Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Αβγατίζει την προίκα του ο ΟΠΑΠ και “ανοίγει” πανιά

Αβγατίζει την προίκα του ο ΟΠΑΠ και “ανοίγει” πανιά

από
Μόνο 4 λεπτά

«Νύφη» με εξαιρετική… προίκα έχει καταστεί πλέον ο ΟΠΑΠ, μετά και την ανάληψη της διαχείρισης των κρατικών λαχείων,

η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία τόσο από το σχήμα, στο οποίο ηγέτιδα δύναμη είναι ο Οργανισμός, όσο και για το ΤΑΙΠΕΔ, που έφερε σε πέρας έναν σημαντικό διαγωνισμό.

Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί το γεγονός ότι σύντομα ο ΟΠΑΠ θα ανοίξει πανιά και στον διαδικτυακό στοιχηματισμό, γίνεται αντιληπτό πως ο Οργανισμός θα αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό εξάλλου είναι και το στοίχημα για τη διοίκηση υπό τον Κώστα Λουρόπουλο. Δηλαδή, να αυξηθεί το τίμημα που θα πωληθεί το 33% του ΟΠΑΠ σε ιδιώτη. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο ΟΠΑΠ, έχοντας ένα πλήθος παιχνιδιών, την άδεια για το μονοπώλιο, τα λαχεία, αλλά και το διαδίκτυο, θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και αυτός που το «ορέγεται» θα πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα στο δημόσιο από τη σημερινή χρηματιστηριακή του αξία του ΟΠΑΠ.

Κατ’ ευχήν…
Κι όμως, η υπόθεση των λαχείων έδειξε να μπλοκάρει, αλλά τελικά όλα πήγαν κατ’ ευχή. Κι αυτό διότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αξίωσε περισσότερα χρήματα από αυτά που προσέφερε το σχήμα. Αλλά η καταλυτική παρέμβαση Λουρόπουλου έλυσε τον «γόρδιο δεσμό». Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ αμέσως πρότεινε να ανέβει η προσφορά ικανοποιώντας τόσο το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και το σχήμα, που είναι βέβαιο ότι θα έχει οφέλη από τη διαχείριση των λαχείων και του Ξυστό, αφού θα μπουν σε όλα τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, κάτι που θεωρείται βέβαιο πως θα ανεβάσει και τις πωλήσεις τους. Στο σχήμα στο οποίο ηγείται ο ΟΠΑΠ και ανέλαβε τη διαχείριση των λαχείων μετέχουν ακόμη η Lottomatica Giochi e Partecipazioni S.r.l., η Intralot Lotteries Limited και η Scientific Games Global Gaming S.a.r.l.

Η κοινοπραξία προσφέρει εφάπαξ τίμημα 190 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε χρόνο θα αποδίδει στο κράτος 125 εκατομμύρια. Όπως σημειώνουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, η πρόταση αυτή κρίνεται εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς το 2010 τα συνολικά κέρδη του ελληνικού δημοσίου από τη λειτουργία των Κρατικών Λαχείων ήταν περίπου 80 εκατ. ευρώ, ενώ τα έτη 2011 και 2012 η πορεία τους ήταν έντονα πτωτική, με τα εκτιμώμενα κέρδη να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 60 εκατομμυρίων ετησίως.

Για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και να πανηγυρίζουν στο Ταμείο, όλα κρίθηκαν στην καταλυτική παρέμβαση της διοίκησης του ΟΠΑΠ.

Με αυτό τον τρόπο το δημόσιο είναι πολλαπλά ωφελημένο. Και θα έχει περισσότερα έσοδα από τα λαχεία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η αξία του Οργανισμού, και όταν φτάσει η ώρα της πώλησής του τα έσοδα θα είναι ακόμη περισσότερα.

Βάσει της σύμβασης των δύο πλευρών, πέρα από την ανάπτυξη των υφιστάμενων Κρατικών Λαχείων θα επανεισαχθεί, έπειτα από 10 χρόνια, το Στιγμιαίο Λαχείο (ΞΥΣΤΟ), δημιουργώντας παράλληλα νέες πηγές εσόδων για το Δημόσιο.

Η σύμβαση

Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ότι κάθε χρόνο το 30% του μεικτού κέρδους (Gross Gaming Revenue) των Κρατικών Λαχείων, πλην του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου, θα καταβάλλεται στο ελληνικό δημόσιο. Το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς παραχώρησης. Σε κάθε περίπτωση, οι εγγυημένες καταβολές στο ελληνικό δημόσιο, από τη συμμετοχή του στα μεικτά κέρδη των Κρατικών Λαχείων, ανέρχονται σε 580 εκατ. ευρώ, ως εξής: 30 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας, και 50 εκατ. ευρώ για καθένα από τα ένδεκα επόμενα έτη. Τα ανείσπρακτα κέρδη των παικτών θα αποδίδονται και αυτά στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στη 12ετία, σε περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ.

Τα κέρδη του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου θα συνεχίσουν να αποδίδονται εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο, με το ποσό να αναμένεται να φτάνει περίπου στα 130 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο πλήρης φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση παραχώρησης. Η σύμβαση παραχώρησης θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων -το πιθανότερο τον Μάρτιο-, ενώ ο παραχωρησιούχος θα αρχίσει να λειτουργεί τα Κρατικά Λαχεία έξι μήνες αργότερα.

Τι προηγήθηκε

Η κοινοπραξία είχε υποβάλει προσφορά για εφάπαξ τίμημα 145 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο όπως προείπαμε δεν έγινε δεκτό από το ΤΑΙΠΕΔ. Και όλα προς στιγμή έδειχναν ναυάγιο. Κι αυτό διότι η κοινοπραξία είχε αποφασίσει να δώσει άλλα πέντε εκατομμύρια και να φτάσει στα 150, που και πάλι δεν ικανοποιούσε το Ταμείο.
Μάλιστα ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης, η Credit Suisse, κλήθηκε να κάνει «εύρος αποτίμησης» το οποίο προσδιορίστηκε μεταξύ 155 και 225 εκατ.
ευρώ. Και με βάση αυτό το «εύρος αποτίμησης» ζήτησε από την κοινοπραξία να βελτιώσει το τίμημα στα… 190 εκατ. ευρώ! Από την πρώτη στιγμή, ο ΟΠΑΠ δέχθηκε να αυξήσει το τίμημα, όμως έθεσε βέτο, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος της κοινοπραξίας, δηλαδή η Lottomatica που έχει ποσοστό 33%.
Η Lottomatica θεωρούσε ότι δεν έπρεπε η Κοινοπραξία να ανεβάσει την προσφορά της πέραν των 150 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, πηγές έκαναν λόγο για αποχώρηση. Τελικά επικράτησε η άποψη του ΟΠΑΠ κι έτσι ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των Κρατικών Λαχείων ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

 Επόμενο στοίχημα η ανάπτυξη του ιντερνετικού στοιχηματισμού

Το επόμενο στοίχημα για τη διοίκηση του ΟΠΑΠ είναι πλέον η ανάπτυξη της στο διαδίκτυο, όπου θα παίζει μόνη της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ, ώστε μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου να μπορούν οι Έλληνες παίκτες του στοιχήματος να ποντάρουν μέσω του διαδικτύου σε μία ελληνική εταιρεία, η οποία αποδίδει δεκάδες εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες που κέρδιζαν στην Ελλάδα, αλλά δεν έβαλαν ποτέ το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν. Παράλληλα ο ΟΠΑΠ έχει να προχωρήσει και το θέμα των VLTs(φρουτάκια).Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν κάνει τον ΟΠΑΠ πραγματικά πολύφερνη νύφη και για την απόκτηση του 33% αναμένεται να σφαχτούν στην ποδιά της παλικάρια.

 Διαβάστε το άρθρο «Αβγατίζει την προίκα του ο ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΑΠΟΨΗ του Μιχάλη Κωτσάκου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ