Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Αγωγές καταθέτουν για το «παιχνίδι» με τον ΟΠΑΠ

Αγωγές καταθέτουν για το «παιχνίδι» με τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Οργή από funds του Λονδίνου για τη «βουτιά» της μετοχής του Οργανισμού, μετά το «αλαλούμ» διαρροών και ανακοινώσεων για

 το νέο φορολογικό καθεστώς – Υπόνοιες ακόμη και για χρηματιστηριακές κινήσεις που βασίστηκαν σε «προνομιακή πληροφόρηση»

Αγωγές πρόκειται να καταθέσουν επενδυτικοί οίκοι του Λονδίνου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», μετά το αλαλούμ διαρροών και επίσημων ανακοινώσεων για το φορολογικό καθεστώς του ΟΠΑΠ, που προκάλεσαν πρωτοφανή «βουτιά» της μετοχής του, αμέσως μετά την απότομη άνοδό της, λόγω των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει η απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι δύο μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του Λονδίνου (FIDELITY INVESTMENTS και SILCHESTER INTERNATIONAL INVESTORS LLP) είναι βασικοί μέτοχοι του ΟΠΑΠ, με συμμετοχή που ξεπερνά το 5%, ενώ η μετοχή του Οργανισμού, από τους μεγαλύτερους στον τομέα των τυχερών παιγνίων στην Ευρώπη, παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής σε πολλά funds του Λονδίνου.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ, ένα από τα πιο «βαριά» χαρτιά του ελληνικού Χρηματιστηρίου, θυμίζει τις τελευταίες εβδομάδες «τζογαδόρικη» μετοχή μικρής εταιρείας, καθώς έχει σημειώσει πρωτοφανείς διακυμάνσεις. Έπειτα από ένα «άλμα» της τάξεως του 25%, που την έφερε ως τα 6,4 ευρώ, όταν έγινε γνωστό ότι επιταχύνεται η αποκρατικοποίηση, η μετοχή έκανε «βουτιά» της τάξεως του 35%, για να υποχωρήσει στα 4,2 ευρώ μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, με αφορμή τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Κομισιόν για το νέο, επαχθέστερο καθεστώς φορολόγησης των παιγνίων του ΟΠΑΠ από 20% που ήταν στο 30%.

Την Παρασκευή η χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού έπεσε κάτω και από το 1,34 δισ. ευρώ, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε ξεπεράσει και τα 2 δισ. ευρώ! Επενδυτικοί οίκοι του Λονδίνου εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεργασία με νομικούς συμβούλους όλο το περίεργο παιχνίδι που στήθηκε στο Χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή φήμες και πληροφορίες για το φορολογικό καθεστώς του ΟΠΑΠ. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», που αργότερα επιβεβαιώθηκε πλήρως, προανήγγειλε ουσιαστικά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από προσφυγές ιδιωτικών εταιρειών τζόγου για μεγάλη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα παίγνια του ΟΠΑΠ, ώστε αυτές να εξισωθούν πολύ γρήγορα με τις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στα παίγνια ιδιωτικών εταιρειών.

Μετά τη διαρροή αυτή, ακολούθησε μια σειρά τουλάχιστον περίεργων χειρισμών από τον ΟΠΑΠ και το υπουργείο Οικονομικών, που δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για το αν ενημερώθηκε σωστά και έγκαιρα το επενδυτικό κοινό, όπως και για το αν κάποιοι γνώριζαν νωρίτερα τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έσπευσαν να πουλήσουν μετοχές, όταν οι περισσότεροι αγόραζαν, με αφορμή την ευφορία που είχε δημιουργήσει η επίσπευση της αποκρατικοποίησης.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο ΟΠΑΠ δήλωσε πλήρη άγνοια για το ζήτημα («δεν έχει περιέλθει σε γνώση της ΟΠΑΠ ΑΕ καμιά ενημέρωση περί αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της», ανέφερε σχετική ανακοίνωση).

Στις 17 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι γίνονται κάποιες συζητήσεις με την Κομισιόν για το θέμα, αλλά δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να ανακοινωθεί στο επενδυτικό κοινό. Αίφνης, όμως, στις 19 Σεπτεμβρίου οι «άγουρες» διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν «ωρίμασαν» και το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την πλήρη συμφωνία με την Επιτροπή για τη μεγάλη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων του ΟΠΑΠ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το αρχικό δημοσίευμα, με διαφορά αρκετών ημερών, στη διάρκεια των οποίων βρέθηκε σε πλήρη εξέλιξη ένα χρηματιστηριακό θρίλερ με τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που αναμφίβολα αφήνει κάποιους πολύ κερδισμένους και ορισμένους με μεγάλες απώλειες.

Το μεγάλο ερώτημα, πέρα από το αν ο ΟΠΑΠ και το υπουργείο Οικονομικών χειρίστηκαν σωστά, σύμφωνα με τον νόμο, την ενημέρωση του κοινού για μια πολύ σοβαρή πληροφορία είναι αν κάποιοι είχαν από νωρίς πρόσβαση σε προνομιακή πληροφόρηση και την εξαργύρωσαν καταλλήλως στο ΧΑ, σε βάρος όσων είχαν… μαύρα μεσάνυχτα για το θέμα. Μένει να φανεί αν οι ενδιαφερόμενοι ξένοι επενδυτές θα κινήσουν το ζήτημα ενώπιον της Δικαιοσύνης…

Διαβάστε το άρθρο: Αγωγές καταθέτουν για το «παιχνίδι» με τον ΟΠΑΠ στην πηγή: ΠΑΡΟΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ