Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Απελευθερώνεται ο διαδικτυακός τζόγος

Απελευθερώνεται ο διαδικτυακός τζόγος

από
Μόνο 3 λεπτά

Έτοιμη προς κατάθεση είναι η τροπολογία για την απελευθέρωση του διαδικτυακού τζόγου. Το σχέδιο τροπολογίας που έχει

στην κατοχή της η «Αξία» προβλέπει την άμεση απελευθέρωση του διαδικτυακού στοιχηματισμού, και μάλιστα χωρίς τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας αλλά με έγκριση της καταλληλότητας των εταιρειών από την αρμόδια Επιτροπή των Τυχερών Παιγνιδιών, η οποία θα δίνει τις σχετικές άδειες.
Η μόνη απαγόρευση που θέτει η τροπολογία είναι η μη παροχή υπηρεσιώνδιαδικτυακού στοιχηματισμού από σταθερά σημεία, δηλαδή καταστήματα, καθώςτη συγκεκριμένη άδεια κατέχει και λειτουργεί αποκλειστικά μέχριτο 2020 ο ΟΠΑΠ. Ουσιαστικά θα επιτρέπεται ο τζόγος μέσω Διαδικτύου μόνο από ιδιωτικούς χώρους και όχι από εγκατεστημένα πρακτορεία ιδιωτών.

 

Απαγορεύσεις και ερωτήματα

Καθυστέρηση στην παροχή αδειών για στοίχημα Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως παρότι δεν προβλέπεται από την τροπολογία θα υπάρξει καθυστέρηση στην παροχή αδειών για στοίχημα στους ενδιαφερόμενους ιδιώτες καθώς στρατηγική αποτελεί να δοθεί πρώτα η άδεια στον ΟΠΑΠ ως πριμ ενόψει αποκρατικοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τροπολογία συνέταξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο πλέον αποτελεί τον βασικό μέτοχο του ΟΠΑΠ, ενώ δεν αποκλείεται πριν την κατάθεσή της να υπάρξουν μικρές αλλαγές.


Ειδικότερα στην τροπολογία προβλέπεται ότι με απλή απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων καθορίζονται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας τυχερών παιγνίων. Έτσι, πλέον οι άδειες θα διατίθενται χωρίς διαγωνισμό με απόφαση της Επιτροπής και βάσει των όρων που αυτή εκ των προτέρων θα έχει καθορίσει, σε αντίθεση με αυτό που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία, καθώς μια τέτοια διαδικασία θεωρήθηκε χρονοβόρα και ότι στερεί το Δημόσιο από έσοδα.


Η τροπολογία προβλέπει, επίσης, ότι απαγορεύεται σε Internet cafe και άλλους συναφείς δημόσιους χώρους να παρέχουν πρόσβαση σε διαδικτυακό στοίχημα, με το ερώτημα βεβαίως να πλανάται πώς μπορεί αυτό να ελεγχθεί…


Πάντως, σε ό,τι άφορα τις 24 εταιρείες που λειτουργούν σήμερα, αφού υπήχθησαν αναδρομικά και οικειοθελώς στο φορολογικό καθεστώς που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία, προβλέπεται η απαγόρευση στοιχηματισμού με μεθόδους offline είτε μέσω Internet Cafe είτε ανάλογων χώρων όπως συμβαίνει σήμερα, καθώς η σύνταξη της τροπολογίας εκτιμά ότι θίγονται τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ που έχει πληρώσει για να λάβει την άδεια επίγειας παροχής υπηρεσιών (μέσω πρακτορείων) VTLs καθώς παιγνίδια όπως το διαδικτυακό καζίνο θα υπονομεύουν τα VTLs αφού είναι απολύτως ανταγωνιστικά.

Στην τροπολογία προβλέπεται ακόμα η φορολογική εναρμόνιση όλων των τυχερών παιγνίων και η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης που θα προβλέπει τον τρόπο που αυτό θα επιτυγχάνεται λόγω της διαφορετικής φύσης του κάθε παιγνιδιού.


Προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στις αποφάσεις του ΟΠΑΠ προβλέπεται η σύσταση από την ΕΕΕΠ τριμελούς Επιτροπής που θα μετέχει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
του ΟΠΑΠ όταν αυτή πρόκειται να λάβει αποφάσεις που αφορούν στην λειτουργία της αγοράς τυχερών παιγνίων, και σε περίπτωση διαφωνίας θα παρεμβαίνει ως ελεγκτική αρχή επί του μονοπωλίου.


Επίσης σε καταστήματα τυχερών παιγνιδιών που υπερβαίνουν τα 30ο τετραγωνικά μέτρα θα μπορούν να δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων, όχι μεγαλύτεροι από το ήμισυ του εμβαδού των καταστημάτων.


Το εντυπωσιακό, όμως, είναι πως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα προσωπικού και την οργάνωση και διοίκηση  των ΔΕΚΟ στην τροπολογία υπάρχει διάταξη που εξαιρεί τον Οργανισμό κατά παρέκκλιση από άλλους ειδικούς ή γενικούς νόμους. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι του ΟΠΑΠ χάνουν τα όποια προνόμια ή και αρνητικές επιπτώσεις είχαν από τα δημοσιονομικά μέτρο.

Έτσι, και οι αμοιβές τους μπορούν να διαμορφώνονται ελεύθερα αλλά και οι απολύσεις να είναι ελεύθερες.

 

Σημαντική ενίσχυση του ΟΠΑΠ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά σε ότι αφορά τα VTLs ο ΟΠΑΠ ενισχύεται σημαντικά μέσω της τροπολογίας εν όψει της αποκρατικοποίησης μέσω αλλαγών που προωθούνται.


Ειδικότερα, προβλέπεται ότι:

1.Ο ΟΠΑΠ μπορεί να εγκαταστήσει «μηχανάκια» όχι μόνο στα υφιστάμενα πρακτορεία αλλά να λειτουργήσει και νέα καταστήματα που θα έχουν αποκλειστικά VTLs.


2.Απαλείφεταιηδιάταξητου προηγούμενου νόμου που προέβλεπε ελάχιστη απόσταση καταστημάτων τζόγου από σχολεία, γήπεδα, εκκλησίες κ.λ.π. Έτσι, θα μπορούν να εγκαθίστανται τέτοια καταστήματα.


3.Τα κέρδη των ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ από διαδικτυακό τζόγο μπορεί να πληρώνονται και από τα πρακτορεία των δύο εταιρειών.


4.Αυξάνεται το μέγιστο όριο στοιχηματισμού στα VTLs από 2 σε 10 ευρώ ανάφορά που παίζει ο παίκτης ενώ αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κάρτα παίκτη και ο έλεγχος ταυτότητας να γίνεται από το ίδιο το πρακτορείο. Αυτό γίνεται με το επιχείρημα της καταπολέμησης του παράνομου τζόγου αλλά στην ουσία λειτουργεί υπέρ τού να στοιχηματίζονται μεγαλύτερα ποσά.


5.Αυξάνονται από 25 σε 50 τα μηχανήματα που μπορούν να τοποθετούνται σε κάθε κατάστημα.


Έτσι, θα μπορούν να λειτουργούν μεγάλα καταστήματα-πρακτορεία που θα διαθέτουν VTLs στα οποία θα επιτρέπεται και το κάπνισμα, πράγμα που θα αποτελεί κράχτη για περισσότερο τζίρο.


Σε ποιον νεοσύστατο οργανισμό, ο οποίος φιλοδοξούσε να αυξήσει το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας, τρία χρόνια μετά τη λειτουργία του αποφάσισαν ότι χρειάζονται νέο οργανόγραμμα και το παρήγγειλαν σε ιδιωτική εταιρεία χαρίζοντας πενήντα χιλιάδες ευρώ;

Διαβάστε το άρθρο «Απελευθερώνεται ο διαδικτυακός τζόγος» στην πηγή: ΑΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ