Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Έπεσαν βαριά τα φρουτάκια στον… ΟΠΑΠ!

Έπεσαν βαριά τα φρουτάκια στον… ΟΠΑΠ!

από
Μόνο 2 λεπτά

Στον αέρα βρίσκονται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα τυχερά παιχνίδια και το αντίστοιχο σχέδιο του ΟΠΑΠ, μετά τις απανωτές προσφυγές που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

οι κυριότεροι όμιλοι Διαδικτυακού Στοιχήματος στη γηραιά ήπειρο. Οι προσφυγές είναι η κυριότερη αιτία για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για δεκαετή παράταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και για τα 35.000 «φρουτάκια», μέσω της οποίας θα έμπαιναν στο δημόσιο ταμείο περί τα 900.000.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αρμόδιοι στην κυβέρνηση προχώρησαν και ψήφισαν ένα σχέδιο νόμου για τα τυχερά παιχνίδια, μολονότι γνώριζαν εκ των προτέρων τις αντιρρήσεις των κοινοτικών αρχών και αρκετών ισχυρών ομίλων του Διαδικτυακού Στοιχήματος στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα είναι η έκτη μεγαλύτερη αγορά τυχερών παιχνιδιών της γηραιάς ηπείρου (με μέγεθος 2,5 δισ. ευρώ) και ήδη είναι στόχος σχεδόν όλων των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον στοιχηματισμό μέσω Διαδικτύου. Δύο από τις Ενώσεις τους, η EGBA (European Gaming and Betting Association) και η RGA (Remote Gambling Association), υποστηρίζουν στις προσφυγές τους προς την Κομιοιόν ότι ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση βάζει σοβαρά εμπόδια στην είσοδο νέων «παικτών».

Με έδρα την Ελλάδα

Ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρίες να διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και να διενεργούν όλες τις οικονομικές συναλλαγές μέσω ελληνικών τραπεζών (ή πολυεθνικών με παρουσία στην Ελλάδα).

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον νόμο για τα τυχερά παιχνίδια, το όριο ηλικίας για το διαδικτυακό στοίχημα (21 έτη) είναι υψηλότερο απ’ ό,τι για το επίγειο (δηλαδή μέσω των πρακτορείων του ΟΠΑΠ), χωρίς όμως να παρέχεται οποιοδήποτε στοιχείο που να δικαιολογεί αυτόν τον περιορισμό.

Οι ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ διαμαρτύρονται και για το φορολογικό καθεστώς και με ξεχωριστή προσφυγή βάλλουν κατά των προνομίων που θεωρούν ότι απολαμβάνει ο οργανισμός, καθώς και για τη δεκαετή επέκταση του μονοπωλίου (από το 2020 μέχρι το 2030).

Σήμερα οι επίγειες υπηρεσίες στοιχήματος που προσφέρονται από τον ΟΠΑΠ εξαιρούνται της φορολόγησης 30°/ο επί των ακαθάριστων κερδών, την οποία οι εταιρίες Διαδικτυακού Στοιχήματος πρέπει να καταβάλλουν με βάση τον πρόσφατο νόμο.

Όσο αυξάνονται οι προσφυγές τόσο πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, η οποία προχωρεί σε δανεισμό για να χρηματοδοτήσει συμβάσεις που αμφισβητούνται ανοιχτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε το άρθρο «Έπεσαν βαριά τα φρουτάκια στον… ΟΠΑΠ!» του ΦΩΤΗ ΚΟΛΛΙΑ στην πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ