Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Α.Τσίπρας: Καταγγέλλει «ξεπούλημα» του ΟΠΑΠ

Α.Τσίπρας: Καταγγέλλει «ξεπούλημα» του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Με τους εργαζόμενους στον ΟΠΑΠ συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η απόφαση της κυβέρνησης

για διάθεση του 33% της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος κατήγγειλε αδιαφάνεια στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, ενώ τόνισε ότι με το «ξεπούλημα» -όπως το χαρακτήρισε- του Οργανισμού, το Δημόσιο χάνει έσοδα.


Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από την ομιλία του: «Ο μηχανισμός που έχει επιλεγεί για να κάνει τη βρώμικη δουλειά είναι το λεγόμενο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου. Πρόκειται για έναν οργανισμό που λειτουργεί παράτυπα και παράνομα. Για έναν οργανισμό που εμπλέκεται στον ελάχιστο χρόνο της λειτουργίας του σε δεκάδες υποθέσεις που πρέπει να ερευνηθούν και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά.»

Ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ στις 17 Σεπτεμβρίου μιλούσε για πώληση του 29% των μετοχών και με νέα ανακοίνωση πριν από λίγα 24ωρα, ανέβασε το ποσοστό στο 33% από το συνολικό 34% που κατέχει το Δημόσιο.

«Ποιος παίρνει αυτές τις αποφάσεις; Με ποια διαδικασία; Με ποια εξουσιοδότηση;» αναρωτήθηκε.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης θα είναι συντριπτικές για τους ίδιους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο κοινωνικό κόστος της ιδιωτικοποίησης: «Ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητος για να αφήνεται στο έλεος των ιδιωτικών και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι δεδομένο όπως εξάλλου δείχνει και η διεθνής εμπειρία ότι η παραχώρηση του ΟΠΑΠ ολοκληρωτικά σε ιδιωτικά συμφέροντα και η αποχώρηση του δημοσίου θα δημιουργήσει το πλαίσιο για την έκθεση των ευπαθών ομάδων στον εθισμό.»

Υπενθύμισε ότι ο ΟΠΑΠ έχει στον πυρήνα του τη λογική της κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

«Τα έσοδα του Δημοσίου από τα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του αθλητισμού και του πολιτισμού. Αυτή η πτυχή του κοινωνικού ρόλου του ΟΠΑΠ όχι μόνο δεν θα εξασφαλιστεί από την ιδιωτικοποίηση του αλλά θα εξαφανιστεί εντελώς και το κράτος θα χάσει ένα ακόμα εργαλείο χρηματοδότησης της κοινωνικής πολιτικής τεράστιας σημασίας.»

Κατέληξε λέγοντας ότι ο οργανισμός πρέπει να αποτελέσει πυλώνα άσκησης κοινωνικής πολιτικής και να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, ώστε να εξασφαλίζεται η εποπτεία από την κοινωνία ενός τομέα τόσο ευαίσθητου όσο είναι τα τυχερά παιχνίδια.

Διαβάστε το άρθρο: Α.Τσίπρας: Καταγγέλλει «ξεπούλημα» του ΟΠΑΠ, στην πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ