Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Αιχμάλωτος του Κόκκαλη ο ΟΠΑΠ-Τι κρύβουν οι Πηγαίοι Κώδικες

Αιχμάλωτος του Κόκκαλη ο ΟΠΑΠ-Τι κρύβουν οι Πηγαίοι Κώδικες

από
Μόνο 3 λεπτά

Μείζον πολιτικό θέμα για την τρικομματική κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δημιουργείται από

το γεγονός ότι,προ ημερών, γνωστοποιήθηκε στις Βρυξέλλες εμπιστευτική πληροφορία σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ καθυστερεί εξαιτίας των εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη, που δεν παραδίδουν εδώ και χρόνια στον Οργανισμό τούς «Πηγαίους Κώδικες» με τους οποίους ελέγχονται όλες οι κληρώσεις των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ!

Αυτό για κάποιους σημαίνει ότι μπαίνει, πλέον, σε ευθεία αμφισβήτηση και η αξιοπιστία των κληρώσεων που πραγματοποιεί ο ΟΠΑΠ, αφού οι «Πηγαίοι Κώδικες» είναι η μόνη ασφαλιστική δικλείδα, καθώς όποιος τους έχει στη διάθεση του μπορεί να ελέγχει πλήρως και ανά πάσα στιγμή την πορεία των κληρώσεων…

Άκρως απόρρητοι

Στα απλά ελληνικά, πρόκειται για τον κώδικα που ξεκλειδώνει τα προγράμματα βάσει των οποίων λειτουργούν τα συστήματα του ΟΠΑΠ. Οι μοναδικοί άκρως απόρρητοι «Πηγαίοι Κώδικες» αποτελούν αποκλειστικό περιουσιακό στοιχείο του ΟΠΑΠ, από τη ν πρώτη στιγμή της συνεργασίας του με τον επιχειρηματία-προμηθευτή Σωκράτη Κόκκαλη. Όμως, άγνωστο γιατί, αυτοί οι κώδικες δεν παρελήφθησαν (ούτε απαιτήθηκαν) ποτέ από τις διοικήσεις του! Μετά τις τελευταίες εξελίξεις εγείρονται πάρα πολλά ερωτήματα για την ολιγωρία των διοικήσεων του Οργανισμού, τη συστηματική αποσιώπηση ενός τόσο άκρως τεράστιου θέματος αλλά και τους λόγους που επέβαλλαν κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακύψει τεράστιο θέμα όσον αφορά την προνομιακή μεταχείριση που απολάμβανε η εταιρεία του ίδιου επιχειρηματία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την πλήρη (έως ασυνήθιστη) επικράτηση της εταιρείας Intralot στις προμήθειες του ΟΠΑΠ, από τις οποίες, ασφαλώς, επωφελήθηκε οικονομικά και με προκλητικό τρόπο…

Κώδικες-χρυσάφι!

Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις ΟΠΑΠ-Κόκκαλη πάντοτε, όλα αυτά τα χρόνια, περιβάλλονταν από μια διαρκή καχυποψία. Ωστόσο, αυτός ο μανδύας μυστηρίου παραμερίσθηκε πρόσφατα, κυρίως, εξαιτίας της επικείμενης όσο και πολυσυζητημένης αποκρατικοποίησης του Οργανισμού.” Αυτή η απρόσμενη εξέλιξη δεν άρεσε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόσο πολύ στον επιχειρηματία-προμηθευτή, ο οποίος έσπευσε αφενός να αναζητήσει συμμάχους προκειμένου να μπει στο παιχνίδι της διεκδίκησης του ΟΠΑΠ, αφετέρου να εξασφαλίσει με αθόρυβο τρόπο την παράταση συμβάσεων που είχε συνάψει με αυτόν…

Κλειδί ασφαλείας

Κυρίαρχη σύμβαση είχε σχέση ακριβώς με την τεχνική υποστήριξη του Οργανισμού και κατ’ επέκταση του δικτύου των πρακτορείων του, από την πλευρά της Intralot όσον αφορά τη διενέργεια των παιχνιδιών, στα οποία συμμετείχαν καθημερινά χιλιάδες ανύποπτοι Έλληνες παίκτες.

Οι «Πηγαίοι Κώδικες», λοιπόν, ήταν το μοναδικό κλειδί ασφαλείας και πρόσβασης στο πρόγραμμα διενέργειας κληρώσεων αυτών των παιχνιδιών και, παρότι ήταν περιουσιακό στοιχείο του ΟΠΑΠ ο επιχειρηματίας, μέσω της εταιρείας του Intralot, τον είχε υπό πλήρη έλεγχο σαν να ήταν ο ιδιοκτήτης του! Το τελευταίο διάστημα, η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προσέλκυσε, όπως ήταν λογικό, το ενδιαφέρον διάφορων επενδυτικών σχημάτων από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, αφού ο ετήσιος τζίρος του ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.

Όμως, με διάφορα προσχήματα, αλλά και περίεργα δημοσιεύματα για δημιουργία εντυπώσεων, αυτή η περιβόητη αποκρατικοποίηση συνεχώς έβρισκε κάποιο εμπόδιο, προκαλώντας δυσφορία στους ενδιαφερόμενους επενδυτές οι οποίοι άρχισαν να ρωτούν και, κυρίως, να ψάχνουν…

Κάπως έτσι φαίνεται ότι έγινε αντιληπτό στους ίδιους πως γύρω και «μέσα» στον ΟΠΑΠ η διαπλοκή είχε στήσει ένα ατελείωτο δίχτυ εμποδίων, με τη διοίκηση του Οργανισμού (αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ) να σιωπά, όσον αφορά τις συμβάσεις του ΟΠΑΠ με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και την εταιρεία του.

Όχι, βέβαια, άδικα αφού μόνο η συγκεκριμένη σύμβαση παροχής τεχνικής υποστήριξης της Intralot προς τον ΟΠΑΠ που περιλαμβάνει τους περίφημους «Πηγαίους Κώδικες» παρέχει στην προμηθεύτρια εταιρεία καθαρά κέρδη 67 εκατ. ευρώ! Με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα των 12-18 μηνών αναμένεται να δρομολογηθεί και η εγκατάσταση 35.000 μηχανών VLT’s (τα γνωστά «φρουτάκια») σε όλη την επικράτεια, καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε πόσο εξαρτημένη είναι η πλευρά του ΟΠΑΠ και το δίκτυο των πρακτορείων του από τις συμβάσεις που τον συνδέουν με την Intralot.

 Καταγγελίες: Οι «σκοτεινές» συμβάσεις και η απαίτηση των «μνηστήρων» για ανοιχτά χαρτιά

Η «αιχμαλωσία» και η εξάρτηση του ΟΠΑΠ από τις «σκοτεινές» συμβάσεις που είχαν υπογράψει όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του επί δεκαετίες, αλλά και η σημερινή δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Γι’αυτό ζήτησαν και, έπειτα από συνεχείς αναβολές, τελικά, απαίτησαν από την ηγεσία ΤΑΙΠΕΔ να ισχύσουν οι όροι της σχετικής προκήρυξης, βάσει των οποίων αίρονταν το επιχειρηματικό απόρρητο των συμβάσεων.

Όμως, η συνεχής αναβλητικότητα από την πλευρά του ΤΑΙΠ ΕΔ και οι εν κρυπτώ ανανεώσεις συμβάσεων του ΟΠΑΠ με την Intralot έφεραν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές αλλά και δεκάδες μετόχους του Οργανισμού στις Βρυξέλλες και στην Ε.Ε…

Εκεί όπου διατυπώθηκαν σοβαρές καταγγελίες αλλά και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η εγχώρια διαπλοκή και μια σειρά από ύποπτα συμφέροντα εμποδίζουν την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης! Οι ίδιοι επενδυτές φέρωνται να εγείρουν, μάλιστα, και θέμα αξιοπιστίας με την πρόσφατη σύμβαση των 5 κρατικών λαχείων (και του «Ξυστού»), που κατ’ ουσίαν ο ΟΠΑΠ πληρώνει το 67 % του κόστους της άδειας αναδόχου, αλλά απόλυτα κε,ρδιαμένοκ^αηά aimta είναι ο ίδιος επιχειρηματίας και η εταιρεία του.

Διαβάστε το άρθρο «ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ Ο ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ των ΣΠΥΡΟΥ ΤΡΙΨΑ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ