγκεντρώσει έσοδα σε μία περίοδο που ο προϋπολογισμός βρίσκεται ήδη εκτός στόχων

Πηγή: CAPITAL- Του Νίκου Χρυσικόπουλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ