Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Έφτασε η ώρα της κρίσης για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ

Έφτασε η ώρα της κρίσης για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Αύριο 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδας θα δημοσιευθεί η (εκτός απροόπτου αρνητική) απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

για την υπόθεση του μονοπωλίου της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Πρόκειται για μέρος της διαδικασίας προσφυγής των εταιριών Stanleybet, William Hill και Sportingbet κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου ζητούν να κριθεί παράνομο το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ στο στοίχημα. Αναμένεται ότι η απόφαση θα είναι ευθυγραμμισμένη με τις προτάσεις που δημοσίευσε ο γενικός εισαγγελέας Jan Mazak τον περασμένο Σεπτέμβριο και να ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίσει κατά του μονοπωλίου.

Η απόφαση αναμένεται να επαναλάβει ότι το μονοπώλιο δικαιολογείται μόνο αν εξυπηρετείται ο σκοπός της μείωσης των προσφερομένων παιγνίων και η μείωση της εγκληματικότητας, σκοποί που πρέπει να επιδιώκονται με συνεπή και συστηματικό τρόπο και κάτω από αυστηρό κρατικό έλεγχο. Το δικαστήριο πιθανότατα θα κρίνει ότι δεν υφίσταται σήμερα τέτοιος έλεγχος και ότι η επεκτατική και επικοινωνιακή πολιτική της ΟΠΑΠ ΑΕ ξεπερνούν τα αποδεκτά όρια για ένα μονοπώλιο που θα ήταν Ευρωπαϊκά αποδεκτό. Επίσης η απόφαση αναμένεται ότι θα απαγορεύει μεταβατική περίοδο στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει πως ότι το μονοπώλιο είναι ασύμβατο με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Η απόφαση σίγουρα θα επισημαίνει ότι η τελική κρίση εναπόκειται στο εθνικό δικαστήριο (δηλαδή στο ΣτΕ) που ούτως ή άλλως έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να εξετάσει τα πραγματικά γεγονότα. Αυτή είναι η προβλεπόμενη διαδικασία καθώς το ίδιο το ΣτΕ, άλλωστε απέστειλε τα προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εδώ να περιμένετε και τις περισσότερες παρερμηνείες αύριο. Η ΟΠΑΠ θα προσπαθήσει να υπονομεύσει την κρισιμότητα της απόφασης, λέγοντας ότι το ΣτΕ αποφασίζει, αφήνοντας να εννοηθεί, αφενός ότι το Ευρωδικαστήριο αρνήθηκε να κρίνει και αφετέρου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα τους δικαιώσει.

Το πρώτο είναι φυσικά παραπλανητικό. Το δεύτερο ενδεχόμενο αν το έβαζε στο κουπόνι, καλά θα έκανε να το κλείδωνε!

Η τελική απόφαση του ΣτΕ, που αναμένεται σε 8-12 μήνες, αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα ρίσκου για τις κοινοπραξίες των επενδυτών που υποχρεούνται να καταθέσουν τις προσφορές τους για την εξαγορά του 33% της ΟΠΑΠ στις 27 Μαρτίου, δηλαδή πολύ πριν ξεκαθαρίσει το καθεστώς της εταιρίας που αγοράζουν www.gazzetta.gr

Διαβάστε το άρθρο «Έφτασε η ώρα της κρίσης!» στην πηγή: newsnow

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ