Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Απόφαση ΔΕΚ: Μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, «ας κρίνει το ΣτΕ…»

Απόφαση ΔΕΚ: Μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, «ας κρίνει το ΣτΕ…»

από
Μόνο 3 λεπτά

Έχοντας επισημάνει τις αντιφάσεις και τις προϋποθέσεις ενός μονοπωλίου στα τυχερά παιχνίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού

Δικαστηρίου που βγήκε σήμερα για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ αφήνει στο ΣτΕ να αποφασίσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ.

Ωστόσο τόσο το σκεπτικό του στην ανάλυση των προδικαστικών ερωτημάτων όσο και οι διαπιστώσεις του, δημιουργούν νέα δεδομένα στο θεσμικό πλαίσιο για τα τυχερά παιχνίδια, αφήνοντας περιθώρια σε μια νέα πραγματικότητα που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την αξία του ΟΠΑΠ όσο και για το κόστος που μπορεί να προκύψει για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Στην απόφαση αναφέρονται ρητά οι εκτιμήσεις ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις μονοπωλίου καθώς σημειώνεται: “…τα στοιχεία που εκτίθενται προφανώς υποδηλώνουν ότι δεν είναι δυνατό να πληρούνται οι επιταγές που υπομνήσθηκαν…πάντως στο αιτούν δικαστήριο εναπόκειται να εκτιμήσει αν τούτο όντως συμβαίνει…” .

Επίσης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι εφόσον το κράτος μέλος προχωρεί στην ελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιγνίων οφείλει να τηρεί τους θεμελιώδεις κανόνες των Συνθηκών, τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης των διακρίσεων…και να στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια.

Η έμφαση στην έλλειψη διακρίσεων και στη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, δίνει τη δυνατότητα σύμφωνα με νομικούς κύκλους, για αμφισβήτηση συμβάσεων όπως αυτής για τα VLT’S.

Τρίτο ενδιαφέρον σημείο της απόφασης είναι ο συμπέρασμα ότι οι εθνικές αρχές δεν μπορούν να μην αποφαίνονται επί αιτήσεων κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου. Το συμπέρασμα, αυτό σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δίνει τη δυνατότητα στη Stanleybet να εγείρει δικαίωμα αποζημίωσης για τα χρόνια που δεν δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα επειδή δεν απαντήθηκε το αίτημα αδειοδότησης. Σημειώνεται ότι αγωγή αποζημίωσης έκανε η Stanleybet στην Ιταλία όπου μετά την ευνοϊκή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου άνοιξε 1000 πρακτορεία…..

Τα ερωτήματα

Η απόφαση του ΔΕΚ απαντά στα προδικαστικά ερωτήματα του ΣτΕ προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τη δίκη των Stanley bet και William Hill μετά την απόρριψη από την Ελληνική Δημοκρατία των αιτημάτων τους για αδειοδότηση.

Τα ερωτήματα αφορούσαν

α) κατά πόσο το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ συνάδει με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

β) αν δεν συνάδει η εθνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή για το μονοπώλιο, είναι συμβατή η παραχώρηση του μονοπωλίου με στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας μέσω της εξασφάλισης ότι η δραστηριότητα των τυχερών παιχνιδιών θα ασκείται μόνο μέσω ελεγχόμενων κυκλωμάτων.

Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις μονοπωλίου καθώς σημειώνεται: “…τα στοιχεία που εκτίθενται προφανώς υποδηλώνουν ότι δεν είναι δυνατό να πληρούνται οι επιταγές που υπομνήσθηκαν…πάντως στο αιτούν δικαστήριο εναπόκειται να εκτιμήσει αν τούτο όντως συμβαίνει…” .

γ) αν το μονοπώλιο δεν είναι συμβατό, οι ελληνικές αρχές μπορούν να μην εξετάζουν αιτήσεις τρίτων για μια μεταβατική περίοδο και για πόσο αυτή η περίοδος πρέπει να διαρκέσει.

Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι σαφής ότι όχι δεν μπορούν οι ελληνικές αρχές κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου να μην αποφαίνονται επί αιτήσεων όπως οι επίμαχες και ότι οι αρμόδιοι των εθνικών αρχών μπορούν να εκτιμούν τις αιτήσεις χορήγησης άδειας οργάνωσης τυχερών παιχνιδιών με γνώμωνα το επίπεδο προστασίας τω καταναλωτών και βάσει αντικειμενικών κριτηρίων που δεν εισάγουν διακρίσεις.

Σχολιάζοντας την απόφαση από την πλευρά της Stanleybet ο κ. Κ. Μαραγκάκης σημειώνει ότι αποτελεί δικαίωση των αιτημάτων της Stanleybet, σημειώνοντας ότι στους επόμενους δύο μήνες θα αποφασίσει η εταιρεία τη στρατηγγική για την ανάπτυξή της στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Clive Hawkswood, Διευθύνων Σύμβουλος της RGA, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι η απόφαση αναφέρεται στην παλιά νομοθεσία, χαιρετίζουμε την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η οποία δείχνει σαφώς ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ δεν είναι συμβατό ΕΕ. Τεκμηριώνει περαιτέρω έτσι τον ισχυρισμό μας ότι η νέα επέκταση του αποκλειστικού δικαιώματος της ΟΠΑΠ Α.Ε. για ορισμένους τύπους των online παιχνιδιών παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο. Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή θα ωθήσει τις ελληνικές αρχές σε δράση και να εναρμονίσουν τη νομοθεσία τους σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς. Το Δικαστήριο σήμερα έχει βγει έντονα ενάντια στην Ελλάδα, και ελπίζουμε ότι αυτό με τη σειρά του είναι ένα σήμα προς τα άλλα κράτη μέλη ότι η συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ “

Διαβάστε το άρθρο «Απόφαση ΔΕΚ: Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, αλλά ας κρίνει το ΣτΕ…» στην πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ της Μ.Πρωτονοταρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ