Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Στον ΟΠΑΠ η προίκα από το παράνομο στοίχημα

Στον ΟΠΑΠ η προίκα από το παράνομο στοίχημα

από
Μόνο 3 λεπτά

Το ισχυρό πλήγμα που επέφερε η ελληνική δικαιοσύνη στο παράνομο στοίχημα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εκκαθάριση του τοπίου, αλλά, «γεννά» ταυτόχρονα νέες προσδοκίες για τον ΟΠΑΠ και τους νόμιμους παίκτες.

Σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο δεδομένο είναι ότι θα υπάρχει ένα πιο υγιές περιβάλλον, ως προς την συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στο Πάμε Στοίχημα. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, το ενδιαφέρον στρέφεται στην απόφαση της 6ης Ιουλίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση επί του νομοσχεδίου που ετοίμασε η ελληνική κυβέρνηση για την απελευθέρωση της αγοράς την τυχερών παιχνιδιών. Το δημόσιο προσδοκά έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων από την διάθεση 20 ιντερνετικών αδειών, μια εκ των οποίων θα πάρει σίγουρα η ΟΠΑΠ Α.Ε.!

Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την απαγγελία κατηγοριών σε δεκάδες εμπλεκόμενους και την προφυλάκιση ορισμένων από εισαγγελείς και ανακριτές, έδωσαν την αφορμή σε αρκετούς να πιστέψουν ότι αυτομάτως ο «μαύρος» τζίρος των 6, ή 7 δις, ετησίως από τον παράνομο στοιχηματισμό θα «διοχετευτεί» στο νόμιμο στοίχημα και στα έσοδα της ΟΠΑΠ ΑΕ.


Δεν είναι, φυσικά, έτσι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αποτελεί ένα ανοικτό ερώτημα αν θα κατευθυνθούν τα επιπλέον έσοδα προς τον ΟΠΑΠ.
Γιατί οι «μπούκερς» πόνταραν και μέσω ΟΠΑΠ σε ύποπτα παιχνίδια. Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο κύκλωμα των στημένων ματς βοηθά την αποκατάσταση της νομιμότητας και της ποιότητας των διαγωνισμών. Ο προσδιορισμός του ύψους που θα πάρει ο νόμιμος τζίρος, όμως, θα φανεί με τον χρόνο και σίγουρα υπάρχουν μεγαλύτερες προσδοκίες. Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι από τα 6, ή 7 δισ. ευρώ, τα 4 ή τα 5 δισ. αφορούν το στοίχημα και τα υπόλοιπα χρήματα αποτελούν τον παράνομο «τζίρο» άλλων τυχερών παιχνιδιών, όπως το καζίνο, το πόκερ κ.α.


Η ΟΠΑΠ Α.Ε., ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κ. Γιάννης Σπανουδάκης και οι συνεργάτες του, παρακολουθούν τα γεγονότα με προσοχή. Εκτός από το αμιγώς επιχειρηματικό κομμάτι της υπόθεσης των στημένων αγώνων των ελληνικών πρωταθλημάτων, τίθεται επί τάπητος και το θέμα των χορηγιών προς τις «ύποπτες» ΠΑΕ.
Ο λόγος είναι απλός. Ο ΟΠΑΠ δεν παύει να είναι ο μεγαλύτερος «αιμοδότης» του ελληνικού αθλητισμού και να στηρίζει οικονομικά κάθε δραστηριότητα ή προσπάθεια.
Δεν είναι δυνατόν, όμως, να πληρώνει τους…παρανόμους.


Σε ανακοίνωση της η εταιρεία τονίζει ότι αποφάσισε «προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης του ποδοσφαίρου» και ενημερώνει ότι «το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. θα λάβει οριστικές αποφάσεις μετά την άσκηση και των πειθαρχικών διώξεων της αθλητικής δικαιοσύνης».


«Θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις και της αθλητικής δικαιοσύνης. Αν θα συνδέσει, δηλαδή, τα φυσικά πρόσωπα με ομάδες και αν αυτές θα τιμωρηθούν με τις προβλεπόμενες ποινές, εφόσον κριθεί ότι εμπλέκονται σε παρανομίες. Τα μέτρα που θα λάβουμε μπορεί να φθάσουν ακόμα και σε ολοσχερή διακοπή της χορηγίας της ΟΠΑΠ ΑΕ, για παράδειγμα σε μια ομάδα που θα τιμωρηθεί σε υποβιβασμό για τον συγκεκριμένο ο λόγο!», δηλώνει στην DEAL ο διευθυντής επικοινωνίας της ΟΠΑΠ ΑΕ κ.Γιώργος Καραλής.


Η ΟΠΑΠ ΑΕ δεν θα σταματήσει σε αυτό το μέτρο μόνο. Στις νέες χορηγίες θα μπουν αυστηρότεροι όροι, ενώ, θα προκύψουν και οι ανάλογες τροποποιήσεις στις ήδη υπάρχουσες, που θα προβλέπουν μελλοντικές επιπτώσεις στην συνεργασία και τα οφέλη των ομάδων από την ΟΠΑΠ ΑΕ αν εμπλακούν σε παράνομες υποθέσεις.


«Ακούμε ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών του ΚΑΠ και προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθούμε και εμείς. Θα μπουν επιπλέον ρήτρες προστασίας και μην ξεχνάμε ότι έληξε η 3ετής σύμβαση με την Super League. Η διαπραγμάτευση της νέας σύμβασης θα ξεκινήσει από μηδενική βάση».


Ο κ.Καραλής καταλήγει:«Η ΟΠΑΠ δεν θα υποκαταστήσει την αθλητική δικαιοσύνη για να «συνδέσει» φυσικά πρόσωπα με ομάδες. Πιστεύουμε και εμείς ότι θα γίνουν δίκες-εξπρές μέσα στον Ιούλιο, γιατί δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια και θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της αν θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα κανονικά!»

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ EE ΓΙΑ 20 ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Τους τελευταίους μήνες εκτυλίχτηκε ένα περίεργο «σίριαλ» στο θέμα των 20 ιντερνετικών αδειών της ελληνικής κυβέρνησης για τα τυχερά παιχνίδια.. Το νομοσχέδιο εστάλη στην Ε.Ε. προς έγκριση και….επιστράφηκε ως μη σύννομο. Η υπόθεση πήγε μερικούς μήνες πίσω, έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις από το υπουργείο Οικονομικών και επαναπροωθήθηκε στην Ε.Ε., από όπου οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν τα μεγάλα νέα στις 6 Ιουλίου.

Τον Μάρτιο απαντώντας σε επερώτηση 18 βουλευτών της Ν.Δ. σχετικά με τον έλεγχο και την φορολόγηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου στην αγορά, ο αρμόδιος υπουργός πολιτισμού κ.Π.Γερουλάνος τόνισε ότι σε άμεση συνεργασία με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου υλοποιήθηκε η επεξεργασία μεθόδων και μέτρων για την αποτελεσματική ρύθμιση και εποπτεία του συγκεκριμένου τομέα.

Αποκάλυψε δε, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο υπουργείων -σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, στελέχη του οποίου το τελευταίο διάστημα επισκέπτονται χώρες που άλλαξαν το θεσμικό τους πλαίσιο για τα τυχερά παιχνίδια και οι νέες ρυθμίσεις κινούνται προς την κατεύθυνση του ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς και την πάταξη της φοροδιαφυγής από τις ιντερνετικές εταιρείες στην Ελλάδα, ύψους 1,2 δις. ευρώ τον χρόνο!

Πηγή: DEAL NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ