Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ Αντιδράσεις πρακτόρων ΟΠΑΠ για τον φόρο στα κέρδη παικτών!

Αντιδράσεις πρακτόρων ΟΠΑΠ για τον φόρο στα κέρδη παικτών!

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 4 λεπτά

Την βαθιά δυσαρέσκεια και την εναντίωση της σε μια νέα φορολόγηση επί των κερδών παικτών στα τυχερά παίγνια εκφράζει η ΠΟΕΠΠΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ Α.Ε.) με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών.

“Δυσμενή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο προωθεί τον διπλασιασμό των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών παικτών στα αριθμοπαιχνίδια που διαθέτουν τα πρακτορεία μας (από 2,5%, 5% και 7,5%, σε 5%, 10% και 15% αντίστοιχα), καθώς και στην αύξηση των αντίστοιχων συντελεστών επί των κερδών των παικτών από στοιχηματικά προϊόντα (από 2,5%, 5% και 7,5%, σε 3%, 6% και 9% αντίστοιχα)”, σημειώνει η ΠΟΕΠΠΠ στην επιστολή της.

Και συνεχίζει: “Ως ΠΟΕΠΠΠ, οφείλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά δυσαρέσκεια και την εναντίωση μας σε αυτή την ξαφνική και άκαιρη ενέργεια, η οποία πλήττει άμεσα τα έσοδα και τη βιωσιμότητα των 4.000 πρακτορείων ΟΠΑΠ και των περίπου 20.000 εργαζομένων τους, σε μια περίοδο που τα καταστήματα μας υπόκεινται ακόμη σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία”.

Φτίαξε ΔΩΡΕΑΝ  ΕΔΩ την Ψηφιακή Καρτα  του  Πρακτορείου  σου μοιρασμένη στους των παιχνιδιών ΟΠΑΠ

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Με ιδιαίτερη έκπληξη, πληροφορηθήκαμε από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, έπειτα από σημερινή συνάντηση της με στελέχη της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, για την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις στη φορολογία των κερδών των παικτών.

Δυσμενή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο προωθεί τον διπλασιασμό των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών παικτών στα αριθμοπαιχνίδια που διαθέτουν τα πρακτορεία μας (από 2,5%, 5% και 7,5%, σε 5%, 10% και 15% αντίστοιχα), καθώς και στην αύξηση των αντίστοιχων συντελεστών επί των κερδών των παικτών από στοιχηματικά προϊόντα (από 2,5%, 5% και 7,5%, σε 3%, 6% και 9% αντίστοιχα).

Ως ΠΟΕΠΠΠ, οφείλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά δυσαρέσκεια και την εναντίωση μας σε αυτή την ξαφνική και άκαιρη ενέργεια, η οποία πλήττει άμεσα τα έσοδα και τη βιωσιμότητα των 4.000 πρακτορείων ΟΠΑΠ και των περίπου 20.000 εργαζομένων τους, σε μια περίοδο που τα καταστήματα μας υπόκεινται ακόμη σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

Δυστυχώς, γινόμαστε ξανά μάρτυρες φορολογικού παραλογισμού και ξαναζούμε τα γεγονότα του 2020, όταν εν μέσω lockdown, το Υπουργείο προχώρησε στην υιοθέτηση της νέας κλίμακας φορολογίας παικτών, πηγαίνοντας από τη φορολόγηση ανά στήλη, στη φορολόγηση ανά δελτίο, με συντελεστές 2,5%, 5% και 7,5%.

Φτίαξε ΔΩΡΕΑΝ  ΕΔΩ την Ψηφιακή Καρτα  του  Πρακτορείου  σου μοιρασμένη στους των παιχνιδιών ΟΠΑΠ

Και τότε, όπως και σήμερα, οι πράκτορες του ΟΠΑΠ είχαν αποκλειστεί από οποιαδήποτε διαδικασία διαβούλευσης. Και τότε, όπως και σήμερα, κανένα από τα δεδομένα που σας είχαμε παραθέσει δεν ελήφθη υπόψη.

Από τα τέλη του 2020, είχαμε επισημάνει ότι η νέα κλίμακα φορολόγησης θα οδηγούσε σε σημαντικές επιβαρύνσεις για τους παίκτες, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στον παράνομο τζόγο και επιφέροντας πλήγματα στα έσοδα του Κράτους και στο εισόδημα των πρακτόρων ΟΠΑΠ, που έχουν “γονατίσει” από τη συνεχιζόμενη οικονομική και υγειονομική κρίση.

Υποθέτουμε ότι ο λόγος που προτίθεστε να προχωρήσετε σε αυξήσεις συντελεστών είναι ότι δεν επιτεύχθηκαν τα προσδοκώμενα έσοδα για την υποστήριξη αθλητικών ομάδων. Αν με την αρχική κλίμακα που θεσπίσατε, οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα τους πετύχετε τώρα, όταν δημιουργούνται επιπλέον επιβαρύνσεις για τους παίκτες και ωφελείται ξανά ο παράνομος τζόγος;

Όπως το 2020, έτσι και σήμερα, επαναλαμβάνουμε ότι η φορολόγηση κερδών ανά δελτίο αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, τις αποδόσεις και τα κέρδη των παιχνιδιών που παίζονται με στήλες, δηλαδή των αριθμοπαιχνιδιών και του στοιχήματος.

Φτίαξε ΔΩΡΕΑΝ  ΕΔΩ την Ψηφιακή Καρτα  του  Πρακτορείου  σου μοιρασμένη στους των παιχνιδιών ΟΠΑΠ

Η μεγάλη φορολόγηση ακόμα και για μικρά ποσά – όπως προωθείται με τις νέες κλίμακες που προτίθεστε να επιβάλετε – πλήττει τη λεγόμενη “ανακύκλωση των παιχνιδιών”, μια πρακτική κατά την οποία κάποιοι παίκτες ξαναπαίζουν μέρος των χρημάτων που έχουν κερδίσει, και η οποία σχετίζεται άμεσα με τον τζίρο και τη βιωσιμότητα των καταστημάτων μας.

Άλλωστε, από στοιχεία και μελέτες που έχουμε στη διάθεση μας και σας είχαμε θέσει ξανά υπόψη, αποδεικνύεται ότι τα αποτελέσματα τέτοιων πρακτικών φορολόγησης είναι εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα.

Στις περισσότερες χώρες διεθνώς (ενδεικτικά Αυστρία, Βέλγιο, Φιλανδία, Ιρλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.) δεν επιβάλλεται καν φόρος στα κέρδη των παικτών, ώστε αυτοί να παραμείνουν στα νόμιμα δίκτυα παιγνίων και να προληφθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι χώρες, αναγνωρίζουν ότι η ενίσχυση των εσόδων του κράτους μπορεί να επιτευχθεί με την πάταξη του παράνομου τζόγου – κατεύθυνση που πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθήσει το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση.

Φτίαξε ΔΩΡΕΑΝ  ΕΔΩ την Ψηφιακή Καρτα  του  Πρακτορείου  σου μοιρασμένη στους των παιχνιδιών ΟΠΑΠ

Πέρα από τα παραπάνω, ιδιαίτερα δυσάρεστη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το Υπουργείο προωθεί νέες, χειρότερες αλλαγές όταν η κλίμακα που ισχύει σήμερα, τέθηκε σε εφαρμογή μόλις τον Ιούλιο του 2021.

Εν κατακλείδι, επαναλαμβάνουμε την πεποίθηση μας ότι οι προωθούμενες αλλαγές επιφέρουν ένα ακόμα πλήγμα για τον κλάδο μας, στοχοποιώντας το σύνολο του  εισοδήματος μας (αριθμοπαιχνίδια και στοίχημα). Ως ΠΟΕΠΠΠ, αρνούμαστε να δεχθούμε ότι οι απόψεις και οι τεκμηριωμένες απόψεις μας αγνοούνται για μια ακόμη φορά.

Επιβάλλεται άμεσα να βρεθούν ισορροπημένες λύσεις, με σεβασμό σε όλους.
Ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας και αναθεώρηση των μέτρων που έρχονται να πλήξουν περαιτέρω τον κλάδο μας που δέχεται πισώπλατα χτυπήματα από τις άστοχες επιλογές σας“.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Αντιδράσεις πρακτόρων ΟΠΑΠ για τον φόρο στα κέρδη παικτών¨” στην πηγή :https://www.capital.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ